BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇağlar’ın üyeliği BDDK’yı karıştırdı----

Çağlar’ın üyeliği BDDK’yı karıştırdı

Çağlar’ın üyeliği BDDK’yı karıştırdı
19 Ağustos 2011 - 07:42 www.finansgundem.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu (BDDK) sıkıntı bastı

TÜRK bankalarının küresel ekonomik krizde ayakta kalmasını sağlayarak herkesin saygısını kazanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu (BDDK) sıkıntı bastı! Sıkıntının nedeni ise halen ataması yapılmayan yeni üyenin statüsü... Hatırlanacağı üzere Üst Kurul’un iki üyesinden Ahmet Şirin’in görev süresi Haziran’da, Hüseyin Al’ınki ise Temmuz’da dolmuştu. Boş olan Kurul üyeliklerinden birisine Ziraat Bankası eski genel müdürü Can Akın Çağlar atanırken, diğer üyelik için herhangi bir atama yapılmadı.
Atamanın gecikmesinin nedeni ise kurum içi teamüller. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda “Üyelerin Atanması” başlıklı 84. Maddesinin (d) bendinde “... Üyelerden en az birisinin hukuk fakültesi mezunu, birinin ise Kurumda başkan yardımcısı, ana hizmet birimi yöneticisi veya meslek personeli olarak çalışmış olması şarttır” deniliyor. Özetlersek Üst Kurul’a atanacak üyelerden birisinin içeriden diğerinin ise dışarıdan olması şartı aranıyor.
Teamüllere göre, Kurum’da meslek personeli olarak görev yapan eski bankalar yeminli murakıbı Hüseyin Al’ın yerine “kurumiçi kontenjanı”ndan birinin atanması gerekiyor. İşte sıkıntı da burada başlıyor. Bazı hukukçular Çağlar’ın, geçmişte bankalar yeminli murakıbı olarak görev yapması hasebiyle bu atamanın “kurum içi” kontenjanı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Karşı görüşte olanlara göre ise Can Akın Çağlar’ın ataması ‘Kurum içi’ kontenjanı kapsamında değerlendirilemez. Çünkü Çağlar’ın murakıp olarak görev yaptığı yer Kanun’da belirtilen kurum yani BDDK değil, Hazine Müsteşarlığı. Dolayısıyla deneyimli bankacı Kanun’da belirtilen “Kurum’da meslek personeli olarak çalışmış olmak” şartını sağlayamadığı için ataması “kurum dışı” olarak değerlendirilmeli.
BDDK’da genel kabul gören bu teze göre yeni atanacak üyenin “kurum içi kontenjanı”ndan olması gerekiyor. Bu durumda boş kalan üyelik koltuğuna ya 10 yılını tamamlamış BDDK çalışanlarından birisi ya da BDDK’da 10 yıl çalışmış ve sonras ayrılarak özel sektöre geçmiş bir isim oturacak. Hükümet Yüksek Askeri Şura’da tüm baskılara rağmen teamüllere uymayı tercih etmişti, bu defa da aynı şey olacak mı? Hep birlikte göreceğiz... UFUK ŞANLI - VATAN

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)