Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomide 2003 sonrası istikrarlı büyüme döneminde dünyanın en ünlü markaları yüzlerini Türkiye’ye çevirmişti. Ünlü markalar birer birer mağaza açıyor, Bağdat Caddesi, Nişantaşı, İstiklal Caddesi alışverişin en canlı bölgeleri oluyordu.
Tüketimin artması ile yaşanan büyüme ortamında bu caddelerdeki kiralar da aldı başını gitti. Ancak 2010 sonrası yüzde 8’i geçen büyüme oranlarında yüzde 3-4 büyümeye gerileyen ekonomide bunun yansımaları da ortaya çıkmaya başladı. İşte son zamanlarda kapanan mağazalar, giden yabancı markalar sorunu bu nedenle gündemde.
Burberry işte büyüme döneminde Türkiye’ye gelen markalardan biriydi. Dünyada A plus markalardan biri olan İngiliz Burberry’nin Türkiye’ye gelmesi Eren Holding’in gayretleriyle olmuştu. 2.5 milyon dolar harcanarak açılan Bağdat Caddesi’ndeki mağaza, uzun bir dönem markanın amiral gemisi olarak yorumlandı. Marka uzun bir süre bu mağazada çok büyük ilgi gördü. Burberry bu süreçte Eren Holding distribütörlüğünde 5 mağazaya ulaştı.
Ancak Bağdat Caddesi’nin bu ilginç tasarımlı üç katlı Burberry Mağazası’nın kapısında bir süredir “Tadilattayız. Yeniden açıklacağız” yazıyor.
Durum ise farklı. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre Eren Holding mayıs ayı itibariyle mağazayı kapatmış durumda.
Bağdat Caddesi’ndeki olumsuz gidişat, bıkkınlık veren kentsel dönüşüm inşaatlarından ortaya çıksa da asıl sorun hem patlayan dükkan kiraları hem de Türkiye’de giderek azalan tüketimden kaynaklanıyor. Birçok markanın yaptığı gibi Burberry ve Eren Holding de cirosu düşük mağazalardan vazgeçiyor. Perakende de yeniden yapılanma dönemi yaşanıyor. Bu trend bir süre daha etkisini sürdürecek gibi görünüyor.
Hürriyet-Jale Özgentürk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.