Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bütçe açığının GSYH’ya oranı 2013’ten 2016’ya kadar yaklaşık yüzde 1 seviyesinde kalmıştı. Düşük kamu borcu bu dönemde Türkiye piyasalarını destekleyen önemli bir unsur oldu. 2017’de bütçe açığı/GSYH yüzde 1.5 olurken, 2018’de yüzde 1.9’a, 2019’da yüzde 2.9’a, 2020’de yüzde 3.5’e genişledi.
OVP hedefi açığın GSYH’ya oranının hem bu yıl hem önümüzdeki yıl yüzde 3.5 seviyesinde oluştuktan sonra 2023’te yüzde 3.2’ye, 2024’ye yüzde 2.9’a gerileyeceği yönünde.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARIN DAHA GENİŞ KESİMİ’ VURGUSU
Fitch Ratings, ağustosta yaptığı bir değerlendirmede, Türkiye’nin bütçe dengesi için “kredi notu açısından güçlü bir alan olmaya devam ediyor” demiş ve 2021 için gelişmekte olan ülke ortalaması olan yüzde 5.8’in belirgin altında yüzde 3.9 seviyesinde açık beklediğini belirtmişti.
Aynı yetkili, “Çok sıkı bir bütçe var ve hem pandemi hem de ekonomideki bu gelişmelere bağlı olarak daha önce yapılması gereken gevşemenin yapılması gerekiyor. Bu yönde zaten çalışma var. Sadece sağlık çalışanlarına yapılması planlanan düzenleme için gerekli tutar 18 milyar lira civarında. Sağlıkçılara yönelik de artış olacak. Bu kapsamda ek bütçe olarak ciddi bir düzenleme yapılması için çalışma devam ediyor” dedi.
Düzenlemenin ek bütçe ile birlikte sağlık çalışanlarının daha geniş bir kesimini içerecek şekilde bu yasada düzenlenmesi bekleniyor.
BÜTÇE AÇIĞI/GSYH YÜZDE 5’E DOĞRU EVRİLEBİLİR
Bir başka yetkili de, bütçe görüşmelerinin TBMM Genel Kurulu’nda Cuma günü tamamlanacağına dikket çekerek, “Bu hafta içinde Cumhurbaşkanlığı tarafından ek bütçenin gönderilmesi bekleniyor. Teknik çalışma devam ediyor. Bütçede açığın yüzde 5 civarında olacağı kadar bir alan var. Bu alan kullanılacak” dedi ve şöyle devam etti:
“Ekonomideki gelişmelere bağlı olarak önemli değişiklikler yapılacak. Memur, emekli, işçi, asgari ücret, destekler vs herşeyi dikkate alınca bu bütçe ile gidilmez. Bütçe zamanı genel kurulda harcama yönlü düzenleme yapılamadığı için ek bütçe yapılması şart. Biraz daha gevşek bir bütçe göreceğiz”
Hazine Reuters’ın sorusu üzerine haberle ilgili bir görüş bildirmedi.
YAKLAŞAN SEÇİMLER ÖNCESİ BÜTÇE AÇILACAK
En geç 2023 ortasında yeniden seçime gidecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a olan destek, son dönemde sert şekilde artan gıda ve enerji fiyatları başta olmak üzere son dört yılın büyük bölümünde çift hanede yer alan enflasyonun negatif etkisiyle de azalmış durumda.
Hükümet enflasyondaki yükselişi “geçici” olarak nitelerken asgari ücret artışı ve bütçe açığı artırıcı diğer tedbirlerle bunun halka etkisinin telafi edileceğini belirtiyor.
Aynı yetkili, “Elbette yaklaşan seçimin de etkisi var diğer yandan. Artık hem dünya hem Türkiye’deki durum, siyasi gelişmeler, emtia fiyatlarındaki artış vs hepsini dahil edildiğinde yapılması gerekenler için bütçede adım atılması kaçınılmaz.
Bütçe açığını artıracak başlıca kalemlerin ise dar gelirli ve dezavantajlı grupların gelirinin artırılması, 2 bin TL altı emekli maaşı kalmaması, asgari ücret artışları, alt gelir grubuna vergi destekleri olması bekleniyor.
Asgari ücrette işveren için oluşacak maliyetin bir kısmının kamu tarafından karşılanması da değerlendirilen çalışmalar arasında yer alıyor. Geçmişte yapıldığı gibi istihdam desteklerinde İşsizilik Sigortası Fonu’nun kaynaklarının da bütçe yanında kullanılması değerlendirilen konular arasında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin düşük faizlerle kredi maliyetlerini düşürmek dışında bir politika gütmediğini söyleyerek TCMB’nin faiz artırımı gibi doğrudan araçlar kullanmasını engellemesi TL’nin değer kaybına yol açarak doları 13.5 seviyesinin üzerine çekti.
Yaklaşık yüzde 21 ile üç yılın zirvesindeki enflasyonun birkaç ay içinde 10 puan artması bekleniyor. Bu da pahalılığa ve memnuniyetsizliğe zemin hazırlıyor.
Bu ortamda Erdoğan ve ekibinin geçen haftalarda açıkladığı asgari ücret, öğretmen maaşlarında artış gibi toplumda sıkıntı yaşayan belirli kesimleri rahatlatacak parasal adımlar ise iktidarın kararsız seçmeni kendine çekmeye çalıştığı şeklinde yorumlanıyor. (REUTERS)
ABD'nin bütçe açığı Kasım ayında arttı
2022 bütçesine 146.9 milyar lira kur yükü
Babacan: Bütçe göstermelik bir mesele haline geldi
FAİZLER ARTMADIGI MÜDDETCE CIKAN HİBİR YASANIN FAYDASI SONSUZ OLMAZ
Ey bayram ikramiyesi arttı hey yüz lira ey İsrail nankörler
Emekli abi zaten anlatılan yorumda senin dediğin üç senede emekli ikramiyesine yapılan komik ilave
Senin dünyadan haberin yok, nankör sensin.Özel Sandık Emeklileri 2018 den bu yana Bayram İkramiyesi alamıyor, haberin yoksa aç oku biraz bilgi edin, aileleri ile beraber 500.000 kişi kime oy vereceğini iyi biliyor artık,İsrail yazıp da algı operasyonu yapma yemezler...
Ciddi düzenleme yapılacakmış ! Alay eder gibi
Özel Sandık Emeklileri "Bayram İkramiyesi" bekliyor unuttunuz bizi...
bu ülkeye sunacagınız en büyük bütce gitmeniz . gittiginiz gün dolar 5 lira olur. gitmezseniz 20 lira.
hükümet piyasa karşısında hükümsüz hale geldi tek çözüm en erken zamanda seçim olmalı.çare erken seçim ülke daha fazla zarar görmemeli.
Vatandaşın da bütçesi ters yüz oldu. TL mevduatı yerine tuvalet kâğıdına parayı bağlayan enflasyon karşısında ezilmekten kurtulurdu.
Memleketi her ekonomistim diyen yönetmeye kalkarsa olacağı budur,yok Çin modeli yok Türkiye modeli geçin bunları. Sizlere oy verenler inim inim inlesin yokluktan tek dileğim budur.
3 puan faiz indiricez diye ülkeyi mahvettiler.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.