Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gizli haberleşme için kullandığı Bylock programıyla ilgili basında yer alan farklı haberler kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu. Peki, By Lock nedir, nasıl kullanılır, telefonlara direkt yüklemek mümkün mü?
1- BYLOCK NEDİR?
Yazılımı FETÖ tarafından yaptırılan internet tabanlı bir mesajlaşma programı. 150 bin ila 180 bin kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor.
2- NE ZAMAN, NİÇİN YAZILDI?
Şifreli mesajlaşma programının 2014 Kasım'ındaki Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinden önce yazıldığı tespit edildi. 17-25 Aralık sonrası tüm örgüt üyelerinin Bylock uygulamasına girmesi talimatı verildi. Hem android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlandığı belirlendi.
3- NASIL DEŞİFRE EDİLDİ?
FETÖ soruşturmaları sırasında örgütün gizli ve özel haberleşme teknikleriyle ilgili bilgilere ulaşıldı. MİT 2014 yılında Bylock yazılımının Litvanya'daki sunucusuna sızdı, ancak kırılması ve kayıtlardan isimlere ulaşılması 2016 yılının mayıs ayında gerçekleşti. İlk tespitlere göre, 18 milyon yazışma ve 4 milyona yakın elektronik posta belirlendi.
4- KİM, NEREDE TASARLADI?
Bylock ilk olarak ABD'de David Keynes adlı şirket tarafından piyasaya sürüldü. Ancak bu şirketin tabela şirketi olduğu, yazılımın Türkiye'de üretildiği belirlendi.
5- NEREDEN İNDİRİLİYOR?
Program, jailbreak uygulamalar içeren sitelerden masa üstü bilgisayarlara indirilebiliyor. Apple Store ve Google Play'de yoktu ve doğrudan telefona indirmek mümkün değil.
6- NE ŞEKİLDE AKTİF OLUYOR?
Programın aktif olması için FETÖ üyesi birinin göndereceği bir 'davetiye' kodu gerekiyor. Sadece masaüstü bilgisayarlara indirilip aktive edilen program daha sonra telefona aktarılıyor.
7- BİREYLERİN RIZASI ŞART MI?
Bylock davetiye sistemi ve zaman alan bir süreç ile yüklendiği, doğrudan da telefona indirilemediği için kişinin rızası dışında üyelik imkansız. Bu nedenle kişinin telefonunda Bylock yüklenmiş olması FETÖ üyeliği suçlaması için önemli bir delil sayılıyor.
8- KİŞİLERE NASIL ULAŞILIYOR?
Numaradan ulaşılabiliyor. Sahte kimlikle alınan numaralarda da gerçek kişi bulunabiliyor. Ayrıca Bylock indiren bilgisayarların IP'lerinden de iz sürülebiliyor. Bylock indirenler arasında kullanıcı/indiren ayrımı yapılabiliyor. Dolayısıyla bu yolla listeden tespit edilen kişilerin FETÖ bağlantılı olduğu sonucuna varılıyor.
9- YAZIŞMALAR ÇÖZÜLDÜ MÜ?
Tüm yazışmalar olmasa da deşifre edilenler var. Kullanıcılar ve yazışmalarla birlikte FETÖ'cü yapının daha hızlı çözülmesi sağlanıyor. Soruşturmalar Bylock verileri çözüldükçe hız kazanıyor.
10- KAÇ KULLANICI VAR?
Şu ana kadar 150 binin üzerinde. Kesin sayı gerçek kullanıcılar ortaya çıkarıldığında netleşecek.
Karar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.