Cari açık için karamsarlık artıyor
Mayıs ayı cari açığında meydana gelen sürpriz artış, yılın geri kalanı için beklentilerin kötümserleşmesine yol açtı
Mayıs ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.7 artarak 7.5 milyar dolar ile 6.6 milyar dolar olan beklentinin üzerinde gerçekleşerek piyasada hayal kırıklığına neden oldu.
Böylece yıllık cari işlemler açığında Nisan ayının ardından Mayıs ayında da artış devam etti ve 53.6 milyar dolar seviyesine ulaşıldı. Mayıs ayında yabancı yatırımcıların doğrudan yatırımlarına ilişkin olarak gerçekleştirdikleri 1.5 milyar dolarlık kar transferleri cari işlemler açığındaki sapmada başrolü oynadı.
Mayıs ayı cari açığında meydana gelen sürpriz artış, yılın geri kalanı için beklentilerin kötümserleşmesine yol açtı.
CARİ AÇIĞI TAHMİNİ İÇİN RİSKLER YUKARI YÖNLÜ
Mayıs ayı cari işlemler dengesi verilerini değerlendiren Erste Group, Mayıs ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşen cari işlemler açığına karşın 2013 yılının tamamı için belirledikleri 56 milyar Dolar açık tahminini değiştirmediklerini bildirdi.
Bununla birmikte Erste, yabancıların yurtdışına kar transferlerinde yaşanan süpriz artış sorasında cari işlemler açığı tahmini için yukarı yönlü riskler olduğunu vurguladı.
Erste ayrca, Gezi Parkı portestolarının turizm gelirleri üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmayacağını da yakından izlyeceklerini ifade etti.
''TL'DEKİ DEĞER KAYBI CARİ AÇIKTAKİ YÜKSELİŞİ SINIRLAYACAK''
ABank Başekonomisti Serdar Şenol şu değerlendirmelerde bulundu: ''Cari denge Mayıs ayında 7.5 milyar dolar düzeyinde gelerek 6.8 milyar dolarlık beklentilerin üzerine çıktı. Kar transferlerini içeren doğrudan yatırım giderleri Mayıs ayında 1.55 milyar dolar gibi yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Enerji dışı cari açık seviyesi ilk kez bu ayda açık verirken, bu gelişmenin temel nedeni artan altın ithalatı oldu. Altın ve enerji dışı açık seviyesi yaklaşık 1 milyar dolar düzeyinde sınırlı kalmaya devam etti. Ay içinde doğrudan yatırımlarla 660 milyon dolar ve portföy yatırımlarıyla da 680 milyon dolarlık sermaye girişleri görüldü. Cari açık finansmanı için 4.5 milyar dolarlık rezerv kullanımı yapıldı. Haziran ayında da 6.5 milyar dolar düzeyinde bir cari açık gerçekleşmesi beklemekteyiz. Bu durumda, yıllık açık düzeyi de 53.6 milyar dolardan 56 milyar dolara doğru çıkabilecek. TL’deki değer kaybı ve yurtdışı fonlama olanaklarının zayıfladığı dikkate alındığında, cari açıkta yükselişin bundan sonraki süreç için sınırlandığını düşünüyoruz. 60 milyar dolar düzeyinin üzerine çıkmasını beklediğimiz cari açığın, bu nedenle 55-60 milyar dolar bandında kalacağını düşünüyoruz.
''PETROL FİYATLARI AÇIK ÜZERİNDE ÖNEMLİ ETKİLER DOĞURACAK''
Vakıfbank'ın değerlendirmesinde Mayıs ayı verilerinin beklentilerin üzerinde bir cari işlemler açığına işaret ederken, yabancı yatırımcıların doğrudan yatırımları kanalı ile elde ettikleri karları transfer etmelerinin cari işlemler açığı tahminlerindeki sapmada önemli rol oynadığı kaydedildi.
Raporda şu görüşler paylaşıldı: ''Yüksek altın ithalatı dış ticaret kanalı ile cari işlemler açığı üzerindeki baskılarını devam ettirirken, enerji ve altını dışladığımızda cari işlemler açığındaki bozulmanın da sürüyor oluşu iç talepteki sınırlı canlanmanın etkilerini gördüğümüzü gösteriyor. Son dönemde FED’in çıkış stratejisine ilişkin alevlenen tartışmalar gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışına neden olurken, TL’de bir değer kaybı görmemize yol açtı. Son dönemde kurlarda yaşanan yükselişin önümüzdeki dönemde dış ticaret kanalı ile hızlı bir şekilde artan cari işlemler üzerinde olumlu bir etki doğurmasını bekleyebiliriz. Cari işlemler açığı açısından son dönemde arz yönlü kaygılarla bir yükseliş gördüğümüz petrol fiyatları da önemli etkiler doğurabilecektir. Özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı bir hale gelmesi son dönemde yatay seyrin olumlu etkilerinin ortadan kalkmasına ve cari işlemler açığındaki baskıların artmasına neden olabilecektir. 2013 yılına ilişkin büyüme tahminimizde %4.2’den %3.7’ye yaptığımız aşağı yönlü revizyon ve kurlarda gördüğümüz yükseliş paralelinde cari işlemler açığı tahminimizi 54.6 milyar dolara revize ediyoruz. Mevcut büyüme ve cari işlemler açığı beklentilerimiz çerçevesinde cari işlemler açığının GSYH’ya oranının %6.5 olacağını düşünüyoruz."
''YILIN KALAN DÖNEMİNDE YAVAŞ SEYREDECEK''
ING Bank tarafından yapılan değerlendirmede, Mayıs ayında yabancı şirketlerin gelir transferlerindeki artış sonucunda beklentilerin üzerinde gerçekleşen cari açığınartış eğiliminin, ekonomideki toparlanmanın görece yavaşolması nedeniyle, özellikle altın hariç bakıldığında, yılınkalan döneminde yavaş seyredeceği görüşüne yer verildi.
''TÜRKİYE BÜYÜME ORANINI YAKALAMADA ZORLANACAK''
Alternatif Yatırım'ın değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı: ''son 10 yılda cari açığın portföy yatırımları ile fonlanması açısından en yüksek seviyeye çıkılmış olması global likidite de olası daralma durumunda büyüme oranlarının kırılganlığını artırıcı ve Türkiye’nin son yıllardaki %5’e yakın potansiyel büyüme oranını yakalamada zorlanmasına neden olabilecek bir gelişme olarak görülebilir."