Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa'nın Gürsu ilçesinde meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi olmadığını, Kuzey Marmara'da "gerginlik biriktiğini" bildirdi.
Ercan, yazılı açıklamasında, depremin Kazıklı yakınlarında meydana geldiğini hatırlatarak Kuzey Anadolu Kırığı'nın en güneyindeki kolunda meydana gelen depremin odak derinliğinin 11,5 kilometre olduğunu belirtti.Depremin işleyişinin doğu-batı doğrultulu olduğunu, ayrıca küçük bir göçüntü bileşeninin de bulunduğunu ifade eden Ercan, şöyle devam etti:
"Bursa depremleri, birincil olarak 'Marmara Depremleri', ikincil olarak 'Ege Depremleri' işleyişlerinin bileşeni olan bir bölgede yer almaktadır ancak Bursa'daki doğu-batı doğrultulu kırıkların boylarının küçük olması, kentte büyük deprem olasılığını azaltır. Bursa'da deprem yapabilecek kırıklar, Uluabat-Bursa, Kuzey Anadolu Kolu, Eskişehir-Mudanya-Trakya kırıklarıdır. Bu durumda Kuzey Anadolu Kırığı'nın üzerinden Anadolu'nun batıya göçünün yüzde 77,7'sini Marmara kolu almaktadır. Çok parçalı kısa dallardan oluşan güney (Bursa kolu) ile orta kol (Gemlik-İznik) arasında dirilik olarak çok ayrılık olmamasına karşın Gemlik orta kolu, güney Bursa koluna göre daha az etkindir. Bursa ile Gemlik kollarında, kuzey Göçlük kolundaki gibi bir deprem oluşturacak birikim ancak binlerce yılda bir gerçekleşebilir. Bu durumda Bursa bölgesindeki kırıkların daha küçük depremlerle kırıldığı söylenebilir. Bu da orta büyük (6-7 arası) depremlerle oluşmuş geçmiş yıkımlar, düzlüğün oynaklığı ile yapı niteliğine bağlıdır."
"ÇANLAR 2033'TEN SONRA ÇALMAYA BAŞLAYACAK"
Ercan, Kuzey Marmara'da beklenen depremin Bursa'yı da etkileyeceğini aktararak şunları kaydetti: "Ne var ki Bursa'nın deprem davranışı kötü olan Nilüfer düzü ile Yenişehir düzüne doğru yayılması, ürperticidir. Bursa'da kısa sürede deprem olacağını gösteren herhangi bir jeofizik kanıt yoktur. Türkiye'de 2011 Van depreminden beri büyük deprem olmamıştır. Dolayısıyla Türkiye, bir orta-büyük deprem yapacak gerginliktedir. Bursa'daki bu küçük depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi yoktur. Kuzey Marmara'da bir gerginlik birikmektedir. Kırmaya çalıştığı kesim, Marmara Ereğlisi ile Silivri önlerindeki kırılmayan parçadır ancak kırabilmesi için F=6 milyar giga tonluk bir güçle bastırması gerekir. Bu değere 2045 yılları dolayında ulaşılması beklenmekle birlikte çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlayacaktır."
Bu ülkede sadece İstanbullular mı yasıyor anlamadım ki ...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.