<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBütçeye vatandaş denetimi geliyor----

Bütçeye vatandaş denetimi geliyor

Bütçeye vatandaş denetimi geliyor
14 Ekim 2019 - 08:26 www.finansingundemi.com

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci bütçesi, TBMM’ye geliyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2020 bütçesi, aynı zamanda bir reform özelliği taşıyacak.

Yeni bütçeleme sistemiyle, bu yıl idare performans programları, önümüzdeki sene ise tüm bütçe, Program Bütçe’ye uygun olarak hazırlanarak uygulanacak. Program Bütçe’nin en önemli özelliği, kamu hizmetlerinin aksayan yönlerinin ortaya konulması ve vatandaşların ödediği verginin ne nerede ve nasıl kullanıldığını denetleyebilmesi olacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bütçenin hazırlanmasına ilişkin değişikliği de beraberinde getirmişti. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kesin hesap kanunu teklifini inceleyerek nihai hale getirmişti.

Dinamik bir sistem

2020 bütçesi ise Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulacak. En geç 17 Ekim’e kadar TBMM Başkanlığı’na gönderilecek bütçe tasarısı daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Kamu kurumlarının hesaplarının komisyon görüşmelerinin kasımda tamamlanmasının ardından TBMM Genel Kurulu’na gönderilecek olan bütçe, milletvekillerince oylanacak. Yeni bütçe Ocak 2020’de yürürlüğe girecek.

2020 bütçesi ile program esaslı bütçeye geçiş başlayacak. Program Bütçe, günün ihtiyaçlarına göre değişen, dinamik bir bütçeleme sistemi. Bu sistemle kamu hizmetlerinin aksayan yönlerinin ortaya konulmasının yanı sıra vatandaşların ödediği verginin ne için, nerede ve nasıl kullanıldığını denetleyebilmesi öngörülüyor. Performans göstergeleri aracılığıyla bütçede belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını kamuoyunun bilgisine sunacak olan yeni sistemle kamu kaynaklarını dağıtırken topluma sunulan hizmetlerden hangilerine öncelik verildiği gösterilebilecek.

11 ÜLKE İNCELENDİ

Yeni süreçte TBMM’ye sunulan bütçelerin daha açık ve anlaşılır hale getirilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda ilk olarak 2020 yılı idare performans programları, Program Bütçe esaslarına uygun şekilde hazırlanacak. 2021 yılı merkezi yönetim bütçesi ise bütün unsurlarıyla Program Bütçeye uygun olarak hazırlanarak uygulanacak.

Bütçedeki yeni sistem, geçmişe uzanan bir dizi çalışmaya dayanıyor. 2012-2018 arasında Maliye Bakanlığı bünyesinde başta ABD, Avustralya, Fransa, Kanada ve Kore  olmak üzere 11 ülkenin bütçe yapıları incelendi.

Yeni model, 2017’de kamuoyuyla paylaşıldı. Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın kurulmasının ardından ise Program Bazlı Bütçe Çalışma Grubu oluşturuldu. Başkanlıkça hazırlanan Taslak Program Bütçe Rehberi kamu idareleriyle paylaşıldı. Süreç içinde e-bütçe sisteminde revizyon çalışmaları tamamlanırken, bütçenin teknik altyapısı da güçlendirildi. (Mithat Yurdakul/Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • suriyelilere dağıt kendi vatandaşını mağdur et14 Ekim 2019 16:23

    Türk milletinin ödediği vergileri HANGİ HAKLA başka bir ülkenin vatandaşlarına yediriyorsunuz?? EYT'lilere de sen bekle deniyor..ne hakla? Ayrıca Suriyelilere mi harcandı onu da bilmiyoruz..

  • bülent karaarslan14 Ekim 2019 10:24

    arkadaş duyda inanma her kesin ağzına bir parmak bal. işlem tamam . yoldan geçen vatandaş ne anlar o tablolardan. sizler elinizdeki denetim kanallarını düzgün kullanın. elinizde raporları ciddiye alınmayan sayıştay var. Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu gibi bir kurumu yerle bir ettiniz.