Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KPMG, ekonominin öncü göstergelerinden sorunlu krediler için uyarıyor. Son çeyreğe girerken sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı bir miktar düşmüş görünse de KGF destekli sistemin performansının, kredi geri ödemelerinin başlayacağı 2017 sonunda ortaya çıkacağı belirtiliyor. KPMG Türkiye Şirket Ortağı Av. Onur Küçük “Ekonomiye yön veren etkenler de göz önüne alındığında, mevcut tabloya rağmen sorunlu krediler risk içeren bir başlık olarak önümüzde duruyor. Finansal geri dönüşüm çözümlerini konuşmak ve bir an önce uygulamaya geçmek gerekiyor” dedi.
KPMG Türkiye Şirket Ortağı Av. Onur Küçük, KPMG ve Avrupa Merkez Bankası’nın hazırladığı ‘Avrupa’da Sorunlu Krediler Raporu’ndaki verilere göre, Türkiye’deki sorunlu kredi oranının Euro bölgesinden daha iyi seviyede olduğunu söyledi. Küçük, “2013’te Euro bölgesindeki sorunlu krediler toplam kredilerin yüzde 8’ine karşılık gelerek zirveye çıktı. Bugüne kadar bazı ülkelerde kademeli olarak azaldı, 2016’da Avrupa’daki ortalama rakam yüzde 5’in biraz üzeriydi. Ancak bu görünüm, AB ülkelerindeki keskin farklılıkları maskeliyor. 2016 Haziran ayı itibarı ile büyük bankalardaki sorunlu krediler Yunanistan’da yüzde 47, Güney Kıbrıs’ta yüzde 45, Bulgaristan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve Slovenya’da yüzde 20 civarındaydı” dedi.
Türkiye iyi ama…
Av. Onur Küçük Türkiye’de ise 2007-2008’de yüzde 3,5 oranında gerçekleşen sorunlu kredi oranının 2008 kriziyle birlikte Avupa’ya paralel arttığını, 2009’dan itibaren ise ekonomideki gelişmeler ve önlemlerin sonucunda düşüşe geçtiğini hatırlattı. 2016 sonunda Türkiye’de sorunlu kredi oranının yüzde 3,2 olarak gerçekleştiğini belirten Küçük, şöyle devam etti:
“Türkiye sorunlu kredi oranında pek çok gelişmekte olan ülkeden daha iyi seviyede görünüyor. Bu bize bankaların etkin risk yönetimi gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Bankaların krediler için ayırdığı özel karşılık oranına baktığımızda 2016’da gerçekleşen rakam yüzde 78,3… Geçmiş yıla göre artış var. Türkiye, Avrupa’ya göre takipteki krediler için daha yüksek oranlarda özel karşılık ayırıyor. Yani Türk bankaları neredeyse verdikleri kredi kadar bir miktarı karşılık olarak ellerinde tutuyor, risk düşüyor. Ama bu aynı zamanda bankaların sorunlu krediler için sermayelerini, yönetimlerinin zamanını ve dikkatini tükettiği anlamına geliyor.”
Sistem testi yıl sonunda
Mart ayında hazine desteğinin 25 milyar liraya çıkarılmasıyla hazine destekli kredi sayısının Temmuz’da, Mart 2017’deki rakamın üç katına çıktığını vurgulayan Küçük ufuktaki tehlikeye dikkat çekti:
“İlk bakışta olumlu gibi görünen tabloya rağmen bir de buzdağının görünmeyen kısmı var. Sorunlu kredilerde Haziran 2017’de yüzde 5’lik bir artışa rağmen, toplam kredilere oranının az da olsa düştüğünü görüyoruz. Bu durum, KGF’nin bankalar tarafından sorunlu kredileri perdelemek için kullanılıp kullanılmadığı sorusunu gündeme getiriyor. KGF, bugünün ihtiyacını karşılayacak geçici ve sınırlı bir araç. Sistemin işlerliği ve verimliliği ancak 2017 sonunda kredi geri ödemeleri başladığı zaman ölçülecek.”
Daha zor bir dönem geliyor
Av. Onur Küçük sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aslında BDDK’nın 2016 sonunda genel karşılık oranlarını düşürerek yeniden yapılandırmaya imkân veren düzenlemesi, sorunlu krediler için ciddi bir önlemdi. Fakat hızlı büyümenin sona ermesi, ana ihracat pazarlarındaki ekonomik yavaşlama, politik riskler nedeniyle kaybedilme aşamasına gelen pazarlardan kaynaklanan kayıplar ve sonradan bu alana yatırım yapan şirketlerde artan riskler göz ardı edilmemeli. Yine doğrudan yabancı sermaye girişinin azalması nedeniyle şirketlerin özkaynak alternatiflerine erişiminin kısıtlanması, küresel para politikaları nedeniyle reel sektörün başta kur ve faiz olmak üzere finansal risklerinin arttırması gibi sebeplerle daha zor bir döneme gidildiğine dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenlerle finansal geri dönüşümü ve çözüm önerilerini konuşmalıyız. Çözümden kastımız, sadece sorunlu şirketleri iflastan kurtarmayı sağlayan düzenlemelerin hayata geçirilmesi değil; finansal geri dönüşümün önünü açan, kredi verenlerin sorumluluğunu orantılı düzenleyen, sorunlu varlıklara sadece bankaların değil daha geniş yelpazede yatırımcının ilgisini çekmeyi sağlayan yasal zemin oluşturulmalı.”
"Bu durum, KGF’nin bankalar tarafından sorunlu kredileri perdelemek için kullanılıp kullanılmadığı sorusunu gündeme getiriyor. " bildiğin itelediler, hiç tereddüt yok, bölgeler gm'ler ne demişler şubelere demenin diplomatik dili
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.