Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanacak olan ‘Kadınların ve Engelli Bireylerin Ekonomik ve Sosyal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü' imza törenine katıldı. İmza töreninde konuşan Bakan Işıkhan, kadınların, gençlerin ve engelli bireylerin çalışma hayatına aktif katılımını desteklediklerini ifade etti. Işıkhan, 2002 yılından 2024 yılı Ekim ayı sonuna kadar İŞ-KUR aracılığıyla 505 bin 403 engelli vatandaşın işe yerleştiğini dile getirerek, “Kontenjan doluluk oranı 2005 yılında özel sektörde yüzde 67,9 iken; 2024 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla yüzde 83 olarak gerçekleşmiştir. İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) olarak ‘Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon’ aracılığıyla engellilere yönelik hazırlanan mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerini de destekliyoruz. Bu projeler kapsamında engellilerin mesleki eğitim kursları aracılığıyla meslek öğrenerek rehabilitasyonlarını ve sonrasında işgücü piyasasına entegrasyonlarını hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
"Engellilere yönelik mesleki eğitim projelerini destekliyoruz"
Bakan Işıkhan, 2014 yılından bugüne kadar engellilere yönelik 772 mesleki eğitim projesini desteklediklerini kaydetti. Bahse konu olan para cezalarını kullanarak engellilerin istihdamını sağlayacak destek teknolojilerine de katkıda bulunduklarını söyleyen Işıkhan, bu kapsamda 47 projeye destek sunduklarını ifade etti. Kamu kurumlarında engelli çalıştırma ile ilgili olarak E-KPSS kontenjanlarının tümünü doldurmak için gerekli çalışmaları tamamladıklarını sözlerine ekleyen Işıkhan, yapılan çalışmaları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ilettiklerini dile getirdi.
Çalışan Bildirim Sistemi
Kamu kurumlarında engelli çalıştırma ile ilgili olarak E-KPSS kontenjanlarının tümünü doldurmak için gerekli çalışmaları tamamladıklarını ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ilettiklerini söyleyen Işıkhan, “Malumunuz, engelli çalıştırma yükümlüğü İş Kanunumuzda yer alıyor ve Bakanlık olarak bu yükümlülüğün kontrolünü ‘Aylık İşgücü Çizelgeleri’ aracılığıyla yapıyoruz. Bu kapsamda yeni bir düzenleme yaparak bu belgenin İl Müdürlüklerimize verilmesi zorunluluğunu kaldıran bir yazılım geliştiriyor ve ‘Çalışan Bildirim Sistemi’ni hayata geçiriyoruz. Bu sayede işverenlerimizin engelli çalıştırma yükümlülüğünü otomatik olarak tespit edecek ve işverenlerimizle iletişime geçerek engelli açığının kapatılmasını hızlı bir şekilde sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Son yıllarda kadın istihdamında ve engelli bireylerin iş gücüne katılımında elde ettikleri iyileşmelerin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Işıkhan, “Bugün, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile imzalayacağımız bu protokol, kadınların ve engelli bireylerin iş hayatındaki varlığını güçlendirmek ve onların karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmak için Bakanlıklarımızın ortaya koyduğu ortak bir iradenin tezahürüdür. Bu protokol, yalnızca bir belge olarak değil, toplumsal dayanışmanın, sosyal adaletin, eşitliğin ve fırsat sunmanın taahhüdü anlamında da büyük önem taşımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
"Ekonomik kalkınma ancak sosyal kalkınmayla sürdürülebilir hale gelir”
Kadınların ve Engelli Bireylerin Ekonomik ve Sosyal Hayata Katılımlarının Güçlendirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü’nün kadınların ve engellilerin iş gücüne katılımını artıracağını ve iş hayatında karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldıracağını dile getiren Işıkhan, “Bu iş birliğiyle birlikte, kadınların ve engelli bireylerin, mesleki becerilerinin geliştirilmesinden, onlara uygun iş alanlarında, rehberlik ve destek sunulmasına kadar geniş bir yelpazede bakanlıklarımız ortak çalışmalar yürütecektir. Unutulmamalıdır ki, ekonomik kalkınma ancak sosyal kalkınmayla sürdürülebilir hale gelir. Kadınlara ve engelli bireylerimiz için oluşturulacak bu fırsatlar, sadece bu bireylerin yaşamlarını değil, toplumumuzun bütününü de zenginleştirecektir” şeklinde konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.