Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, Nisan 2019 – Nisan 2023 döneminde Türkiye genelindeki kira artış oranlarını analiz etti.
Ortaya çıkan çarpıcı tabloyu sosyal medya hesabından paylaşan Gökce, Nisan 2019’da 81 ilde ortalama kira bedeli aylık 728 lirayken, rakamın bugün 5 bin 058 liraya çıktığını aktardı.
Sözcü'de yer alan habere göre, artış oranının yüzde 583 olduğunu belirten Gökce “Tüm Türkiye’de 2019 yılı Nisan ayında kira bedeli ortalama ücretin sadece yüzde 27’si kadarken, bugün yüzde 45’e ulaşmış. Muğla’da kira bedeli ortalama ücretin yüzde 187’si, Antalya’da yüzde 120’si, İstanbul’da yüzde 117’si kadar” dedi.
BÜYÜKŞEHİRLERDE KİRALAR DÖRT YILDA SEKİZE KATLANDI
Büyükşehirlerde durumun Türkiye ortalamasından çok daha farklı olduğunu vurgulayan Gökce şu verileri paylaştı:
“Nisan 2019 – 2023 döneminde 30 büyükşehirde kira bedelinde ortalama artış oranı yüzde 697. Antalya’da artış yüzde 1.109, Mersin’de yüzde 963, Muğla’da yüzde 935, Ankara’da yüzde 833, İstanbul’da yüzde 713. Örneğin Antalya ve İstanbul’da ortalama kira bedeli asgari ücretin 1,5 katı. Muğla’da kira bedeli asgari ücretin 2,5 katına çıkmış. 30 büyükşehirde ortalama kira bedeli asgari ücretin yüzde 79’unu aşmış bir halde.”
Sığınmacıların yoğun yaşadığı ilk 10 ilde kira bedelindeki artışın da Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu açıklayan Gökce “Kira bedelleri yüzde 702 zamlanmış. Bu illerde kira bedelinin asgari ücrete oranı 2019’da yüzde 46 iken bugün yüzde 86’ya çıkmış. Yani asgari ücret kira bedeli karşısında erimiş” dedi.
BARINMA KRİZİ VURGUSU
Yaşanılan konut krizi düşünüldüğünden daha derin olduğunu ifade eden Gökce, özellikle Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyük şehirde çalışanların gelirlerinin önemli bir kısmı konut kirasına verdikleri kaydetti.
“Yeni işe başlayan gençlerin maaşlarıyla neredeyse konut kiralama şansı yok. Büyükşehirlerde görev yapan memurların, kamu görevlilerinin de maaşlarından konut kirası çıktıktan sonra gıda, ulaşım, giyinme ve temel ihtiyaçlar için sadece çok küçük bir kaynak kalıyor” diyen Gökce, tasarruf etmenin mümkün olmadığını belirtti.
Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda konut krizini çözmek için çok ciddi, devrim sayılabilecek adımlar atmazsa bu krizin derinleşeceğini söyleyen Gökçe, “Cumhuriyet tarihimizin en vahim barınma krizi ile karşı karşıya kalacağız” dedi.
Antalya'da deniz manzaralı dairenin yıllık kirası dudak uçuklattı
Kiralar kontrolden çıktı: Yükseliş yüzde 140'ı aştı
Kiralık konutta "karaborsa" dönemi
2 AY SONRA SÖZLEŞMEMI YENİLEYEMEZSEN YENI KİRALIKLAR FAHİŞ DÜZEYDE PAHALI OLDUGUNDAN EVDEKİ MOBİLYALARIN BİR KISMINI BELEDİYE BİNASININ YANINDAKİ ALİ MELEK PARKINA YIĞACAGIM EŞİMİ KARDEŞİNİN EVİNE GÖNDERİP PARKTA YAŞAMAYA BAŞLAYACAĞIM ASKERDE ARAZİDE TOPRAKTA AYLARCA YATMIŞTIM BELEDİYE SOSYAL PREFABRİK KONTEYNIR KONUT KİRAYA VERİNCEYE KADAR ORADA YAŞARIM
MİLYONLARCA SIĞINMACI AKIN AKIN GELİRKEN TOKİNİN ÜRETTİĞİ YILLIK SOSYAL KONUT SAYISI ARTMADI BELEDİYELER DE SOSYAL KONUT YAPIMINA BAŞLAMADI GEÇMİŞ YILLARDA İZMİRDE 7 EVKA PROJESİ OLMUŞTU BİNLERCE SOSYAL KONUT YAPILIYORDU ŞİMDİ MAALESEF YAPILMIYOR BELEDİYELER DAHA KÜÇÜK 1+1 2+1 45-60 M2 ARASI KİRALIK SOSYAL KONUT YAPIMINA ACİLEN BAŞLAMALIDIR YENİ DÜNYA DUZENİNDE BELEDIYELER KÜÇÜK SOSYAL KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERECEKLERDİR.SEÇİLMİŞMİŞ GEÇİN ONLARI SOSYAL KONUT YAPIP KİRAYA VERMEYECEKLER BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY OLMASIN/YAPILMAMALIDIR
daha çok sığınmacı lazım bu ülkeye sıkıntı yok herkes memnun kiralarda güzel. Çok iyi doğru yüzyıl doğru adam ne de olsa
geberdik. bakalım ev sahibi ne zaman şutlayacak bizi
Farketmez insanlar hayatından oldukça memnun aslında enflansyona paralel kiralar ucuz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.