<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBütçe açığı Ekim'de 3.3 milyar lira oldu----

Bütçe açığı Ekim'de 3.3 milyar lira oldu

Bütçe açığı Ekim'de 3.3 milyar lira oldu
15 Kasım 2017 - 11:44 www.finansingundemi.com

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Ekim ayında bütçe 3.3 milyar lira açık verdi

Ekim ayında bütçe 3,3 milyar TL açık, 197 milyon TL faiz dışı  fazla verdi. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ekim ayında bütçe  giderleri 56,2 milyar TL faiz hariç giderler ise 52,6 milyar TL oldu. 
Maliye Bakanı Ağbal, "Ekim ayı gider gerçekleşmeleri yılsonu gider  tahminimizle uyumludur. Ekim ayında Faiz hariç giderler yüzde 29,8  oranında artmıştır. Bu artışta yılın son çeyreğine ilişkin ödeneklerin  serbest bırakılması nedeniyle kurumların mal ve hizmet alım giderleri  ile sermaye giderlerindeki hak edişlerin bu ay içinde ödenmiş olması  en önemli etken olmuştur." dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumunun yılbaşında ertelenen prim alacaklarının Ekim ayına ilişkin tahsilatının beklentilerden daha olumlu bir şekilde  gerçekleştiğini ifade eden Ağbal, "Ekim ayında bankalara yapılan bu  ödemelerin bir kısmı Kasım ayında Kurumun gelir kayıtlarına dahil  edilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun ertelenen alacakların  beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle Kasım ayında Kuruma  yapılan transfer ödemeleri azalacaktır." diye konuştu.

Ağbal, şunları söyledi:

"Daha önceki yaptığımız açıklamalarda faiz hariç giderlerdeki  artış oranının yılın ikinci yarısında azalış trendine gireceğini ifade  etmiştik. Nitekim yılın ilk yarısında faiz hariç giderlerdeki artış  oranı yüzde 20,2 olarak gerçekleşmişken Temmuz-Ekim döneminde ise bu  oran yüzde 17,2'ye gerilemiştir. Kasım ve Aralık aylarında faiz hariç  giderlerdeki artış oranı önemli ölçüde aşağı yönlü trendde olacaktır. Bu çerçevede beklenmeyen bir risk ortaya çıkmadığı takdirde yılın  ikinci yarısına ilişkin faiz hariç giderlerdeki artış oranı, Orta Vadeli Program öngörülerimiz çerçevesinde yüzde 11 civarına kadar  düşecektir.
Ekim ayında bütçe gelirleri 52,8 milyar TL, vergi gelirleri ise 45,6 milyar TL olmuştur. Ocak-Ekim döneminde ise bütçe gelirleri 509,4  milyar TL, vergi gelirleri ise 430,9 milyar TL olmuştur. Vergi  gelirleri performansı ekonomideki canlanmaya paralel olarak olumlu  yönde bir artış trendi içindedir. İşgücü piyasasındaki olumlu  gelişmeler gelir vergisini tahsilatını, ekonomik canlanmadaki artış  trendiyle birlikte artan kurum karları ise kurumlar vergisi  tahsilatını artırmaktadır. Diğer taraftan iç talepteki olumlu  gelişmeler dolaylı vergi gelirleri tahsilatını artırmıştır. İç  talepteki canlanma brüt KDV tahsilatını önemli ölçüde yukarıya  çekerken, vergi iadelerinin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını  sağlayan Bakanlık düzenlemelerimiz çerçevesinde artan KDV iadeleri  nedeniyle net KDV tahsilatı yüzde 15,6 oranında artmıştır. Bütçe  gelirleri ve vergi gelirleri tahsilatındaki gelişmeler Orta Vadeli 
Program hedeflerine ulaşılacağına işaret etmektedir.
Önümüzde kalan iki ay içerisinde de harcama tarafında OVP hedefleri içinde kalarak yılsonu bütçe hedefinin elde edilmesi  konusunda gerekli kararlılığı göstereceğiz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)