Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret Bakanlığı, TAREKS ile gerçekleştirilen denetimlere dair bilgilendirmede bulundu.
Bakanlık, sanayi ürünlerinin ithalatı için TAREKS’e 2024 yılının ilk 11 ayında yapılan 3,6 milyon başvurunun risk analizi süzgecinden geçirilerek, riskli olduğu değerlendirilen yüzde 12,1’lik kısmı fiili denetime tabi tutulduğu kaydedildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, TAREKS ile 5,2 milyar dolarlık ithal ürün denetlendi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Ürün güvenliği alanında teknik mevzuatımız ile ortaya konulan gerekliliklerin ticari çıkarlar için ihlal edilmemesi, uygunsuz ve güvensiz ithal ürünlerin Türkiye pazarına girmesinin önüne geçilmesi, kritik bir yol oynuyor. Bu amaçla Ticaret Bakanlığınca kurulan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) sayesinde, ithalat aşamasında başvuru, denetim ve izin süreçlerinin verimli şekilde gerçekleştirilmesi sağlanırken, ürün güvenliği mevzuatı kapsamındaki tüm bu işlemler çevrim içi ve 24 saat esasında kesintisiz olarak takip ediliyor" denildi.
"Mevzuata aykırı ürünlerin girişine izin verilmedi"
Sanayi ürünlerinin ithalatı için TAREKS'e 2024 yılının ilk 11 ayında yapılan 3,6 milyon başvurunun risk analizi süzgecinden geçirildiği belirtilerek, "Riskli olduğu değerlendirilen yüzde 12,1'lik kısmı fiili denetime tabi tutuldu. Bu kapsamda, oyuncaklardan tıbbi cihazlara, cep telefonundan kişisel koruyucu donanımlara, yapı malzemelerinden ayakkabı, deri ve konfeksiyon ürünlerine kadar yaklaşık 5,2 milyar dolar değerinde sanayi ürünü denetlendi. Yürütülen sıkı ithalat denetimi politikası neticesinde teknik mevzuata aykırı bulunan ürünlerin ülkeye girişine vatandaşlarımızın sağlığı, güvenliği ve parasının, uygunsuz ve güvensiz ürünlerden korunması adına izin verilmedi. Ürün güvenliği sistemimizin hiçbir aşamasında boşluk bırakmayarak, güvensiz/uygunsuz ürün sayısını en aza indirmek ve vatandaşlarımız ile ticaret erbabımızın korunmasını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
İran menşeli düz cam ithalatına yönelik soruşturma
Forkliftler ile yük arabalarının ithalatında gözetim kararı
Ticaret Bakanlığı'ndan 755 milyon liralık altın levha krizine ilişkin açıklama
Ticaret Bakanlığı 10 müfettiş yardımcısı alacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.