Çakmak: Sektör batıyor TÜRSAB bakıyor
TÜRSAB HEPİMİZİN Platformu Başkanı Emin Çakmak, müze ve ören yerlerle ilgili zamları eleştirdi, “Turizm sektörüne darbe vuracaktır” dedi.
TÜRSAB HEPİMİZİN Platformu Başkanı Emin Çakmak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerine 4 Ocak tarihinden itibaren girişlerin zamlı olacağını söyleyerek, "Müze ve Ören yerleri ile ilgili tarifelerde yüzde 400’e varan zamlar var. Zaten sıkıntılı olan turizm sektörü ve acentalara bu uygulamanın devreye sokulması büyük bir darbe daha vuracaktır” dedi.
Çevremizde yaşanan olaylardan dolayı büyük kayıplar yaşayan ve 2016 yılının müdahele edilmezse kayıp yıl olarak gören acentalar için yeni bir olumsuz kararın yıkım etkisi yaratabileceğini de belirten Emin Çakmak, “Bu durumun yetkililere acilen anlatılması gerekiyor. Oysa mesleğimizi temsil eden TÜRSAB yöneticileri bu durumu düzeltmek yerine sektöre uygulamanın duyurusunu yapıyor. Kendilerini meslektaşlarımızın menfaatlerini korumaya davet ediyorum Aksi takdirde bu vebalin altından kimse kalkamazlar ”dedi.
Yüzde 400’lere varan zam oranlarını anlamanın mümkün olmadığını belirten Çakmak, "Turizm sektörünün olumsuzluklar yaşadığı bir dönemde bu zamları anlamak mümkün değil. TÜRSAB yönetiminin bu duruma seyirci kalmasını anlamak zaten hiç mümkün değil. Acentalarımızı uyarmıştık; sizleri düşünen, haklarınızı savunan bir yönetimle yolunuza devam edin diye. Acentalarımız ise son bir kez daha mevcut yönetime şans verdi. Yönetimin değişebileceğine, acenta haklarının savunacağına dair verilmiş oylar ne yazık ki bir kez daha boşa çıktı. Yine aynı filmi izliyoruz; haklarımız elimizden alınıyor, bizleri zora düşürecek kararların altına bizlere sorulmadan imza atılıyor, TÜRSAB Yönetimiyse duruma müdahale edip, haklarımızı savunmak yerine sadece durumu izlemek ve bizlere duyurmakla yetiniyor “ dedi.
Bu uygulamayla gittikçe kan kaybeden Müze ve Ören yerlerine ziyaretlerin daha da azalacağını, acentaların gelir kaynaklarının da olumsuz yönde etkileneceğini belirten Emin Çakmak, “Acentalar olarak duruma acilen müdahale etmeliyiz. Nitekim TÜRSAB yönetimi seyirci kalmaya devam ederse, bizler duruma müdahil olacağız. Gerekirse üyelerimizi tek tek arayıp konuyla ilgili bir imza kampanyası başlatacağız. Topladığımız imzalarla yetkili mecralara başvurularımızı yapacağız ve sorunun vahametini, sektörümüze vereceği zararı onlara anlatıp, kararın acilen değiştirilmesi konusunda taleplerimizi ileteceğiz. Zamanında nasıl bir takım girişimlerde bulunduysak, bu gün de bunları yapmaya hazırız. Ancak mesele bizlerin bunları yapması değil, TÜRSAB Yönetiminin konuya el atmasıdır. Acilen duruma çözüm için çalışmaya başlamalılar” dedi.
ÖREN YERİ VE MÜZELERİN ZAMLI BİLETLERİ
Yapılan düzenlemeye göre giriş ücreti en fazla Olympos ve Side Ören Yeri’nde arttı, giriş ücreti 5 TL’den 20 TL’ye çıkarıldı. Türkiye’deki diğer örenyeri giriş ücretleri de şöyle oldu: "Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Myra ve Noel Baba Müzesi, Muğla Sedir Adası ve Efes Yamaçevleri, 15 TL’den 20 TL’ye, Aspendos, Perge, Troia ve Derinkuyu Yeraltı Şehri 20 TL’den 25 TL’ye, Bodrum Su Altı Müzesi 25 TL’den 30 TL’ye, İstanbul Ayasofya Müzesi, Efes ve Topkapı Sarayı Müzesi 30 TL’den 40 TL’ye, Göreme ve Kaymaklı Yeraltı Şehri 20 TL’den 30 TL’ye, Hatay ve İstanbul Mozaik Müzesi 10 TL’den 15 TL’ye, Ihlara Manastır Vadisi ve Phaselis 10 TL’den 20 TL’ye, Kariye Müzesi 15 TL’den 30 TL’ye, Topkapı Harem Dairesi ile Sümela Müzesi 15 TL’den 25 TL’ye çıkarıldı."