<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu - Blinken görüşmesinde Halkbank davası da gündeme geldi----

Çavuşoğlu - Blinken görüşmesinde Halkbank davası da gündeme geldi

Çavuşoğlu - Blinken görüşmesinde Halkbank davası da gündeme geldi
18 Mayıs 2022 - 22:41 www.finansingundemi.com

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Bize göre tamamen siyasi motifli dava Halkbank davasını gündeme getirdik" açıklamasında bulundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la buluşmasının ardından, görüşmenin hemen öncesinde bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde de NATO'nun 'açık kapı' politikasını desteklediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Ancak Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarına meşru güvenlik endişeleri nedeniyle karşı çıkıyoruz. Finlandiya ve İsveç terör örgütlerine destek veriyor ve savunma sanayimize ihracat kısıtlaması uyguluyor. Biz endişelerimizi iki ülkenin de dışişleri bakanlarına ifade ettik. Biz onların güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Ancak Türkiye'nin de güvenlik kaygıları karşılanmalı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bugün, Almanya, İsveç, Finlandiya, Birleşik Krallık ve ABD'li muhataplarıyla üzerine telefonda görüşmüş; Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya kabulüne onay vermeleri için Türkiye'nin ulusal güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirtmişti.

BLINKEN'DAN TEŞEKKÜR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya destek konusunda ABD ile Türkiye'nin gösterdiği dayanışmaya dikkat çekerek, "ABD, Türkiye ve tüm müttefiklerimiz Ukrayna'ya desteklerini kararlı bir şekilde gösterdi." dedi.

GÖRÜŞME 1 SAATİ AŞTI

Beklentilerin aksine 45 dakikayı aşarak 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Çok sayıda ikili görüşme gerçekleştiriyoruz. Sabah İtalyan dışişleri bakanı, BM Genel Sekreteri ile görüştük. AB İçişlerinden Sorumlu Komiser ile görüştük. Bugün ve yarın çok sayıda ilave görüşmelerimiz olacak. Türk toplumunun temsilcileri ile bir araya geldik. Bu sabah Amerikan Yahudi toplumun temsilcileri ile görüştük.

Pakistan ve Kanada dışişleri bakanlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Macaristan Dışişleri Bakanı, Lübnan Dışişleri Bakanı'yla görüşmeler gerçekleştireceğiz.

Biraz önce Blinken'la bakanlar düzeyinde ilk toplantıyı gerçekleştirdik. İkili ilişkilerle ilgili konuları ele aldık. Ticaret hacmimizin 100 milyar dolar hedef için atmamız gereken adımlar, bazı ilave gümrük vergilerin, kısıtlamaların kaldırılması gibi.

Savunma sanayi ürünlerinin Türkiye'ye verilmesi, F-16 konusunu gündeme getirdik, Ukrayna'daki durum, Ermenistan'la normalleşme, Suriye, Libya ve bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna'da devam eden savaşın bir an önce sonlandırılması gerektiğini dile getirdik.

"HALKBANK DAVASI BİZE GÖRE SİYASİ"

Afganistan'da da bir taraftan Taliban'ın olumsuz adımları var ama diğer taraftan devletin çökmemesi gerekiyor, terör saldırıları da artıyor.

Finlandinya ve İsveç'in NATO'ya adaylık için başvurularında basına verdiğimiz demeçleri gündeme getirdik. Bize göre tamamen siyasi motifli dava Halkbank davasını gündeme getirdik. ABD'nin Suriye'nin doğusunda YPG ve PKK'ya verdiği destekten duyduğumuz rahatsızlığı, sonlandırılması gerektiğini gündeme getirdik.

"İNŞALLAH LİDERLER DÜZEYİNDE TOPLANTI OLACAK"

Mekanizmanın amacı varolan sorunları çözmektir. Özellikle Biden ile Cumhurbaşkanımızın Roma'da yaptığı görüşmede kararlaştırıldı. 'Aramızda anlaşmazlıkları çözelim' dendi. Diğer taraftan ikili ilişkileri nasıl daha, ticaret hacmi dahil, nasıl daha ileri götürebiliriz. Ayrıca bugün farklı alanlardaki NATO içinde ve ötesinde işbirliğini yeni alanlarda nasıl geliştirebiliriz? Sorunların çözülmesine de bu mekanizma çerçevesinde odaklanacağız. Bu anlamda pozitif bir görüşme gerçekleştiğini söyleyebilirim.

Bakan düzeyinde ve inşallah liderler düzeyinde de toplantılar olacak. Biz bu mekanizmanın sonuç odaklı olmasını istiyoruz. Daha önceki yol haritaları, yine Suriye'nin küzey doğusunda o zamanlar Pence'nin gelişiyle mutabık kaldığımız ortak açıklamasının uygulaması konusunda sorunlar oldu. F-16 ile ilgili Dışişleri Bakanı'nın Kongre'ye cevabi mektubu önemli. Sadece Türkiye için değil müttefik için ABD için de önemli olduğunu vurguluyor. Şu anda askerler arasında görüşmeler olumlu seyrediyor. Şu ana kadar kongreden gelen mesajların genel ekseriyeti olumlu. Arkadaşlarımız temas halindeler. Bunun üzerinde hem Amerikan yönetimi hem de bizim kongrenin pozitif çalışmalarını devam ettirmemiz lazım.

"İSVEÇ SİLAH TEMİN EDİYOR"

Bizim istediğimiz nedir? Gerek iki aday ülkeden gerekse müttefiklerden. Bugün güvenlik tehditleri var. NATO nedir? Bir güvenlik anlaşması, ittifakıdır. Aynı zamanda bu dayanışma gerektirir. Müttefiklerin herhangi birisi tehditle karşı karşıya kaldığında diğer ülkelerin destek vermesi gerekir. NATO, 'Ukrayna'daki savaşa taraf olmayacağız ama NATO ülkesine saldırı olursa gereken cevap verilecektir' diyor. Bu bir dayanışma göstergesidir. Müttefiklerin ve aday olmak isteyen devletlerin bizi hedef alan örgütlere destek vermesi kabul edilemez. Örneğin İsveç silah temin ediyor. Neymiş efendim, DEAŞ'la mücadele için veriyorlarmış. Bu silahlarla bize saldırıyorlar, güvenlik güçlerimiz şehit oluyor. Müttefik olmak isteyen ülkenin ya da müttefiklerin başka müttefiğe karşı savunma ürünleriyle ilgili kısıtlama getirmesi de kabul edilemez.

"ABD'NİN PKK'YA DESTEĞİ KESMESİ LAZIM"

PKK'yı kendilerine daha yakın görüyorlar, bu kabul edilecek bir şey mi? Diyelim ki üye oldular. 'Üye oluncaya kadar Türkiye'nin güvenlik endişelerini karşılayalım, ondan sonrasına bakarız' yaklaşımı olabilir. Olası üyelikten sonra aynı tutumu sergilemesi gerekiyor. Bu endişelerin karşılanması gerektiğini net şekilde söylüyoruz. Bu sadece İsveç ve Finlandinya için değil bütün ülkeler için şarttır.

ABD'den istediğimiz şu, biraz önce bahsettiğimiz ürünler, CAATSA yaptırımların tersine çevrilmesi gerekiyor. Amerika'nın da PKK ve YPG'ye desteği kesmesi lazım. Bunların Suriye'yi bölme ajandasına destek vermemesi gerekiyor. Danimarka destek veriyor, onu ne yapacağız? NATO olarak genel sekreterin de çabası var; müttefiklerin birbirine yaptırımlarına tevessül etmemesi gerekiyor.

Sonuç itibarıyla her müttefikin NATO'nun, üye olmak isteyen ülkelerin ayrı ayrı ve kolektif sorumlulukları da var."

Halkbank'ın temyiz başvurusu nasıl ilerleyecek?

 

ABD: Türkiye'nin güvenlik kaygıları karşılanabilir

 

İbrahim Kalın'dan peş peşe önemli görüşmeler

 

Biden: Finlandiya ve İsveç ile birlikte çalışacağız

 

Almanya ve İtalya'dan İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine destek

 

İsveç ve Finlandiya NATO'ya resmen başvurdu

 

Erdoğan: İsveç ve Finlandiya'nın terör tavrı net değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)