BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBüyük aftan kimler yararlanacak?----

Büyük aftan kimler yararlanacak?

Büyük aftan kimler yararlanacak?
20 Kasım 2010 - 16:28 www.finansgundem.com

Borç yeniden yapılandırmasından yastık altı affı da çıktı. 3 milyon mükellefi ilgilendirecek düzenlemede vakıf kiraları da affedilecek

Türkiye genelinde 3 milyon kişiyi kapsaması beklenen kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasında detaylar şekillenmeye başladı. Borç yeniden yapılandırmasından şirketlerin yastık altı hesaplarına da af çıktı. Bayram sonrası ele alınacak tasarı ile işletmelerin kasasında bulunan ancak ortaklara veya farklı bir yere aktarılan tutarlar, vergisi ödenmesi şartıyla kayda alınacak. Bu durumda vergi incelemesi yapılmayacak. Borç yapılandırma çalışmasında toplumun değişik kesimlerinden gelen talepler doğrultusunda kapsam genişletiliyor. Özellikle şirketlere yönelik vergi incelemesinde yeni sayfa açarak "Geleceğe bakalım" mesajı vermek isteyen Maliye Bakanlığı, özel sektörü epeyce rahatlatacak matrah artırımı ve stok affının yanına yastık altı (kasa) affını da pakete koydu. Ayrıntıları yansımayan düzenlemeye göre şirketlerin kasa hesaplarına yeni bir fırsat veriliyor. Parasını kayda almak veya şirket kayıtlardan çıkarmak isteyenler işletmelere kolaylık sağlanacak. Herhangi bir işletmenin kasasında bulunan ancak ortağına veya farklı bir yere aktarılan paralar için yüzde 10 oranında vergi ödenmesi halinde mükellef vergi incelemesine tabi tutulmayacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri şirketlerin yastık altında tuttukları parayı ekonomiye kazandırılmayı hedeflediklerini aktarıyor.

PAKETE SON DAKİKA AYARI

Pakette son dakika değişiklikleri olduğu da ortaya çıktı. Sigara cezalarının son dakika kapsam dışı kalmasının yanı sıra benzer bir uygulama da Üst Kurul alacaklarında görüldü. Tasarının ilk halinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Üst Kurulu (SPK) ve Rekabet Kurumu gibi kuruluşlara olan borçların yapılandırması varken sonradan paketten çıkarıldığı öğrenildi.

Vakıf kiralarına da af geliyor

Taslağa ilave edilecek kalemler de netleşiyor. Pakete, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne olan kira borçlarının da eklenmesi üzerinde mutabakata varıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün binlerce kiracısı arasında 39 iş merkezi 15 otel bulunuyor. Bu binaların büyük kısmı Ankara, İstanbul ve İzmir'in gözde semtlerinde yer alıyor. Vakıflara olan borç tutarının ana parası enflasyon oranında yeniden hesaplanarak taksitlendirilebilecek. Hükümetin borç yeniden yapılandırma çalışması birçok kesimi mutlu ederken, paketin içerisinde son dakika değişiklikleri olduğu ortaya çıktı. Sigara cezalarının son dakika yapılandırma kapsamından çıkarılmasının yanı sıra benzer bir uygulama da Üst Kurul alacaklarında görüldü. Tasarının ilk halinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Üst Kurulu (SPK) ve Rekabet Kurumu gibi kuruluşlara olan borçların yeniden yapılandırması varken sonradan paketten çıkarıldığı öğrenildi. Bu kararda EPDK tarafından kesilen yüksek miktardaki cezaların yapılandırma kapsamına alınmasının tepki oluşturacağı konusunda görüş birliğine varıldı.

 

'KOBİ'lere moral verdi'

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Başkanı Zeyyat Kafkas, hükümetin, vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandırmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, ''Çalışma, özellikle KOBİ'lere büyük moral, motivasyon ve ivme kazandıracaktır'' dedi. Kafkas, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, birikmiş vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmasının iş dünyasını rahatlatacak çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Kafkas, şunları kaydetti: Hükümetin, vergi borçlarını yeniden yapılandırması memnuniyet vericidir. Çalışmanın, özellikle KOBİ'lerimizin rekabet gücüne yapacağı katkının üretim, istihdam ve yatırım olarak ekonomiye geri döneceğine inanıyoruz.

Mehmet Nayır/Sabah

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)