Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, 2013 yılı ilk çeyreğine ait verilerin, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın sürdüğüne işaret ettiği vurgulanarak, sanayi üretiminin ocak ayında aylık bazda artış göstererek, aralık ayındaki düşüşünü kısmen telafi ettiği bildirildi.
Kurulun 26 Mart tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 29 Mart tarihli toplantı özetinde şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,30 oranında arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 7,03'e gerilediği belirtilerek, bu gelişmede gıda fiyatlarının etkisi gözlenirken temel enflasyon göstergeleri ve hizmet fiyatlarının ılımlı seyri koruduğu kaydedildi.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının yıllık artış oranının yüzde 5,60'a gerilediği vurgulanan toplantı özetinde işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyonun özellikle sebze fiyatları kaynaklı olarak yüzde 1,87'ye gerilediği, işlenmiş gıda grubunda ise aylık artış oranındaki yavaşlama eğiliminin bu dönemde belirginleştiği ifade edildi.
PPK Toplantı özetinde, ekmek ve tahıllar grubunda yurt içi buğday fiyatlarındaki görünüm paralelinde artışların sürmesine karşın diğer işlenmiş gıda ürünlerindeki olumlu seyirle yıllık işlenmiş gıda enflasyonunun şubat ayında yaklaşık yarım puanlık bir azalışla yüzde 8,39'a gerilediği dile getirilerek, öte yandan, öncü göstergelerin işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyonun Mart ayında yükseleceğine işaret ettiği kaydedildi.
Şubat ayında enerji fiyatlarının yüzde 0,64 oranında artarken yıllık enerji enflasyonunun yüzde 11,75'e gerilediği belirtilen toplantı özetinde, şu ifadeler eyer verildi:
''Bu dönemde uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yurt içi akaryakıt fiyatları yüzde 1,85 oranında yükselmiştir. Öte yandan, Mart ayı içinde uluslararası petrol fiyatlarının yeniden Ocak Enflasyon Raporu'nda varsayılan seviyeye gerilediği gözlenmektedir. Hizmet grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir artışla yüzde 7,21'e yükselmiştir. Alt gruplar bazında bakıldığında, yıllık enflasyon haberleşme ve ulaştırma hizmetlerinde yükselirken kira, lokanta oteller ve diğer hizmetlerde sabit seyretmiştir. Diğer taraftan, mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatlarının artış eğilimi ile yayılım endeksi Şubat ayında bir miktar yükselse de grup fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürdüğü görülmektedir.
Temel mal grubunda yıllık enflasyon 0,14 puan artarak yüzde 4,46 olmuştur. Giyim grubunda fiyatlar mevsimsel ortalamaların üzerinde bir oranda düşüş kaydederken dayanıklı tüketim malları fiyatlarında otomobil ve mobilya fiyatlarına bağlı olarak yükseliş gözlenmiştir. Böylece, son dönemde gerilemekte olan dayanıklı mal yıllık enflasyonu Şubat ayında yükselmiştir. Giyim ve dayanıklı tüketim dışında kalan temel malların yıllık artış oranındaki yavaşlama ise sürmüştür. Öte yandan, mevsimsellikten arındırılmış veriler temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimindeki göreli ılımlı seyrin korunduğuna işaret etmiştir.''
Enflasyonu Etkileyen Unsurlar
PPK toplantı özetinde, 2013 yılı ilk çeyreğine ait verilerin, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın sürdüğüne işaret ettiği vurgulanarak, sanayi üretiminin ocak ayında aylık bazda artış göstererek aralık ayındaki düşüşünü kısmen telafi ettiği kaydedildi.
Gerek taşıt ve beyaz eşya satışlarının gerekse kredilerin seyrinin iç talebin artış eğiliminde olduğunu ortaya koyduğu ifade edilen toplantı özetinde, İktisadi Yönelim Anketi (İYA) ve Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) gibi anket göstergelerinin de yurt içi nihai talepte hem tüketim hem de yatırım talebi kaynaklı olmak üzere sağlıklı bir toparlanmanın başladığına yönelik sinyaller içerdiği dile getirildi.
Toplantı özetinde, dış ticaret ve cari dengeye ilişkin son dönem verilerinin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğine vurgu yapılarak, ''İhracatın ana eğilimi zayıf küresel büyümeye rağmen ürün ve pazar çeşitlendirmesinin desteğiyle nispeten olumlu bir görünüm arz etmektedir. İthalatta ise yurt içi talepteki toparlanmayla birlikte kayda değer bir yükseliş gözlenmektedir. Bu durum cari işlemler açığında bir miktar yükselişe neden olmaktadır. Kurul, mevcut politika çerçevesinin cari işlemler açığındaki bozulmayı sınırlayacağı değerlendirmesinde bulunmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdam 2012 yılı Aralık döneminde hız keserek artmaya devam etmiştir. Bununla birlikte, iş gücüne katılım oranındaki yükselişten dolayı işsizlik oranları sınırlı bir artış göstermiştir. Bu dönemde tarım dışı istihdam artışı asıl olarak, 2012 yılı son çeyreğiyle birlikte toparlanma eğilimine giren sanayi sektöründen kaynaklanmıştır. Önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyetteki toparlanmaya paralel olarak istihdamın kademeli bir şekilde artmaya devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizlikler yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini korumaktadır'' ifadelerine yer verildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.