Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rasyonellikten, bilimsellikten hatta aklıselimden uzak bu yöntemin ürünlerinden biri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın son günlerde diline doladığı yerli uçak yapım projesidir.
Yıldırım bir televizyon konuşmasında işin mantığını (eğer buna şöyle mantık demek mümkünse) şöyle özetledi:
“Ülkemizin harcıalem, herkesin yaptığı işlerle atak yapması, bir adım öne geçmesi artık zorlaştı. Ne yapacaksınız? Başkasını yapmadığı işi yapacaksınız. Katma değeri yüksek işler yapacaksınız. Uçak bunlardan bir tanesi. Uçakta sorun yok.”
Türkiye 1938-46 arasında uçak yapmaya başlamış ama “birtakım karanlık olaylar” nedeniyle uçakları yapan kişi iflas ettirilmişti. “Devam edebilseydik, Airbus, Boeing halt etmişti.”
Amaç başkalarını zengin etmekse..
Yıldırım’a göre karanlık olaylar Türkiye “uyanmasın, bunlar iş yapmasın, üçüncü dünya devleti olarak kalsın” diyen dış güçler tarafından tezgâhlanmıştı. Bu güçler ve onlara “lojistik destek veren (iç) unsurlar” bugün de aktif imiş ve her türlü engeli çıkartıyorlarmış.
Yıldırım’ın planı uyarınca uçak projesi “Başlangıçta daha bölgesel bir uçağı lisansla” yapmak şeklinde uygulamaya konacak. “Denenmiş uçmuş bir uçağın projelerini, haklarını satın alarak yapacağız. Bu arada kendi dizaynımızı geliştirmek için çalışacağız.”
Kim yapacak bu işi. Devlet değil. Kim? “Bunun için oluşumlar var” dedi Yıldırım ayrıntıya girmeden. “Onlara destek vereceğiz.”
Eğer paranız aklınızdan çok ise ve eğer amacınız Türkiye’yi değil başkalarını zengin etmekse, her şeyi burada imal edebilirsiniz.
Denetim dışı uydu imal ediliyor
Ulaştırma Bakanı bu konuda deneyimlidir. Ankara yakınlarındaki Gölbaşı’nda, Fransızlarla birlikte, montaj uydu imal ettiriyor. Fizibilitesi olmayan, ne kadar mal olduğu belli olmayan, tamamen denetim dışı bu faaliyetten Türkiye’nin tek kuruş kazanması mümkün değil.
Uçak yapımı da aynen böyle olacak.
Bu iş “başkasının yapmadığı” bir iş değil. Bu sahanın sivil askeri her alanında eski, yerleşik, dev şirketler var.
Airbus ve Boeing’in büyük gövdeli yolcu uçağı üretiminde kurduğu hâkimiyeti kırmak neredeyse olanaksızdır. Daha küçük uçaklarda da güçlü markalar var.
Bu alana girmek ve pazar payı kapmak yüksek maliyet dolayısıyla çok zordur. Airbus, bizden daha zengin ve teknolojik olarak ileri Avrupa ülkelerinin güçlerini birleştirerek meydana getirdiği bir ortaklıktır. Bu ortaklığın kurulmasının nedeni ülkelerin teker teker uçak endüstrilerini finanse edecek gücü kaybetmeleridir.
Üçüncü dünya devleti olmaktan kurtulmanın yollarından biri bu tür projelere girişmeden önce fizibilite çalışması yapmak, milyonları harcamadan önce işin yapılabilir olduğunu saptamaktır. Bunun yapılmasına engel olan karanlık güçler varsa, bunlar
dışarıda değil içeridedir.
Metin Münir/Milliyet
devrim karşıtları çıktı sahneye yine arabayı üürettirmediniz türklüğü aşağılamak için her şeyi yapıyonuz asıl palavra sizsiniz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.