<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması----

Çakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması

Çakar: Sorun mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması
10 Ağustos 2022 - 20:13 www.finansingundemi.com

Kamu bankalarının genel müdürleri, reel sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda sunum yapan TBB Başkanı Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, şirketlerin finansmana erişim sorununun kritik aşamaya geldiği uyarısı sonrası, Merkez Bankası’nın ardından kamu bankalarının genel müdürleri de TOBB’da düzenlenen Finansmana Erişim İstişare Toplantısında bir araya geldi. Toplantıya, aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan katıldı.

"Sıkıntılı durum hepimizi etkiler"

Toplantının açılışında bir sunum yapan Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründeki ticari kredileri önceki yılla karşılaştırarak tutardaki yükselişleri sundu. Örtülü olarak TL kredi maliyetlerindeki yüksekliğe de yanıt veren Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. Alpaslan Çakar, “5.3 trilyon kredinin 141 milyar doları yabancı para cinsinden. Kaynak tarafında ise TL kaynak yüzde 43 düzeyinde. Kredilerin yüzde 60 küsuru TL cinsinden. Burada bir çelişki var. Bu durumda ben ne yapıyorum. Merkez Bankası’na gidip swap yapıyorum, TL alıp kredi veriyorum. Bu bir maliyet. Yabancı para mevduatın arttığı, TL kredinin ve talebinin arttığı bir durum, sıkıntılı bir durum” diye konuştu.

Dünya'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre, yabancı para kredi talebinin ciddi oranda gerilediğini belirten Alpaslan Çakar, “Bu sene yabancı para kredilerin 14 milyar dolar azaldığını görüyoruz. TL kredi talebi çok arttı ve kur üzerinde baskı yarattı. Hepimiz birbirimizi tamamlıyoruz. Birimizdeki olumlu durumdan hepimiz yararlanırız. Sıkıntılı durum hepimizi etkiler” yorumunu yaptı.

TL mevduatın toplam mevduatın yüzde 43’ü seviyesinde olduğunu belirten Alpaslan Çakar, bunun içinde 1,1 trilyona ulaşan Kur Korumalı Mevduat da bulunduğunu, bunun tek başına toplam mevduatın yüzde 15’ine ulaştığını kaydetti.

"Esas olan ülke bilançosunun sağlıklı olması"

Konuşmasında, bankacılık kesiminin sağlıklı olduğunun altını çizen Alpaslan Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki süreç itibarıyla Türk ekonomi yönetimi (olarak) özel sektör üzerine bina olmuş, özel sektörün güçlü olduğu müddetçe daha iyi işleyebilecek bir sektör olduğunun farkındayız. Banka, Ziraat Bankası ya da Türkiye Bankalar Birliği adına, sektör adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sizin kaybettiğiniz benim kazandığım bir ortamın bana hiçbir faydası yok, bana bir menfaati yok. Benim kârım iyi ama siz kaybediyorsunuz hiçbir anlamı yok. Siz kazandıkça ben kazanabilirim. Reel sektör finans sektörü iş birliği içinde dayanışma içinde olmak zorundadır. Ekonomi yönetimi, otorite ve reel sektör ve finans sektörü birbirini tamamlamak zorunda. Buna göre hareket ediyoruz. Böyle hareket etmeye devam edeceğiz. Esas olan ülke bilançosunun sağlıklı olması. Ülke bilançosu sağlıklı olduğu müddetçe hepimizin bilançosu doğru işlemeye devam eder. Çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam yapan her bir müşterimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Ülkemiz büyümek zorunda, bizde o büyümeyi finanse edebilecek güç, kabiliyet, yetenek ve kaynağa sahibiz hiçbir tereddüttünüz olmasın.

"Enflasyon işletme sermayesini körükler ama işletme sermayesi de fiyatları körüklüyor"

Alpaslan Çakar sunumunda, bankacılık kesimine yönelik temel verileri paylaşarak, özel sektöre verilen kredilerdeki artışa işaret etti. 2022’nin ilk yedi ayında kredilerdeki artışın 1,1 trilyon TL’ye ulaştığını belirten Çakar, bunun 901 milyar TL’sinin ticari kredilerden oluştuğunu, büyük şirketlere verilen kredilerin 497, KOBİ’lere verilen kredinin ise 404 milyar TL düzeyinde gerçekleştiğini vurguladı.

Toplam ticari kredilerin 6,5 trilyon TL’ye ulaştığını ve firmalara kullandırılan tutarın 5,3 trilyon TL olduğunu belirten Alpaslan Çakar, “Biliyorum, enflasyon işletme sermayesini körükler ama işletme sermayesi de fiyatları körüklüyor.” dedi.

Hisarcıklıoğlu: Firmalarımız kredi alamıyor, faizler çok yüksek

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • S.K.11 Ağustos 2022 09:54

    Daha ne bekliyordunuz: Ucuza (yüksek negatif faiz oranlarıyla) TL kredisini niye almasın vatandaş ve kurumlar; önce bankalar %14 politika faizine yakın orandan TCMB'dan fon alacak ve biraz üzerinde de mevduat toplayacak ve bunun bir kısmını %20'lerden Hazinenin risksiz bono ve tahvillerinde ve önemli bir kısmını da daha yüksek oranlardan kredi faizi olarak verebilmektedir, yani bu durumdan bankalar önemli kazançlar elde edebilmektedir. Mevduat sahipleri niçin likit mali varlıklardan sürekli değeri düşen TL mevduatını seçsin? Onun yerine rasyonel olarak değeri enflasyonun altında kalmayan döviz mevduatını tercih etmesi doğal değil mi?  Önce politika faiz oranını aşamalı olarak toplumun beklediği enflasyon oranına yakın, hatta biraz da üzerinde (reel faiz getirisi olan) bir yere getirmediğiniz sürece bu durum bu koşullarda (ülke cari açık verdiği ve onu karşılayacak doğrudan ve portföy yatırımları-sıcak para şeklindeyabancı sermaye girişi olmadığı sürece) devam edecektir.

  • ahmet11 Ağustos 2022 07:39

    Kamu Katılım Bankaları na ne demeli Oran en yüksek +komisyon en yüksek+ bankacılık hizmet paketi adı altında ayrı bir komisyon. Yazık vallahi. Cumhurbaşkanımız hergün  katılım bankacılığının büyümesi gerekiyor faize karşıyım diyor. Uygulamaya bakıyorsun tam tersi.  

  • Adam11 Ağustos 2022 00:25

    Bankacılık olmadan olmaz halka arz sıkıntılı ben niye firmanın borcunubalayim

  • Ali10 Ağustos 2022 23:52

    bankacilik riskini almak istemiyoruz diyor ozetle. Risk almadan hep bana ya alistiklari icin