BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇalışan memnuniyetsizliği anlatısı hayal ürünü mü?----

Çalışan memnuniyetsizliği anlatısı hayal ürünü mü?

Çalışan memnuniyetsizliği anlatısı hayal ürünü mü?
05 Temmuz 2024 - 16:37 www.finansgundem.com

ABD’de iş yerlerine dair yaygın ve olumsuz anlatıya rağmen, her 10 Amerikalı çalışandan 9’unun başarılı ve mutlu olduğu gözleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de çalışanların başarı oranı, çalışma hayatına dair sefalet anlatısının yersiz olup olmadığını tartışmaya açıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de çalışanların yüzde 92'si iş arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden memnun olduklarını, yüzde 88'i ise yönetici ve amirleriyle olan ilişkilerinden memnun olduklarını belirtiyor.

İş hayatına bağlılık

Archbridge Enstitüsü Araştırma Başkan Yardımcısı Clay Routledge’ın Fortune’da yer alan makalesi, ABD’de iş yaşamına dair olumsuzluklara vurgu yapan anlatıya meydan okuyan bir anketin analizini içeriyor.

“Kamusal söylemin ölçülü analiz ve olgusal doğruluk yerine Amerika hakkındaki sansasyonelliği ve alaycı bakış açılarını ön planda tuttuğu bir çağda, ABD'li çalışanlar arasında kısa süre önce yayınlanan bir anket, kutlamaya neden olan veriye dayalı bir gerçeklik kontrolü sunuyor.

2024 Amerikası'nda Çalışma Hayatı (2024 Work in America) anketinin bulguları, çalışan memnuniyetsizliği ve kopukluğuna ilişkin yaygın anlatıya meydan okuyor ve bunun yerine Amerikan iş gücünün, iş hayatının çeşitli boyutlarında yüksek düzeyde memnuniyet ve bağlılık sergilediğini ortaya koyuyor.

İş arkadaşları ve üstlerinden memnuniyet

The Harris Poll tarafından Amerikan Psikoloji Derneği adına gerçekleştirilen anketin önemli bulgularından biri, çalışanların yüzde 92'sinin iş arkadaşlarıyla olan ilişkilerinden memnun olduklarını söylemesi, yüzde 88'inin ise yöneticiler ve amirlerle olan ilişkilerinden memnun olduğunu belirtmesi. Bu, çoğu işyerinde sağlıklı dinamiklere ve olumlu etkileşimlere işaret ediyor.

İnsan sosyal bir canlı; olumlu ilişkiler kurma ve sürdürme konusunda doğuştan gelen bir ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı ne kadar karşılarsak, bedenen ve ruhen o kadar sağlıklı oluruz. İş yeri bağlamında, meslektaşlar ve amirlerle olumlu ilişkiler sadece daha fazla mutluluğa yol açmakla kalmaz, aynı zamanda yaratıcılığın, iş birliğinin ve üretkenliğin artmasını da sağlar. Toplumda yalnızlık, sosyal güvensizlik ve siyasi kutuplaşmaya ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde, Amerikalıların iş yerindeki ilişkiler konusunda olumlu olmaları cesaret verici.

Elbette insan sadece sosyal bir canlı değil; aynı zamanda varoluşsal bir canlı da. Kişilerarası ilişkileri bulma ve sürdürme konusunda güçlü bir motivasyona sahip olduğumuz gibi, hayatlarımızı anlam dolu olarak algılama konusunda da aynı derecede güçlü bir dürtüye sahibiz. Aslında bu iki ihtiyaç birbiriyle bağlantılı.

Başkalarının hayatlarında olumlu bir fark yarattığımızda kendimizi değerli hissederiz. Sosyal aidiyet gibi, yaşamın anlamı da refahımızda merkezi bir rol oynar. Bireyler güçlü bir amaç duygusuna sahip olduklarında depresyon, kaygı ve bağımlılık gibi zihinsel sağlık sorunlarına karşı daha az savunmasız olurlar. Ayrıca fiziksel olarak daha sağlıklı olma ve hedeflerine ulaşmada daha başarılı olma eğiliminde de olurlar.

Anlam sadece bir duygu değildir; kendi kendini düzenleyen ve motive edici bir psikolojik kaynaktır. Yaşamlarının bir anlamı olduğuna inanan insanlar kendilerine iyi bakma, koşullarını iyileştirme ve topluma verimli bir şekilde katkıda bulunma konusunda daha isteklidirler.

Çalışanların yüzde 93’ü yaptıkları işten gurur duyuyor

İnsanlar işlerinin dışında yaşamın birçok alanında amaç geliştirirken, anlamlı işin hem çalışanlara hem de işverenlere birçok faydası vardır. Dolayısıyla bir başka önemli bulgu da Amerikalı çalışanların yüzde 86'sının işlerinin olumlu bir toplumsal etkiye sahip olduğunu düşünmesi ve yüzde 93'ünün yaptıkları işten gurur duymasıdır.

Bu, Amerika'daki iş yerinin varoluşsal sağlık için büyük ölçüde olumlu bir alan olduğunu göstermektedir çünkü araştırmalar, çalışanların işlerinin toplum üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu algıladıklarında işlerinden anlam çıkarma olasılıklarının yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca araştırmalar, insanların işlerini anlamlı bulduklarında işlerine daha bağlı olduklarını, işlerine daha fazla motive olduklarını ve işlerinden daha fazla memnun olduklarını da ortaya koymaktadır.

Yaşam dengesi lehine esneklik eksikliği

Elbette insanların mesleklerinin dışında da önemli ilişkileri ve anlam bulma yolları var, bu da iş-yaşam dengesi ihtiyacını vurguluyor. Bu cephede de iyi haberler bulunuyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 89'u çalışma programlarından memnun. Ancak bu yüksek memnuniyet düzeyine rağmen çalışanların yüzde 33'ü, iş yaşamları ile kişisel yaşamlarını en iyi şekilde dengelemek için yeterli esnekliğe sahip olmadıklarını hissettiklerini bildiriyor. Bu, çoğu çalışan sağlıklı bir dengeye ulaşmış olsa bile, iyileştirme için hala yapılması gereken şeyler olduğunu gösteriyor. Çalışma programlarından genel olarak yüksek memnuniyet, işverenlere iş-yaşam uyumunu geliştirmenin yeni yollarını keşfederken üzerine inşa edebilecekleri güçlü bir temel sağlıyor.

Amerikalıların birçok açıdan iş yerlerinde başarılı olduklarını ortaya koyan bu bulgular, insanların işleriyle ilgili herhangi bir şikayeti olmadığı anlamına gelmiyor. En tatmin edici işin bile bazı olumsuz duygu ve deneyimleri içermesi normal. Sonuçta, ebeveynlik yapmak, egzersiz yapmak veya yeni bir beceride ustalaşmak gibi hayatın en ödüllendirici uğraşlarının çoğu, olumlu ve olumsuz duyguların bir karışımıyla karakterize ediliyor.

Zorluklar, hayal kırıklıkları ve aksilikler genellikle büyüme ve başarı sürecinin ayrılmaz bir parçası. Dolayısıyla işin bazen zor ya da nahoş olabilmesinin de doğal kabul edilmesi gerekiyor.

Ancak dikkate değer olan şey, bu kaçınılmaz zorluklara rağmen Amerikalı çalışanların ezici çoğunluğunun, yaklaşık 10 çalışandan 9'unun işlerini geniş bir yelpazedeki faktörlere göre olumlu olarak değerlendirmesi. Bu, Amerikan iş gücünün dayanıklılığının, uyum yeteneğinin ve olumlu zihniyetinin yanı sıra işverenlerin destekleyici ve ilgi çekici çalışma ortamları yaratma çabalarının da bir kanıtı. Bu bulgu, iş yerlerindeki yaygın sefalete dair hakim anlatıya karşı güçlü bir karşı nokta görevi görüyor.

İş yeri, Amerikan yaşamında pek çok şeyin yolunda gittiği bir alan. Ve bu, daha sık anlatmamız gereken iyi bir haber; rehavete yol açmak için değil, umut aşılayıp sürekli gelişim yolunda ilerlemek için.”

Yalnızlık epidemisi genç çalışanları vuruyor

 

Gençler evden çalışarak dolgun maaş almak istiyor!

 

AB'de şirketlerin yüzde 75'inden fazlası çalışan bulamıyor

 

ABD’de giderek daha fazla sayıda emekli, çalışma hayatına geri dönüyor

 

Çalışma hayatına 'Z kuşağı' ayarı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)