<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇalışanlara müjde! Tazminatı 8 bin lira artırıyor----

Çalışanlara müjde! Tazminatı 8 bin lira artırıyor

Çalışanlara müjde! Tazminatı 8 bin lira artırıyor
24 Haziran 2017 - 20:16 www.finansingundemi.com

Bayram için ödenen fazla mesailer prim kesintilerine dahil ediliyor. Sürekli ödemeler tazminata ekleniyor. Brüt 3 bin lira maaşlı bir çalışanın 10 yıllık tazminatı 8 bin TL artıyor

Bayram öncesi alınan ikramiyeler çalışanların bayram harçlıklarının tazminatı nasıl etkilediği konusunda aklını kurcalıyor. Sabah'tan Faruk Erdem, bugünkü yazısında çalışanların aldıkları bayram harçlıklarının tazminata etkisini değerlendirdi. İşte Erdem'in o yazısı ve bayram harçlıklarının tazminata yansıyış şekli:

Yarından itibaren Ramazan Bayramı'nı idrak edeceğiz. Bayramımız mübarek olsun. Bayramlar çalışma hayatı açısından da özel günler. Çalışanların büyük kısmı bu günlerde tatil yaparken bir kesim de çalışmak zorunda kalıyor. Bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleriyle kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde, söz konusu günlerde çalışılması için işverence işçinin onayının alınması gerekir. Bayramda çalışmayan işçiye o günlerin parası kesinti olmadan ödenir. Çalışma olursa ekstradan bir yevmiye daha verilir. Böylece bayram günü alınan ücret iki katına çıkar.

HER GÜNE İKİ YEVMİYE
Örneğin maaşı 1.500 lira olan bir işçiye 3 gün bayramda çalışırsa ay sonunda 1.500 lira maaşının yanında 150 lira da mesai parası veriliyor. Bunun dışında işçilere bayram ikramiyesi ya da bayram harçlığı adı altında ödemeler de yapılıyor. Bu çalışmalarla ödenen harçlık ve ikramiyeler prime esas kazanç kapsamında sigorta primi kesintilerine tabi oluyor ve bordroda gösteriliyor.
Ödenen ikramiye ve harçlıklarla fazla çalışmaların kıdem tazminatı hesabında da kullanılması mümkündür. Bunlar eğer düzenli olarak yapılıyorsa, yani o işyerinde her yıl bayramlarda yarım maaş ikramiye veriliyorsa bu ödenen paralar işçinin toplam kazançlarına katılacaktır. Zaten sözleşmelerde bu hususlar yazılmışsa bu ödemeler ve bayram çalışmaları süreklilik gösteriyor demektir. Kıdem tazminatının hesabında kullanılan brüt ücrete bunlar eklenerek giydirilmiş haliyle miktar bulunuyor.

Kıdem tazminatı çalışana sürekli ödenen tüm ücretler giydirilmiş maaşa dahil edilerek hesaplanıyor. Böylece çalışanın brüt maaşı yükseliyor. Kıdem tazminatından sadece binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor.

ÖRNEK HESAPLAMA
10 yıl çalışan bir işçinin kıdem tazminatı
Brüt ücret: 3.000 TL
Yılda iki maaş bayram ikramiyesi: 6.000 TL
Aylık yemek parası: 300 TL
Giydirilmiş ücret: 3.800 TL
Tazminat: 38.000 TL
Ek ödemesiz tazminat: 30.000 TL
Kazanç: 8.000 TL

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi24 Haziran 2017 23:04

    İki defa uygulanan şey "işyeri uygulamasına" döner. Yani iki bayram harçlık verilirse 3. bayram da harçlık verilmek zorunda zira artık işverenin gönlünden kopan bir şey değil iş yeri uygulaması oluyor. Yani sürekli hale gelir. Verilmemesi haklı nedenle feshi geçerli kılar.

  • Mahallenin Delisi24 Haziran 2017 23:02

    Hesaplama doğru ancak pek çok işyerinde giydirilmiş ücret hesaplamsı yapılmıyor. Son alınan brüt ücret üzerinden ödeme yapılıyor. Muhasebe programlarında kıdem hesaplaması için son 12 ay ortalaması ya da son ücret üzerinden hesaplama seçeneği var. Yani muhasebe bölümü çalışanı-SMMM hak yemeyeyim diyerek manuel hesaplamak zorunda keyfine kalmış.