<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık beklentinin hafif üzerinde----

Cari açık beklentinin hafif üzerinde

Cari açık beklentinin hafif üzerinde
12 Mart 2013 - 10:05 www.finansingundemi.com

Cari işlemler açığı Ocak'ta 5.63 milyar dolar olarak gerçekleşti

Bu yılın ilk ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon dolar azalarak 5 milyar 632 milyon dolara geriledi. Beklenti 5.45 milyar dolar olması yönündeydi
Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2013 yılı ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, bu yılın ilk ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon dolar azalarak 5 milyar 632 milyon dolara geriledi.
Bu gelişmede dış ticaret açığının 7 milyon dolar azalarak 5 milyar 881 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 83 milyon dolar artarak 752 milyon dolara ulaşması etkili oldu.
Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 122 milyon dolar tutarında artarak 1 milyar 77 milyon dolara, turizm giderleri de 43 milyon dolar tutarında artarak 282 milyon dolara ulaştı (Revize).
Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyon dolar tutarında artarak 559 milyon dolara yükseldi.
Öte yandan Merkez Bankası 2012 yılı cari işlemler açığını 48,9 milyar dolardan 46,9 milyar dolara gerilediğini bildirdi.
Revize
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 14 Şubat 2013 tarihinde duyurulduğu üzere, turizm istatistikleri metodolojisinde güncellemeler yapıldı.
Söz konusu güncellemelerden uluslararası ulaşım harcamaları ile GSM dolaşım harcamaları, halihazırda Uluslararası Para Fonu (IMF) Ödemeler Dengesi 5'inci El Kitabı'na uygun olarak, ödemeler dengesi istatistiklerinde ''Cari İşlemler Hesabı/Hizmetler Dengesi'' altında sırasıyla ''Taşımacılık/Diğer Taşımacılık'' ve ''Diğer Hizmetler'' kalemleri altında kaydedilmektedir.
Bu kalemler dışındaki güncellemeler ise 2003-2012 yılları için ''Cari İşlemler Hesabı / Turizm'' kalemine yansıtıldı.
Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 251 milyon dolar azalarak 685 milyon dolara geriledi.
Merkez Bankası 2013 ocak ayı ödemeler dengesi verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 251 milyon dolar azalarak 685 milyon dolara geriledi. Yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar ise 134 milyon dolar artarak 199 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında gerçekleştirdikleri net alımlar bir önceki yılın ocak ayına göre 321 milyon dolar azalarak 235 milyon dolara geriledi.
Yurt dışında yerleşik kişiler devlet iç borçlanma senetleri piyasasında bir önceki yılın ocak ayında 993 milyon dolar satım yapmışken, bu yılın ilk ayında 464 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi.
Yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla ocak ayında bankalar 500 milyon dolar borçlandı. Genel Hükümet ise 1,5 milyar dolar borçlanırken, 1,5 milyar dolar tutarında da tahvil geri ödemesi gerçekleştirdi. Genel Hükümet tarafından yurt dışına 500 milyon dolar tutarında kredi kullandırıldı.
Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı
Bankaların yabancı para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduat varlıkları; Türk Lirasındaki 512 milyon dolar tutarındaki artışa karşılık, yabancı paradaki 2 milyar 582 milyon dolar tutarındaki azalışın etkisiyle ocak ayında 2 milyar 70 milyon dolar düşüş kaydetti ve diğer sektörlerin yurt dışındaki mevduatı 123 milyon dolar artış gösterdi.
Genel Hükümet, yurt dışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan (IMF dahil) sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak 117 milyon dolar net geri ödemede bulundu.
Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı, bir önceki yılın ilk ayına göre 78 milyon dolar azalarak 656 milyon dolar oldu. Diğer sektörlerin net kredi kullanımı 524 milyon dolar artarak 555 milyon dolar oldu.
Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarınca Merkez Bankası nezdinde açılan mevduat hesaplarında 91 milyon dolar net çıkış gerçekleşti.
Yurt dışı bankaların yurt içi bankalar nezdinde tuttukları yabancı para mevduatları 1 milyar 54 milyon dolar, Türk Lirası mevduatları da 1 milyar 186 milyon dolar artış kaydetti.
Bir önceki yılın ocak ayında 2 milyar 671 milyon dolar azalış gösteren rezerv varlıkların içinde bulunan resmi rezervler, bu yılın ocak ayında 3 milyar 703 milyon dolar artış kaydetti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)