Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Aralık ayında Bitcoin’in rekor kırmasının ardından, geleneksel bankalar yeni bir adım atarak, kripto para alanında hizmet sunmaya hazırlanıyor. Bankalar uzun süredir dijital varlıkları izliyordu ancak, bir açıklama yapma konusunda ürkek davranıyordu. Şimdi 2020’nin ikinci yarısında ortaya çıkan, kripto paralara yönelik ilginin artmasıyla birlikte bu akıma katılıyorlar. Bu yıl ödeme devi PayPay ve serbest fon uzmanları Paul Tudor Jones ve Stanley Druckenmiller da kripto paralara yönelik adımlat attı.
Teknolojik olarak gelişmiş olan İsviçre ve Singapur’da büyük adımlar atılıyor. Sektörde giderek daha fazla kredi sağlayıcı kripto alanına yöneliyor. DBS Bank of Singapore son dönemde kripto işlemleri ve koruma platformunu açıkladı. DBS’in açıklamasının geldiği hafta İsviçre Borsası SIX’in dijital varlıklar için kurduğu borsa SDX, Singapur’da bir dijital varlık borsası kurmak için Japonya bankası SBI Holdings’le işbirliği içinde olduğunu söyledi.
Ancak şirketlerden gelen açıklamalara göre, platform 2022 yılına kadar hazır olmayacak.
Ekim ayında öne çıkan hamlelerden biri de, Rus enerji şirketi Gazprom’un yan şirketlerinden biri olan Gazprombank’tan geldi ve bankanın İsviçre’de kripto kasası oluşturduğu duyuruldu. Banka, bankacılık yazılımı sağlayıcısı Avaloq ile yakın işbirliği içinde bulunan, İsviçre şirketi METACO’nun kurumlar için oluşturduğu kasa teknolojisini kullandı. Bunun ardından İspanya bankası BBVA’nın da kripto operasyonlarını, METACO’nun teknolojisini kullanarak İsviçre’de kuracağı ortaya çıktı. Ancak BBVA planlar hakkında yorum yapmayı reddetti.
Kripto alanında hamle yapan bir diğer banka da Londra merkezli Standart Chartered oldu. Banka ABD merkezli Northern Trust ile kripto alanında işbirliği kuracağını açıkladı. Bankanın aynı zamanda LMAX ve ErisX gibi, kripto alanında en büyük altı piyasa masasından beşiyle birlikte çalıştığı da ortaya çıktı.
Bankanın Risk Birimi Başkanı Alex Manson, “kurumsal işlemlerin bir unsurunu, kurumsal bir altyapı oluşturarak mümkün kılıyoruz denilebilir” dedi. Açıklamasının devamında, “aynı şekilde, kurumsal alanlarla ilgilenen her borsa potansiyel müşterimizdir” ifadesini kullandı.
Daha fazla seçenek
Kripto para şirketlerinin 2021 yılında daha fazla seçeneği olacak. Şimdiye kadar kripto sektörüyle çalışmaya istekli olan birkaç şirket vardı. Bunlar arasında Silvergate Bank, Signature Bank ve Metropolitan Commercial Bank önde gelen isimlerdendi.
Bankacılar uzun zamandır kripto para şirketlerinin çalıştığı fonların kaynağını tespit edememekten ve bu şirketlerle ilgili daha fazla kara para karşıtı denetim yapmaktan şikayetçiydi.
Ancak bu kripto dostu bankaların her biri, dünyanın 10 büyük bankasından biri ve ABD’nin en büyük bankası JPMorgan’ın kontrolünde olan 2,87 trilyon dolarlık varlığın yalnızca küçük bir miktarına sahip.
Bu yıl Mayıs ayında JPMorgan’ın kripto borsaları Coinbase ve Gemini’nin bankacılık hizmetlerini üstlendiği ortaya çıktı. Bunun nedeni iki şirketin de çeşitli düzenleyici kurumlar tarafından denetleniyor olmasıydı. ABD’nin düzenleyicileri sürece dahil olduğunda büyük ABD bankaları bu sektöre hizmet sunma konusunda daha rahat hissediyor.
Tüketiciler ekonomiyi kurtarabilir mi?
Borsalardaki rallinin geçmiştekilerden farkı ne?
Borsalardaki en riskli yatırım teknoloji hisseleri
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.