BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBu seviyeden dolar alınır mı?----

Bu seviyeden dolar alınır mı?

Bu seviyeden dolar alınır mı?
24 Mart 2014 - 07:50 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bu hafta piyasalarda nelerin beklendiğini kaleme aldı

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde seçimlerden önce yapılacak yatırımlar için karar verme zamanının geldiğini yazdı. Ağaoğlu 'seçim sonrasını tahmin ediyorsanız bekleyin ama yoksa yatırım yapın' diyor. Bu hafta piyasalarda neler bekleniyor. İşte Ağaoğlu'nun köşe yazısı;

Bu hafta hem politik hem de finansal piyasalar için karar zamanı. Seçim sonucunu tahmin edebiliyorsanız yatırım tercihinizi ona göre yapın. Nakitte sonuçları beklemek de bir tercih.

Bu haftaya kadar ister politik tercihleriniz, isterse de finansal tercihleriniz açısından rahattınız. Kararlarınızı değiştirebilecek zamanınız vardı. Ama bu hafta itibarıyla artık net kararlar vermenizin zamanı geldi. Hafta sonu önümüzdeki dönemde belediyenizi, mahallenizi kimin yönetmek istediğinize karar vermeniz ve bu kararınızı da geçerli oy kullanarak resmi olarak belirtmek durumundasınız. Hepimizin sandık başına giderek oy kullanmasının hem hakkımız, hem kendimize ve ailemize karşı bir görevimiz hem de onurumuz olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Suriye sınırında gerginlik

Bu hafta finansal piyasalarınız için de karar vermeniz gerekecek. Seçimlerin ne gibi sonuçlar getireceğini biliyor ya da tahmin yeteneğiniz varsa ona göre bir pozisyon alabilirsiniz. Ya da benim tahmin yeteneğim sınırlı, iyisi mi dışarıda durup sonuçları bekleyeyim de diyebilirsiniz. Hangisi olursa olsun bir karar vermeniz gerekecek.

Bu hafta son derece hareketli olacağa benziyor. Geçtiğimiz haftan Twitter’ın yasaklanmasına kadar varan hafta içinde açıklanacağı rivayet edilen kayıtların piyasalardaki tansiyonu bir kat daha arttırması olasılığı hiç de az değil. Bir de bunun üzerine Suriye uçağının düşürülmesiyle ilgili gelen haberleri de eklediğimizde “seçim haftasının” gerginliği iyiden iyiye artacak gibi.

Bu hafta yurt dışı piyasalarında ağırlıklı olarak Satınalma Yönetici Endeksleri (PMI) ve Güven Endeksleri açıklanacak. Çin PMI’ı önemli olacaktır. Son veriler Çin cephesinde işlerin pek de yolunda gitmediğini gösteriyor. Cuma günü bizde de tüketici güven endeksi açıklanacak. Genel eğilimi göstermesi açısından önemli olacak. Tüketici güveninde kayda değer bir düşüş geleceğini tahmin ediyorum ancak seçim nedeniyle etkisi sınırlı olur.

Borsa İstanbul’un 65.700’ü geçmesi zor!

Kırım meselesinden sınırlı etkilenen ancak Twitter’ın kapanmasıyla diğer gelişen piyasalara oranla (Rusya hariç) daha fazla düşen Borsa İstanbul (BIST) için bu hafta zorlu geçecek. Yukarı götürecek ne olabilir sorusunu cevabını bulmakta zorlanıyorum. Yine de 65.700 seviyesinin önemli bir “direnç” olduğunu ve aşılmasının hayli zor olduğunu düşünüyorum. En azından bu hafta.Aşağıda ise 64.130 (Basit HO) ilk önemli “destek”. Gelebilecek haberlerle bu seviyenin altına inilmesi ve 63.350 seviyesine kadar bir geri çekilme çok da şaşırtıcı olmayacaktır! Finansal piyasalara erişimi kısıtlı olan bireysel yatırımcıların “voli vurma” güdüsünü bu hafta bir tarafa bırakmalarında fayda var. Bu hafta, “filler tepişirken ayaklar altında kalma” olasılıkları hayli yüksek!

Bu seviyeden dolar alınır mı?

Bono bileşik faizleri ve mevduat faizleri cephesinde de gerilim artarak devam ediyor. 10 yıllık bono bileşik faizleri yüzde 11.40’lara kadar yükseldikten sonra yüzde 11.25’lerden haftayı kapatırken, aylık TL mevduat faizleri yüzde 13’lerde seyrediyor. Her ne kadar Maliye Bakanımız bu seviyeleri önemli bir başarı olarak görse de cari faiz seviyeleri iş dünyasının yatırım kararlarını ertelemelerine neden olacak denli yüksek. . Döviz ile bir işiniz yok ise ve TL’de iseniz, kenarda durup seçim sonuçlarını beklemek belki de en doğru strateji. Unutmayın sık sık söylediğim gibi; “Nakit de bir finansal enstrümandır!”

Gelelim bu haftanın olası

Eğer ithalat ya da kredi ödemesi gibi mücbir sebeplerle döviz almak zorundaysanız dolarda 50 günlük Basit Hareketli Ortalamaya (BHO) denk gelen 2.2230 önemli bir “eşik”. Dolar bu seviyenin altına inmekte zorlanıyor. Seçimlerden önce bu seviyenin altına inecek, hele ki 2.2140 seviyelerine kadar bir gerileme olur ise mecbur olduğunuz rakamları almak fena fikir olmayabilir. Yok eğer ihracatçı iseniz ve dövizinizi satmak zorunda iseniz, haftanın ikinci yarısını beklemekte fayda var. En azından Çarşamba, Perşembe günlerini görmekte fayda olabilir. Yukarıda 2.2550-2.2600 bandı önemli bir “direnç” seviyesi. Bu direncin; eğer seçim sonuçlarını etkileyecek denli “şaşırtıcı” bilgiler, belgeler gelmez ise; seçimlerden önce aşılması zor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)