<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇalışan emekliler için maaş kesilmesine yol açan 'kod' hatası----

Çalışan emekliler için maaş kesilmesine yol açan 'kod' hatası

Çalışan emekliler için maaş kesilmesine yol açan 'kod' hatası
20 Eylül 2024 - 17:17 www.finansingundemi.com

Emekli çalışanların maaşlarının kesilmemesi için sigorta prim kodlarının doğru kullanımı şart. Yanlış kod kullanımı, maaşların durdurulmasına yol açabiliyor.

Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam eden birçok kişi, emekli maaşlarını almayı sürdürmek için dikkat etmesi gereken bazı önemli detayları gözden kaçırabiliyor. Yanlış yapılan küçük hatalar, emekli maaşlarının kesilmesine yol açabiliyor.

Emeklilik sonrasında çalışmayı sürdürenler için, maaşlarının kesilmemesi adına dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunuyor. Türkiye genelinde 16 milyondan fazla emekli, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla maaş alıyor ve bu emeklilerin bir bölümü sigortalı olarak iş hayatına devam ediyor. Ancak, sigorta prim kodlarının hatalı girilmesi, emekli çalışanların maaşlarının durdurulmasına neden olabiliyor.

KOD DETAYI ÖNEMLİ

Sözcü'nün haberine göre, emeklilik sonrasında çalışmaya başlayanların sigortaları, işveren tarafından “02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi” üzerinden kaydedilmelidir. Ancak, yanlışlıkla “01 kodlu Tüm Sigorta Kolları” kullanılırsa emekli maaşı bir süre sonra kesilebilir. Bu kod farkı, çalışırken ödenen prim türünü belirler ve yanlış bir kod emeklinin maaşını riske atar.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işverenin primleri yanlış yatırması durumunda emekli çalışanların hemen sigortalarını yapan şirkete başvurarak hatanın düzeltilmesini talep etmelerini öneriyor. İşveren müdahaleyi yaptıktan sonra SGK’ya başvurarak durumu bildirmeleri ve maaşlarının kayıp olmadan ödenmesini talep etmeleri gerekiyor. Bu süreçte kesilen maaşlar, genellikle 20-25 gün içinde geri alınabilir.

Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle Tüm Sigorta Kolları için uygulanan prim oranına %0,25 ekleme yapılacağı belirtiliyor. Bu nedenle emekli çalışanların doğru prim koduyla sigortalandıklarından emin olmaları, maaşlarının kesintisiz devam etmesi için büyük önem taşıyor.

SGK şartları güncelledi: Bu hastalıklar erken emeklilik hakkı tanıyor!SGK şartları güncelledi: Bu hastalıklar erken emeklilik hakkı tanıyor!

 

Emeklilikte yığılmaya önlemek için formül arayışıEmeklilikte yığılmaya önlemek için formül arayışı

 

Emeklilerinin zamlı maaşlarında son rakamlar: Hangi meslek ne kadar alacakEmeklilerinin zamlı maaşlarında son rakamlar: Hangi meslek ne kadar alacak

 

Emekliye 3'lü zam: 2025'te hangi artışlar bekleniyor?Emekliye 3'lü zam: 2025'te hangi artışlar bekleniyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)