<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiBulut sistemleri piyasalarda işlemleri hızlandıracak----

Bulut sistemleri piyasalarda işlemleri hızlandıracak

Bulut sistemleri piyasalarda işlemleri hızlandıracak
09 Mayıs 2022 - 17:57 www.finansingundemi.com

Küresel endeks firmaları hızlı bir şekilde bulut sistemlerine geçiş yapıyor. Yeni teknolojiler finansal piyasalarda hız ve güvenlik konularında yeni fırsatlar vaat ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük finansal borsalarının çoğu, bulut bilişim teknolojilerinin benimsenmesiyle küresel sermaye piyasalarını yönetme şeklini değiştiriyor.

Kasım ayında CME Group, bilgi teknoloji altyapısını ve pazarlarını bulut bilişim ortamına taşıyacak Google ile 10 yıllık bir ortaklığa girdi. CME Group, bunun yeni ürün ve hizmetlerin çok daha hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesinin sağlanacağını söyledi.

Ardından bir ay sonrasında Nasdaq ve Amazon Web Services (AWS) benzeri bir ortaklığı açıkladı. AWS, birkaç yıllık bir ortaklık aracılığıyla Nasdaq ile birlikte çalışarak Nasdaq'ın Kuzey Amerika merkezli pazarlarını bulut bilişim ortamına aktaracaklarını açıkladı.

Google Cloud İngiltere'nin Finansal Hizmetler Başkanı Adrian Poole'a göre, finansal piyasalar gibi geleneksel kurumların bulut altyapısına çekilmesinin sebebi "pazara erişimi artırma" ve "operasyonları kolaylaştırma" talepleri. Financial Times’ın haberine göre, Google üst düzey yöneticisi firmaların kapasiteyi istedikleri zaman artırıp azaltmalarını sağlayan bulut teknolojisinin esnek ve ölçeklenebilir doğası sayesinde bu hedeflere ulaşabileceklerini açıklıyor.

Ancak Poole, bulutun benimsenmesinin yalnızca altyapıyı iyileştirme durumu olmadığını da ekliyor. CME Group gibi çok uluslu şirketlerin, bulut bilişimin daha büyük işlem gücünü "müşteri beklentilerini yeni yollarla karşılamak" ve "dönüşümü yönlendirmek" için kullandıklarına da dikkat çekti.

Google yetkilisi açıklamasında "Bulutun sunduğu muazzam bilgi işlem gücü, veri analizinin yıldırım hızında gerçekleşebileceği anlamına geliyor. Bu, risk yönetimi gibi işlemleri yapmak isteyen firmalar söz konusu olduğunda, yasal sorumluluk ve finansal belirsizlik gibi faktörlere göre dakika dakika ayarlamalar yaparak gerçek zamanlı işlemler yapılabileceği anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.

Poole, “Firmalar bu yetenekleri kendi avantajlarına kullanabilir. Örneğin, riski azaltmaya yardımcı olabilecek otomatik araçlar oluşturmak için bu veri analizlerini kullanabilir" açıklamasında bulundu.

Bulut bilişim ayrıca, çok miktarda hassas veri tutan ve siber suçlular için birincil hedefler haline gelen finansal kurumlar için bir dizi güvenlik ve gizlilik avantajı da sağlıyor.

Poole, bulut sağlayıcılarının sıfır güven modelleri gibi uygulamaları benimseyerek sürekli risk izleme ve mevzuata uygunluk ihtiyacını karşılayabileceklerini söylüyor. Bu gibi uygulamalar, bir ağın içindeki veya dışındaki tüm kullanıcı kimliklerinin doğrulanmasını sağlıyor.

Buna ek olarak, müşteri verileri, kritik sistem bileşenlerinin yedeklenmesini ve daha fazla güvenilirlik sağlamak için çoğaltılmasını belirten 'yedekli tasarım' mühendislik ilkesi ile de korunabiliyor.

Finansgundem.com derlediği bilgilere göre, teknik altyapılarını Amazon, Google veya Microsoft gibi bir bulut sağlayıcısı dış kaynak şirketlerden alan finansal kurumlar, sistemlerin İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) veya ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından belirlenenler sektör düzenlemelerine uygun olmasını sağlamaları da gerekiyor.

Spectrum Markets CEO’su Nicky Maan söz konusu düzenlemeleri açıklarken, “Gecikme süresi veya finansal ürünleri doğru bir şekilde fiyatlandırmak için gereken bilgi iletim hızını üzerinde tam kontrole sahip olmayı ve bir şeylerin ters gitmesi durumunda altyapınızın dış kaynaklı herhangi bir bölümünü başka bir sağlayıcıya aktarma yeteneğini içerir” ifadelerine yer verdi.

Mann, “'Tedarikçim düştü' demek, düzenleyici kurumlar için geçerli bir mazeret değildir. Bu nedenle, sizi sürekli hayal kırıklığına uğratırlarsa, tedarikçinizi başka biriyle değiştirebilmeniz gerekir” uyarısında bulundu.

Analist firma IDC'nin Müşteri Danışmanlığı Müdürü Chris Weston, yapay zeka (AI) ve kuantum bilgi işlem gibi gelişmekte olan teknolojilerin öngörülebilir gelecekte bulut teknolojilerini dönüştüreceğine inanıyor. Örneğin, çok sayıda işlem yapan ve büyük miktarda veri depolayan işletmelerin, "şimdiye kadar imkansız olan veya geleneksel bilgisayarlarla çok uzun süren hesaplamaları" yapmak için kuantum hesaplama platformlarını kullanabileceklerini öngörüyor.

Weston, AI ve kuantum bilgisayarların "önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde bu kuruluşların teknoloji yol haritalarının bir parçasını oluşturacağından" şüphesi olmadığını söyledi.

Bankaların büyük ‘bulut göçü’ başladı

 

Bulut temelli bankacılık dönemi başlıyor

ABD borsalarında sert düşüş

 

Bank of America: S&P 500 yüzde 27 düşebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)