Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çalışan kesimin önemli bir bölümü haftada beş gün ofise dönme fikrinden nefret ediyor. Üstelik bu ihtimal sorulduğunda istifa etmeyi seçeceklerini söyleyenlerin sayısı hiç de az değil.
CNBC’nin haberine göre, araştırma firması Pew Reserach Center tarafından yapılan bir anket evden çalışanların ofise gitmek yerine işten ayrılmayı tercih edebileceğini işaret ediyor. Ankete göre evden çalışanların %46’sının işverenlerin uzaktan çalışma uygulamasını rafa kaldırması halinde aynı işte alma olasılıklarının biraz veya çok düşük olacağını söyledi.
Yine de işverenler uzaktan çalışma uygulamalarını kaldırmayı seçebilir.
Pew araştırmasına göre, Şubat 2023’te çalışanların belirli günlerde ofise gelmesini talep eden şirketlerin oranı %63'tü. Bu oran Ekim 2024 itibariyle %75’e ulaştı.
Pew Araştırma Merkezi Sosyal Eğilimler Araştırma Direktörü Kim Parker, ofise dönüş politikalarında "belirgin bir artış" olduğuna dikkat çekiyor.
ABD’de Amazon, AT&T, Boeing, Dell Technologies, JPMorgan Chase, UPS ve The Washington Post gibi şirketler, en azından bazı çalışanlarını haftada beş gün çalışması için ofise geri çağırdı. ABD Başkanı Donald Trump da pazartesi günü, federal çalışanları "mümkün olan en kısa sürede" masalarına geri dönmeye çağıran bir başkanlık kararnamesini imzaladı.
Pew anketine benzer şekilde, Bamboo HR tarafından yürütülen başka bir araştırma, çalışanların %28'inin ofise dönüş zorunluluğu nedeniyle istifa etmeyi düşüneceğini ortaya koydu.
Parker konuyla ilgili açıklamasında, “Göstergeler insanların bu düzenleme sayesinde ne kadar rahat hale geldiğinin ve uzaktan çalışmanın yaşam tarzlarına gerçekten de ne kadar uyduğunun altını çiziyor” dedi.
Parker çalışanların uzaktan çalışma sayesinde daha iyi bir iş-yaşam dengesine ulaştığını ve bunun uzaktan çalışmanın en büyük faydalarından biri olduğunu belirtiyor.
Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nick Bloom da hibrit çalışmanın çalışanlar için önemine dikkat çekti. İşyeri yönetimi üzerine çalışan profesör hibrit çalışmanın bir çalışanın maaşındaki %8’lik bir zamma eşdeğer bir finansal değeri olduğunu paylaştı.
Pek çok ekonomist, pandemi öncesi döneme göre uzaktan çalışmanın daha yaygın hale geldiğini ve artık bu çalışma sisteminin istihdam piyasasında yerleşik bir özellik taşıdığını düşünüyor. Profesör Bloom da konuyla ilgili, “Uzaktan çalışma hiçbir yere gitmiyor” açıklamasında bulundu.
Ekonomi profesörü uzaktan çalışmanın şirket için büyük ölçüde kâr arttırdığını da belirtiyor: Çalışanlar daha az sıklıkta istifa ediyor, işverenlerin işe alım ve yıpranmaya bağlı diğer masraflardan tasarruf etmesi sağlanıyor. Bu arada göstergeler de hibrit çalışma düzenlemelerinde şirketlerin üretkenliğinin zarar görmediğine işaret ediyor.
Uzaktan çalışanlar bütün gün ne yapıyor?
Uzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.