Büyük patron Özilhan'ın girişimci kızı
Ünlü işadamı Tuncay Özilhan'ın kızı İpek Özilhan Özkan, altı ay önce kurduğunu işini ve ayrıntılarını anlattı
Anadolu Grubu’nun veliahtlarından İpek Özilhan Özkan, altı ay önce kendi işini kurdu. Amerika'nın en büyük bebek ve çocuk giyim markaları Carter's ve OshKosh'un Türkiye temsilciliğini alan Özilhan, hem mağaza açarak hem de e-ticaretle büyümeyi planlıyor.
Ünlü işadamı Tuncay Özilhan'ın kızı... Anadolu Grubu'nun veli¬ahtlarından... Atlanta Oglethorpe Üniversitesi'nde ekonomi eği¬timi alan, New York Üniversitesi'nde risk sermayesi ve özel giri¬şim sermayesi (private equity) alanında mastır ya¬pan İpek Özilhan Özkan, farklı şirketlerde çalıştıktan sonra 2005'te Anadolu Grubu'na İş ve Strateji Geliştirme Müdürü olarak katıldı.
Ancak içindeki girişimci ruhuna engel olamayınca, geçen yılın başında annesi Emine Özilhan, ablası Türkan Özilhan ve abisi İzzet Özilhan ile birlikte Miniko Çocuk Giyim adlı şirketi kurdu.
Miniko, Amerika'nın bir numaralı bebek giyim markası Carter's ve onun kardeş markası OshKosh'un Türkiye temsilciliğini aldı. Miniko'nun büyük hissedarı olan İpek Özilhan Özkan, markalarının yönetimini de fiilen kendisi sürdürüyor. Üst gelir grubuna hitap eden Carter's ve OshKosh'un Türkiye'de 11 mağazası var. Bu yıl içinde iki yeni mağaza daha açmayı planladıklarını belirten Miniko Çocuk Giyim Yönetim Kurulu Başkanı İpek Özilhan Özkan ile girişimcilik hikayesini ve işini büyütme planlarını Para Dergisi'ne anlattı.
Kendi işinizi kurma fikri nasıl gelişti?
Ben iş hayatına Global Menkul Değerler'de araştırma analisti olarak başladım. Sonrasında Londra'da Merrill Lynch'te çalıştım. MBA'yi bitirdikten sonra AIG'nin Risk Sermayesi bölümünde görev aldım. 2005'te ise Anadolu Grubu'na İş ve Strateji Geliştirme Müdürü olarak katıldım. Bir iki yıldır kendi işimi kurma fikri kafamda vardı. Karar verdiğimde süreç oldukça zorlu başladı. Öncelikle başarılı olacağına inandığım bir proje seçmem, sonra da babamı ve aile fertlerini bu projeye inandırmam gerekiyordu. Uzun bir süre yeni iş alternatiflerini değerlendirdim. Okul açmayı düşündüm, yeme-içme
sektörüne baktım, bebek çocuk alanın da birçok markayı değerlendirdim. Genelde perakende sektöründeki potansiyelleri araştırdım. Sonrasında annelerin ihtiyaçlarını anlamak için fokus grup oluşturdum ve genelde bebek eşyalarında ailelerin pek de fazla alternatifinin olmadığını gözlemledim ve böylece Carter's markası günde¬mimize girdi.
Babanızı ve ailenizin diğer fertlerini bu iş fikrine inandırmanız zor oldu mu?
Ailemizde ortak akıl çok önemlidir. Hepimiz iş tartışma ortamında büyüdük. Babam her zaman deneyimlerini bizlerle paylaşır ve destekler. Ayrıca annem ve babam Carter's markasını çok iyi biliyordu. Seneler önce bizi ve son 2-3 sene önce de torunlarını Carter's'm kaliteli ve yenilikçi ürünleriyle büyütmüşlerdi. Markaya inançları za¬ten vardı. İş planımızı kendilerine sunduğumda kabul ettirmem kolay oldu.
Carter's markası daha önce Türkiye'ye gelmemiş miydi?
Carter's markasını ilk olarak 2010 yılında, İzmirli Gabay ve Minasyan aileleri getirdi. İlk mağazanın İzmir Alsancak'ta açılmasıyla Carter's satışları resmi olarak başladı. Biz 1 Ekim 2014 itibariyle kendilerinden 11 mağazayı ve markanın bütün haklarını devraldık. .Amerika Carter's'la da top¬tan satış, internet ve mağaza satış kanalları için li¬sans anlaşması imzaladık.
Markanın geçmişi ve gücü nedir?
Carter's Amerika'da 1865 yılında kurulmuş bir firma. Bu sene 150'nci kuruluş yılını kutlayacak. Amerika'nın lider bebek giyim markası. Bu ülkedeki pazar payı yüzde 16 düzeyinde. Yıllık cirosu 3 milyar dolar. Ayrıca OshKosh markasını da bünyemizde bulundu¬ruyoruz. Carter's. 2006 yılında OshKosh'u satın almış. Bu markayı da Türkiye'de büyütmek istiyorlar. Mağazalarımızın üçü sadece Carter's ürünlerini satarken, geri kalan sekiz tanesi hem Carter's hem de OshKosh ürünlerini satıyor. Mağaza içi dağılıma baktığımızda ürünlerin yüzde 70'ini Carter's markalı olanlar oluşturuyor.
En son Akmerkez mağazasını geçen ay açtınız. Yeni mağaza açma planlarınız var mı?
Şu anda Türkiye'nin en büyük üç şehrinde mağazalarımız var. İstanbul'da Akmerkez, Zorlu, Metrocity, Brandium, Capitol, Göktürk, MarmaraForum ve Akbatı AVM'de; Ankara'da Armada ve Kentpark AVM'de; İzmir'de ise Alsancak'ta bir cadde mağazamız var. Bu işler küçük kalmakla olmuyor. Büyüme amaçlı bir şirketimiz var. İstanbul'da yakın zamanda bir AVM'de daha mağaza açacağız. Yeni açılacak ve potansiyeline inandığımız AVM projelerinin hepsinde yerimizi ayırtıyoruz.
Bağdat Caddesi gibi yerlerde cadde mağazalarınızı artırmayı planlıyor musunuz?
Halen iki cadde mağazamız var. Biri Göktürk'te, diğeri ise İzmir Alsancak'ta. Bağdat Caddesi prestij amaçlı seçilen bir lokasyon. Kiralar çok yüksek ve kar etmek oldukça zor. Önümüzdeki dönemde mağaza sayımızı artırdıktan ve bilinirliğimizi istediğimiz seviyeye getirdikten sonra Bağdat Caddesindeki alternatifleri değerlendireceğiz.
Ankara ve İzmir dışında Anadolu illerinde büyümek istiyor musunuz?
Bursa ve Antalya özellikle olmak istediğimiz şehirler arasında. Sosyal medyada müşterilerimizden bu şehirlerde mağaza açmamız için çok sayıda talep geliyor. Hem yeni yapılan projeleri inceliyor hem de halihazırda iyi çalışan AVM'lerin yönetimleriyle görüşüyoruz.
Mağazaların hepsini kendiniz mi açıyorsunuz?
Hepsini kendimiz açıyoruz. Bayilik vermiyoruz. Amacımız, Türkiye'de Carter's markasının imajını ve bilinirliğini aynı çatı altında büyütmek, mağazalarımızda yüksek standardı yakalamak ve e-ticaret sitemizle Türkiye'nin her yerinden erişilebilir olmak...
E-ticarete yönelik ne tür planlarınız var?
E-ticarette büyük potansiyel görüyoruz. E-ticaret sitemiz Carters.com.tr daha çok yeni. 18 Mart'ta açıldı, üye sayısı ve cirosu da¬ha çok küçük. Fakat katlanarak artıyor. Özellikle bebek sektöründe marka e-ticaret siteleri kanalında bir boşluk olduğunu görüyoruz. Bu boşluk nedeniyle bu dönemde sanal ortamda sunduğumuz alış¬veriş deneyimi ile tam zamanında bir adım attığımızı düşünüyoruz.
Ürünlerinizi başka satış noktalarına da veriyor musunuz?
İşimizin toptan satış tarafı da var. 15 noktada olan Joker Baby ile kış sezonunda çalışmaya başladık. Bunun dışında gelen teklifleri de in¬celiyoruz.
Türkiye'de A+ çocuk giyiminde çok sayıda marka oluşmaya başladı. Pazar sizce büyümek için cazip mi?
Carter's ve OshKosh markasının en büyük özelliği 0-24 ay kategorisinde çok başarılı olma¬sı. Bizim ürün gamımızın yüzde 70'i bebek gi¬yim, yüzde 30'u 2-5 yaş kategorisine hitap ediyor. Bu alanlarda sektörde kendimize pek de rakip gördüğümüzü söyleyemem.
Risk sermayesi mastırı yaptı
İpek Özilhan Özkan, Tuncay-Emine Özilhan çiftinin üç çocuğundan en küçüğü. Atlanta Oglethorpe Üniversitesi'nde ekonomi eğitimi alan Özilhan, New York Üniversitesi'nde risk sermayesi ve özel girişim sermayesi (private equity) alanında mastır yaptı. Ardından iş hayatına Global Menkul Değerler'de araştırma analisti olarak başladı. Sonrasında Londra'da Menli Lynch'de çalışan Özilhan, MBA'yi bitirdikten sonra AIG'nin Rrisk Sermayesi bölümünde görev aldı. 2005'te Anadolu Grubu'na İş ve Strateji Geliştirme Müdürü olarak katılan Özilhan, geçen yıl haziran ayında annesi, ablası ve abisiyle birlikte Miniko Çocuk Giyim'i kurarak ABD'nin önde gelen çocuk ve bebek giyim markaları Carter's ve OshKosh'un Türkiye temsilciliğini aldı. Özilhan halen Abank'ta Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürütüyor. (RAHİME BAŞ UÇAR/PARA DERGİSİ)