Cavit Çağlar'a hapis cezası
36 sanığın yargılandığı İnterbank davasında karar çıktı. Eski Bakan Cavit Çağlar 1 yıl 9 ay hapis cezası aldı
Bursa'da paravan şirketler kurarak kapatılan İnterbank'ın içini boşalttıkları iddia edilen ve aralarında eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar'ın da bulunduğu 36 kişinin davasında karar çıktı.
Daha önce Yargıtay'ın iki kez bozduğu dava kapsamında Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, yeğeni Şenol Şankaya 1'er yıl 9'ar ay hapis ve 208 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıklar hakkında, "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar verdi. Bu durumda Çağlar ve diğer sanıklar, 5 yıl içinde kasıtlı başka bir suç işlemezlerse cezaları düşecek.
Bursa'da paravan şirketler kurarak İnterbank'ın içini boşalttıkları iddia edilen ve aralarında eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar'ın da bulunduğu 36 kişi, toplam 39 yıl hapis ve 1 milyon 639 bin 200 lira para cezasına çarptırıldı. Daha önce Yargıtay'ın iki kez bozduğu dava kapsamında Çağlar ve 3 sanık önce 1'er yıl 9'ar ay hapis ve 208 bin'er 300'er lira para cezasına çarptırıldı. Ardından sanıkların hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Bu durumda Çağlar ve diğer
sanıkların cezaları, 5 yıl içinde kasıtlı başka bir suç işlemezlerse düşecek.
Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık" suçlarından yargılanan ve aralarında eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar'ın da bulunduğu 36 kişinin davasında karar çıktı. Sanık avukatlarının katıldığı duruşmada bir önceki celsede savunma yapmayan Ergün Evcil'in avukatı Mücahit Erdal, esas hakkındaki savunmasını, 5 sayfalık dilekçeden bölümler aktararak yaptı. Sanıklar Cavit Çağlar oğlu Mustafa Çağlar ve yeğeni Şenol Şankaya'nın avukatı Erdener Yurtcan ile diğer sanıkların avukatları
daha önceki yaptıkları savunmalarını tekrarlayarak, "TCK'da yapılan son değişikliklerin lehe olan bölümleri müvekkillerimize uygulanmalıdır" diye konuştu.
Karar için kısa bir ara veren mahkeme, tutuksuz sanıklar Cavit Çağlar, Mustafa Çağlar, Şenol Şankaya ve Ergun Evcil'i önce suç işleme kasıtlarının yoğunluğu ve zarar miktarı ile sosyal ve ekonomik durumları gözetilerek 3'er yıl 6'şar ay hapis ve 4 bin gün adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Sanıkların bu suçu birden fazla kez ihlal ettikleri gerekçesiyle de cezaları, 3'er yıl 16'şar ay 15'er gün hapis ve 5 bin gün adli para cezasına çıkarıldı. Ardından 4 sanığın lehlerine olan yasal
indirimleri yapan mahkeme, sonuç olarak 1'ar yıl 9'ar ay 25 gün hapis ve 208 bin 300 lira adli para cezasına çarptırdı.
Ancak, sanıkların sabıkasız oluşları ve zararın tanzim edilmiş olması ve ileride bir daha suç işlemekten çekinecekleri hususunda mahkemece olumlu kanaat oluştuğundan CMK'nın 231/5 maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Hükmün ertelenmesiyle birlikte sanıkların 5 yıl içinde suç işlememeleri halinde dava düşmüş olacak.
Bu arada diğer 31 sanığa da ayrı ayrı 1 yıl 15 gün hapis ve 26 bin lira para cezası verildi. Mahkeme, bu sanıklar hakkında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Sonuç olarak tüm sanıkların toplam 39 yıl hapis ve 1 milyon 639 bin 200 lira para cezası ertelenmiş oldu.
Bilindiği gibi Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar ve diğer sanıklar, 1997-1998 yılları arasında İnterbank'ın içini boşalttıkları iddiasıyla yargılanmaya başlamıştı. Yargılama süresinde Çağlar'ın dayısı Şükrü Şankaya ile sanıklardan Oktay Girtine hayatını kaybetmişti. Yargıtay'ın iki kez bozduğu dava kapsamında sanıklar en son 2004 yılında ayrı ayrı 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ve 189 milyon 69 bin 962 lira para cezasına çarptırılmıştı.