<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBütçe açığı ‘Amerikan Rüyası’nı öldürüyor----

Bütçe açığı ‘Amerikan Rüyası’nı öldürüyor

Bütçe açığı ‘Amerikan Rüyası’nı öldürüyor
28 Haziran 2024 - 17:21 www.finansingundemi.com

ABD’de ekonomistler, rekor düzeydeki hükümet bütçe açığının bir gelir sorunu olduğunu söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Giderek şişen ABD bütçe açığı, Amerikan rüyasını öldürüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de ekonomistler, hükümetin bütçe açığı sorununun Amerikalılar için bir gelir sorunu yarattığı konusunda uyarıyor.

Bütçe açığı tahmininde yüzde 27 artış

USAToday’den Medora Lee’nin haberine göre, geçen hafta, Kongre Bütçe Ofisi bu yılki hükümet açığına ilişkin tahminini yüzde 27 oranında arttırdı. Bu, Şubat ayı tahmininin 408 milyar dolar üzerinde bir artışla hükümet açığına ilişkin tahminini 1,9 trilyon dolara yükselttiği anlamına geldi.

Ekonomistler, bu borcun ödenmesinin parayı özel yatırımlardan uzaklaştırabileceğini ve bunun da ücret artışını azaltabileceğini söylüyor. Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu Profesörü Kent Smetters, “Borç patlaması 30 yıl içinde ücret gelirinde yüzde 10'a varan bir düşüşe neden olabilir” diyor. Ortalama hane gelirinin yaklaşık 75.000 dolar olduğu dikkate alındığında, bu, ortalama bir hanenin cari dolar cinsinden gelirinde her yıl 7.500 dolarlık bir azalma anlamına geliyor.

Ulusal borç maaşlara nasıl zarar veriyor?

CBO, artan ulusal borç tahmininin kısmen öğrenci kredisi hafifletme önlemleri, yüksek Medicare harcamaları ve Ukrayna yardımından kaynaklandığını söylüyor. Ek olarak CBO, gelecek 10 yılda bütçe açığının 22,1 trilyon dolara çıkacağını öngörüyor; bu, son tahmininden 2,1 trilyon dolar daha fazla.

Artan harcamaların karşılanması için hükümet, yatırımcıları çekmek amacıyla Hazine bonosu gibi borçlar ve daha yüksek faiz oranlı tahviller ihraç ediyor. Yatırımcılar devlet borcuna para yatırdıklarında, bunu daha verimli özel yatırımların pahasına yapmış oluyor; ekonomistler bunu ‘dışlama etkisi’ (crowding out effect) olarak adlandırıyor.

Özel yatırımlar, yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini, kredi yoluyla bina ve yol inşasını veya şirket hisseleri veya tahvillerinin satın alınmasını içerebiliyor.

CBO, açığa eklenen her dolar için özel yatırımın 33 sent kaybettiğini, bunun da zamanla ekonomik büyümeyi ve ücretleri azalttığını öne sürüyor. CBO, kamunun elinde bulunan federal borcun 2024'te gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 99'undan 2034'te yüzde 122'ye çıkmasını, böylece İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından 1946'da ulaşılan yüzde 106'lık zirveyi de aşmasını bekliyor.

Amerikalılar gerçekten maaşlarının düştüğünü görecek mi?

Bu mümkün gözükmüyor çünkü bu, 'potansiyel kazançlarda bir düşüş' anlamına geliyor. Yine de Amerikalılar, özellikle de genç ve gelecek nesiller, daha düşük bir yaşam standardı nedeniyle bu kaybı hissedecek. Ekonomistler, yalnızca ekonomi ve ücret artışlarının yavaşlayacağını, aynı zamanda daha yüksek vergi ve faiz oranları potansiyelinin de bulunduğunu ifade ediyor.

Federal hükümet, alıcıları borcunu ödemeye çekmek için vergileri artırmak veya tahviller için daha yüksek Faiz oranları teklif etmek zorunda kalabilir. 2019'da yapılan bir CBO araştırması, borcun GSYH'ye oranındaki her yüzde 10'luk artışın, faiz oranlarında yüzde 0,2 ila 0,3 puanlık bir artışa yol açtığını ortaya koyuyor.

Hükümet bunu nasıl önleyebilir?

Pek çok ekonomist, daha yavaş harcama ve daha yüksek vergi geliri kombinasyonunun açığın küçültülmesine yardımcı olacağı konusunda hemfikir. Ancak ekonomistler, kutuplaşmış bir Kongre'nin bir plan üzerinde anlaşıp anlaşamayacağının tartışılabilir olduğunu söylüyor.

Independent'tan geçiş yapan Joe Manchin ve R-Utah'tan Mitt Romney, “Birini suçlamak kolaydır, ancak ülkemizin mali durumundan her iki taraf da sorumlu" diye yazıyor ve “Bu karmaşadan çıkmak, siyasi tavrı bir kenara bırakmayı gerektirecek” diye ekliyor.

Manchin ve Romney, “Amerika Birleşik Devletleri'ndeki herkesin ulusal borcu artık 100.000 doları aştı. Bu krizin yakın doğası göz önüne alındığında, bunu görmezden gelmeye devam etmek, ‘Amerikan Rüyası’nı çocuklarımız ve torunlarımız için yalnızca daha da ulaşılmaz hale getirecektir” diyor.

ABD'nin bütçe açığı 2 trilyona yaklaşacak

 

JPMorgan CEO'su Dimon: ABD'nin bütçe açığı rahatsız edici bir hal alabilir

 

ABD'nin bütçe açığı yüzde 8 azaldı

 

ABD'nin bütçe açığının 10 yılda 2,6 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor

 

ABD'nin bütçe açığı, 2023 mali yılında 1,7 trilyon dolar oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)