Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın faiz kararını açıkladığı hafta döviz için oldukça hareketli geçti. Karar öncesi 11 liranın kapısına dayanan dolar, Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık indirim kararı sonrası 11 lirayı aşarak tarihi bir rekor kırdı. Ufuk Korcan, Dünya'daki haberinde dolardaki hızlı yükselişi değerlendirdi. İşte o haber:
Piyasalar açısından geçen hafta yine ‘adrenalini’ yüksek bir hafta oldu. Merkez Bankası’nın merakla beklenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından 100 baz puanlık indirim kararı geldi. Böylece politika faizi yüzde 15 seviyesine indi. Merkez Bankası’nın eylül ayından bu yana aldığı her karar piyasaları ters köşe yapmıştı. Her ne kadar son toplantıda faiz indirimi beklentiler dahilinde olsa da karar metninde yer alan ‘faiz indirimindeki sınırlı alan aralık ayında tamamlanacak’ ifadesi yine sürpriz olarak algılandı. Çünkü bir önceki toplantıda ifade edilen ‘sınırlı alan kaldı’ ifadesi “yılın geri kalan 2 ayında 1 indirim daha olur” şeklinde yorumlanmıştı. Oysa son ifade, indirimlerin aralıkta da süreceği görüşlerini kuvvetlendirdi.
DÖVİZDE TANSİYON DÜŞMÜYOR
Merkez’in Faiz indirimi kararı sonrasında dolar, 11 TL sınırını da aşarken, 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 20.44’e, Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) ise 436 puana çıktı.
Geldiğimiz bu noktada “Buradan dolar alınır mı?”, “Dolarda yükseliş sürer mi?” soruları artmış durumda. Bu soruların yanıtı aslında ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın atacağı adımlara bağlı. Ancak mevcut durumda kurlardaki artışın önüne geçebilmek için kullanılabilecek faiz silahı boşa çıkmış durumda. Dolayısıyla kurlarda kısa vadede aşağı yönlü bir hareket zor gözüküyor.
BURADAN DOLAR ALINIR MI?
Peki, kurlarda yukarı hareket sürer mi? Dolarda eylül ayından bu yana yaşanan değer artışı yüzde 35’i aşmış durumda.
Yurtiçi yerleşiklerde önceki hafta döviz alımları sürdü ve bankalardaki Döviz Tevdiat Hesapları’nda (DTH) 1 haftada 1.9 milyar dolarlık artış yaşandı. Kısa sürede bu kadar sert bir hareketin ardından yeni pozisyon açmak biraz riskli olabilir. Fakat daha önce döviz alanlar için satış için acele etmemeleri öneriliyor. Belirsizliğin ve dalgalanmaların arttığı dönemlerde panik halinde verilecek kararlar, tasarruf sahiplerini zarar ettirebilir. Dolayısıyla yumurtaları aynı sepete koymak yerine döviz, mevduat, tahvil, altın, hisse senedi gibi yatırım araçlarından oluşan bir portföy oluşturmak mantıklı.
Bitcoin'de dalgalı günler
Türkiye’de çok sayıda yatırımcının takip ettiği kripto paralar da geçen hafta hareketliydi. 10 Kasım’da 69.020 dolar ile tarihi zirvesini gören Bitcoin, 19 Kasım’da 55.624 dolara kadar geriledi. Bitcoin’de 57.000 dolar seviyesi önemli destek noktasıydı. Bu seviyenin altına haftalık bazda inilmediği sürece Bitcoin’de yukarı yönlü hareketler görülebilir. Altına inilmesi halinde ise ilk ara destek 55.800 dolarda. Asıl önemli destek 53.500-54.000 dolar seviyesinde. 20 Temmuz’da başlayan yükseliş trendinin desteği ise 50 bin dolar civarında. Bu seviyenin altına inilmediği sürece ana trend yukarı. Bitcoin’de direnç seviyeleri ise sırasıyla 58.500, 60.000 dolar. Bu noktaların üzerinde kalınması halinde 65.500 dolar seviyesi direnç noktası olarak öne çıkıyor.
Borsada rekor yükseliş sürüyor
Borsa İstanbul’da yükseliş hız kesmiyor. 6 Ekim’den bu yana yüzde 25 yükselen BİST 100 Endeksi, rekor kırarak 1.760 puana kadar çıktı. Ancak bu seviyede tutunamadı. Endeksin 1.725 puanın üzerinde tutunması halinde ilk hedef 1.741 puan olacak. İkinci hedef ise 1.780 puan olarak öne çıkıyor. 1.700 seviyesinin altında önce 1.683 ve arkasından 1.672 desteğine kadar geri çekilme riski var. Pazartesi günü 1.672-1.642 puan aralığında oluşan boşluğun dolması halinde 1.600-1.590 aralığı gündeme gelebilir.
Dolarda 11.37 TL seviyesine dikkat!
Dolar/TL paritesi için son yükselişte 10.65 TL seviyesi ciddi bir direnç noktası görevi görüyordu. Ancak parite bu noktanın üzerine çıktı. Teknik anlamda yükselişi tetikleyen en önemli etken bu seviyenin kırılması. Şu an için en kritik direnç noktası 11.37 TL seviyesinde. Zira bu seviye 6 Mayıs 2020 tarihinden beri paritede yükselişleri sınırlandıran trend çizgisinin direnç noktası. Teknik anlamda bu trendin direnç noktasında aşağı yönlü bir geri çekilme beklenebilir. 11.37’den geri çekilme olursa ilk aşamada 10.67 TL seviyesine kadar bir düşüş yaşanabilir. Bu seviyesinin altında ise 10.29 TL seviyesi destek görevi görebilir. Yukarıda belirttiğimiz 11.37 TL seviyesinin aşılması durumunda ise kademeli de olsa 12.20 TL seviyelerine doğru bir yükseliş riski var.
Kamu bankaları kredi faiz oranlarını düşürdü
Merkez Bankası faizi yüzde 15'e indirdi
Dolarda tarihi seviyeleri takip etmek güçleşiyor
Sürecek. neden sürmesin ? bu millet asla devletini terk etmez... o bakımdan her şey rayıona girecek... bu millet illaki bir lider bulup çıkartıp hak ettiği yere her daim gelmiştir. Geçmişte başardı ise, gunumuzda çok daha basit biçimde başarır. kurulu devlet sistemı duzzenı vergi sistemi vb zaten var. seçimler kilidi açar
durumdan vasife çıkarıp borsada ona göre alım satım yapın derin ülkede ekenomik bir kaos ortamı var doların düşmesi yada durması zor erken seçim ülkeyi kaos ortamından kurtarır ancak bu ortamda seçime gidemezler çünkü koltuk gider ülkede durum endişe verici riskler çok fazla .tebirli olunmalı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.