<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇalık Holding ‘denim’de atağa kalkıyor----

Çalık Holding ‘denim’de atağa kalkıyor

Çalık Holding ‘denim’de atağa kalkıyor
26 Ekim 2015 - 13:44 www.finansingundemi.com

Çalık Holding denimde 60 milyon dolarlık yatırım yapacak, Uzakdoğu'ya uzanacak

Türkiye'deki tekstil kökenli şirketlerden biri olan Çalık Holding, temellerini oluşturan denim sektöründe atağa kalkmaya hazırlanıyor. Şirket, bu alanda gelecek beş yıla yayılacak şekilde 60 milyon dolarlık yatırım yapacak. Bu yatırımlarla şirketin denim kumaş üretim kapasitesi 40 milyon metreden 60 milyon metreye çıkarken 500 kişiye de istihdam sağlanacak. Yeni yatırımlarla artacak üretim ile Uzakdoğu pazarı hedef alınacak.
Ahmet Çalık'ın 1981 yılında temellerini attığı holding, son yıllarda enerji, telekom, inşaat, finans ve madencilik sektörleriyle ön plana çıksa da, tekstilin farklı alanlarında da büyümeye devam ediyor. Grubun tekstilde en güçlü olduğu alanlardan biri ise denim sektörü. Malatya'da 1987 yılında 111 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Çalık Denim, dünyada premium denim üretiminde ilk 10 arasında yer alıyor.
 
500 YENİ İSTİHDAM

Çalık Denim Genel Müdürü Hamit Yenici, iplik, dokuma gibi farklı üretim kategorilerinde yatırımlar yapacaklarını söylüyor. Yenici, "İlk aşamada 20l6'da 20 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Malatya'da 144 bin metrekarelik alana kurulu bir fabrikamız var. Yeni yatırımlarımızı fabrikamızın bulunduğu alandaki boş sahada yapacağız. Önümüzdeki beş yılda 60-80 bin metrekarelik yeni tesis yatırımımız olacak" diyor. Bünyesinde bin 500 kişiyi istihdam eden grup, bu yatırımlarla 2020'ye kadar 500 kişiye daha istihdam olanağı yaratacak.

Denim kumaşında inovasyona yönelik çalışmalar yapan Çalık Denim, kadınlar için bedeni toparlayarak ince gösteren, erkekler için ise maskülen görünen, rahat ve inovatif streç kumaşlar üzerinde çalışıyor. Hamit Yenici, "Her yıl cironun yüzde 3'ünü ÜR-GE ve AR-GE'ye ayırıyoruz" diyor. Ayrıca şirket İTÜ Tekstil Mühendisliği akademisyenleriyle başlattığı Denim Anatomy isimli bir sertifika programıyla iş ortaklarına denim konusun¬da eğitimler veriyor. Katılanlar eğitim sonunda İTÜ'den sertifika alıyor.

TÜRKİYE DENİMDE ÖNEMLİ ÜRETİCİ

Yıllık 420 milyon metre civarında denim üretim kapasitesi bulunan Türkiye'de pazarın 1,5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın sekizinci büyük tekstil ihracatçısı olan Türkiye'nin aynı zamanda önemli bir denim kumaş ve giysi üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli bulunuyor. Denim kumaş ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye, denim hazır giyim ihracatında ise dünya yedincisi.

(AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN/EKONOMİST DERGİSİ)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Balyoz26 Ekim 2015 14:05

    17 -25 Aralık sonrası Turkuaz satıldı ve Aktifbank satılmaya zorlanıyor e tabi ellerinde bir tekstil kalmak üzere.