Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ekonomistlerin sıklıkla ifade ettiği üzere, merkez bankaları tarafından uygulanan para politikaları, ilgili ülkenin ekonomisine gecikmeli olarak etki ediyor. Bunun farkında olan CEO’lar ise ABD ekonomisinin geleceğine dair şimdiden karamsar bir tavır sergilemeye başladı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de CEO’lar, ekonomik gidişata yönelik olarak bu çeyrekte karamsar bir bakışa sahip.
Resesyon belirtileri
Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, 1959'da ekonomist Milton Friedman, Kongre'ye para politikalarının ‘uzun ve değişken gecikmelerle işlediğini' hatırlatmıştı. Bu alıntı, özellikle Fed'in faiz oranlarını son 40 yıldır görülmemiş bir hızla artırdığına tanık olunan son iki yılda büyük önem kazandı.
Bugün itibarıyla ABD iş gücü piyasası, bu tarihi faiz artırım döngüsüne rağmen istikrarlı seyrediyor. Bugün de dahil olmak üzere ABD istihdam piyasasında bir miktar gerileme görülse de, çok daha önce gerçekleşmesi beklenen bu gerilemenin hala yeterli olmadığı düşünülüyor.
Bu ‘uzun ve değişken gecikmeler’in aktörleri durgunluğa doğru yönlendirmeye başlaması halinde, Amerika'nın Fortune 500 CEO'larının herhangi bir sorun belirtisini ilk fark edenler arasında olması ise, çok mantıklı gözüküyor.
Fortune tarafından yürütülen CEO anketi, Fortune 500 ve Fortune Global 500 şirketlerinin üst düzey yöneticilerini ve küresel Fortune topluluğunun bazı üyelerini kapsıyor. Ekim ayında gerçekleştirilen ankete, toplamda bir düzineden fazla sektörü temsil eden 104 CEO’nun yanıt verdiği görülüyor.
Rakamlarla CEO’ların görüşleri
CEO'ların yüzde 36'sı, gelecek 12 ay içinde firmalarının büyümesinin 'güçlü' (yüzde 33) veya 'çok güçlü' (yüzde 3) olmasını beklediklerini söylüyor. Diğer yüzde 50 ılımlı derken, yüzde 12 ise zayıf (yüzde 9) veya çok zayıf (yüzde 3) cevabını veriyor.
CEO'ların yüzde 48’i gelecek 12 ay için küresel ekonomiye ilişkin ‘kötümser’ (yüzde 47) veya ‘çok kötümser’ (yüzde 1) bir görüşe sahip. Aynı soruyu Haziran ayında verilen cevaplara göre bu rakamın yüzde 38 olduğu görülüyor.
CEO'ların yüzde 51'i artan Faiz oranlarının işleri üzerinde ‘mütevazı’ bir etki yarattığını söylüyor. Diğer yüzde 22’lik kısım ise ‘önemli bir etki’ yarattığını söylerken yüzde 23 ‘etki yok' cevabını veriyor.
CEO'ların yüzde 30'u Çin'deki yatırımlarını azalttıklarını söylerken, yüzde 1'i Çin'deki yatırımlarını artırdıklarını belirtiyor.
Artan kötümserlik ve gecikme etkisi
Geçen yıl faiz oranlarının yükselmeye başladığı dönemde CEO’ların ekonomiye dair görüşleri de bir o kadar karamsar seyrediyordu. Gerçekten de Ekim 2022'de CEO'ların yüzde 76'sı ‘karamsar' veya ‘çok kötümser’ bir görüşe sahipti. Ancak ekonomi 2023'e sağlam girerken, Şubat ayında CEO'ların yalnızca yüzde 37'si küresel ekonominin 12 aylık görünümüne ‘karamsar’ veya ‘çok kötümser’ diyordu.
Ancak bu kötümser bakışın yeniden yükseldiği görülüyor. Son ankette CEO'ların yüzde 48'i küresel ekonominin 12 aylık görünümüne ‘kötümser’ veya ‘çok kötümser’ bakıyor. CEO’ların karamsarlığındaki yüzde 10’luk bu artışın ne kadar isabetli olup olmadığını yakından izlemek gerekiyor.
Ayrıca, Fed yetkilisi Christopher Waller’ın Ocak ayında hatırlattığı gibi, Fed'in politika faizinde artırıma gitmesiyle bunun ekonominin geneli üzerindeki etkisi arasında yaklaşık 9 ila 12 aylık bir gecikme bulunuyor. İlk Fed faiz artışının Mart 2022’de yani bundan 19 ay önce olduğu ve en sonuncusunun Temmuz 2023’te yani bugünden sadece 3 ay önce olduğu düşünüldüğünde, bazı ekonomistlerin henüz zafer ilan etmeye hazır olmamasının nedeninin de bu gecikme etkisi olabileceği düşünülüyor.
Büyük rüzgarlar: Jeopolitik, enflasyon ve Çin
Ankete katılan CEO'ların yüzde 51'i ‘jeopolitik istikrarsızlığın’ gelecek 12 ay içinde iş stratejilerini büyük olasılıkla aksatacağını veya etkileyeceğini beklediklerini söylüyor; benzer bir yüzde ise yüzde bu soruya ‘enflasyon’ cevabını veriyor. Anketin İsrail'deki terör saldırılarından önce yapıldığı göz önüne alındığında, yeniden anket yapıldığı takdirde, jeopolitik istikrarsızlık yüzdesinin şu andakinden daha da yüksek olabileceği belirtiliyor.
Çin ise geri çekiliyor ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimler bir süredir artma eğiliminde ve iki ülkenin de kurumsal devlerinin gergin durumda olduğu görülüyor. Ankete katılan CEO'ların yüzde 1'i Çin'e daha fazla yatırım yaptıklarını, yüzde 30'u ise daha az yatırım yaptıklarını söylüyor. Bu, ABD ile Çin arasında süregelen sürtüşmeye işaret ediyor.
JPMorgan CEO’su: En tehlikeli dönemlerden biri yaşanıyor olabilir
JPMorgan CEO’su: Dünya, ABD’nin yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir
JPMorgan CEO'su: ABD ekonomisinin iyi gideceğini düşünmek 'büyük bir hata'
CEO’lar yeni bir soğuk savaşa karşı
Morgan Stanley CEO’su: Sektördeki canlanma önümüzdeki yıl başlayacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.