Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kuru ve sofralık incir üretiminde Fas, Cezayir, Mısır ve İran’la yarışan Türkiye, aynı zamanda dünyadaki ender türde incir üreten ülkelerinden biri. TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de toplam 537 bin dekarlık alanda 320 bin ton incir üretildi.Hürriyet'te Fatma Aksu imzasıyla yer alan habere göre dünyada çok özel ve ender bulunan meyveler arasında yer bulan coğrafi işaretli Bursa Siyah İnciri ise 25 bin dekarlık alanda sadece 29 bin ton yetiştirildi. Kendine has rengi, tadı ve lezzetiyle coğrafi işaret almaya hak kazanan Bursa Siyah İnciri diğer incir türleri gibi kurutulmuyor, taze olarak tüketiliyor. Üretimi ağırlıklı olarak Osmangazi, Mudanya ve Nilüfer ilçelerindeki 30 civarında köyde yapılıyor. Bursa Siyah İnciri’nin yüzde 65’inden fazlası ihraç ediliyor. İncirin kilosu dalında 18 lira ediyor. Sezon ortasında ise hasat edilmiş incirler 20-22 lira arasında satılıyor.
TEK ŞART VAR
Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Semih Polat, tarımdan bu yıl 1 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirterek Çin pazarını gözlerine kestirdiklerini anlattı. Semih Polat Çinli yetkililerle aralarında geçen ilginç pazarlığı da şöyle açıkladı: “Bursa siyahı Almanya başta olmak üzere Hollanda, Belçika, Polonya, Malezya, Singapur ve Hong Kong’a gidiyor. Çin pazarını zorluyoruz çünkü ürünün tamamını oraya ihraç edebiliriz. Çin’in tek bir şartı var: ‘Akdeniz meyve sineğini yok ettiğinize dair belge getirin’ diyorlar. Üç aydır bunun üzerine kafa yoruyoruz.
LABORATUVARDA SUNİ SİNEK
Bu sorunu aşmak için İzmir’de bir laboratuvarla anlaştık. Her hafta 50 kilogram inciri laboratuvara gönderiyoruz. Orada suni olarak sinek bulaştırıyorlar. Kimyasal herhangi bir etki olmadan bu sinekleri nasıl yok edeceğimizi araştırıyorlar. Sineği yok edip bu belgeyi aldığımız dakika itibariyle, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı incir sertifikası verebilir hale geleçeğiz ve Çin pazarını açmış olacağız. Şu anda Hong Kong üzerinden Çin’e satış yapabiliyoruz. Hong Kong’da incirin satış fiyatı kilo başına 8.2 dolar.”
Türkiye'den 291 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı
Karadeniz'den Rusya'ya ihracatta yüzde 100 artış
Ayakkabı ihracatında tüm zamanların rekoru kırıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.