Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin "teknoloji yoğun ürün" ihracatı 9 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 arttı ve 178,1 milyar dolar oldu.
Geçen yıl yüksek, orta yüksek, orta düşük ve düşük teknolojili ürün ihracatı toplam 212 milyar 809 milyon doları buldu. Bu ürünlerde 2021'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 33'lük artış yaşandı. Bu kategorideki ihracattan 5 milyar dolara yakını yüksek, 59 milyar dolara yakını da orta yüksek teknolojili ürünlerden oluştu.
9 ayda 5 milyar dolar gelir
Geçen yıl genelinde teknoloji yoğun ürün ihracatında sağlanan artış bu yılın 9 ayında da sürdü. Ocak-eylül döneminde teknoloji yoğunluğuna göre imalat sanayi ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 17,1 artarak 178 milyar 151 milyon dolara ulaştı. Bu rakam 2021'in aynı döneminde 152 milyar 83 milyon dolar olarak kaydedilmişti.
Yüksek teknolojili ürünlerde 4,9 milyar dolarlık ihracat
Bu yılın 9 ayında ihracat, yüksek teknolojili ürünlerde 4,9 milyar dolar, orta yüksek teknolojililerde 58,8 milyar dolar, orta düşük teknolojili olanlarda 57 milyar dolar ve düşük teknolojili ürünlerde 57,3 milyar dolar oldu. Yüksek teknolojili ürün ihracatında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,7, orta yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 14'lük artışlar öne çıktı.
İmalat sanayi ürünlerinin ithalatı yüzde 27,2 arttı
Ocak-eylül döneminde teknoloji yoğunluğuna göre imalat sanayi ürünlerinin ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27,2 artarak 191 milyar 411 milyon dolara ulaştı. 2021 yılının aynı döneminde bu ürünlerin ithalatı 150 milyar 453 milyon dolar seviyesindeydi.
İthalat geriliyor
Söz konusu 9 ayda "yüksek teknolojili ürün" ithalatındaki gerileme ise devam etti. Geçen yılın 9 ayında 19,2 milyar dolarlık yüksek teknolojili ürün ithalatı yapan Türkiye, bu yılın aynı döneminde söz konusu kategoride 18,4 milyar dolarlık dış alım gerçekleştirdi. Böylece yüksek teknolojili ürün ithalatı yüzde 3,8 azaldı.
"Orta yüksek teknolojili ürünler" kategorisinde yaklaşık 80,2 milyar dolar, "orta düşük teknolojili ürünlerde" 68,6 milyar dolar, "düşük teknolojili ürünlerde" ise yaklaşık 24,1 milyar dolarlık ithalat yapıldı.
İhracat Beklenti Endeksi geriledi
İhracat reeskont kredilerinin rezervlere katkısı 1,3 milyar dolar
Bakan Varank: Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısıyız
Trakya'dan ilk 3 çeyrekte 1,4 milyar dolarlık ihracat
Türk lirasıyla ihracat yüzde 182 arttı
Maden sektörü 9 aylık ihracattan 5 milyar dolar gelir sağladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.