Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bu Ortamda Faiz İndirmek Doğru Olur mu?
Bir ülkede faizlerin yüksek olup olmadığı anlamak için konuyla ilgili göstergeleri önce kendi içinde sonra da benzer ülkelerdeki göstergelerle karşılaştırmak gerekiyor. Bu meseleye çözüm ararken Türkiye gibi gelişmekte olan, ikili para sistemine[i] sahip bir ekonomiden söz ediyorsak ele almamız gereken başlıca göstergeler paranın dış değerindeki değişimler (kur değişimi), paranın iç değerindeki değişimler (enflasyon) ve ülke risk primidir (CDS. Faiz, bütün bu göstergelerin sonucu olarak çıkar karşımıza.
Aşağıdaki 1 numaralı tablo Türkiye ve benzer konumda kabul edilen ekonomilerin para birimlerinin Dolara karşı değişimini gösteriyor. 2 numaralı tablo ise bu ülkelerin enflasyon, Merkez Bankası faizi ve CDS primi açısından karşılaştırılmasını sergiliyor.
Şimdi bu tablolardan bir üçüncü tablo üretelim:
Türkiye göstergeleriyle diğer ekonomilerin göstergelerini karşılaştıran bu 3 numaralı tabloya baktığımızda Merkez Bankası faizinin öteki göstergelerle uyumlu olduğu, bu göstergelere göre faizin yüksek olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda öteki göstergelerde düzelme sağlanmadan Merkez Bankası faizinin indirilmesinin doğru bir hamle olmayacağını söyleyebiliriz.
[i] İkili (dual) para sistemi bir ülkede kendi yerel parası dışında yabancı paraların da kullanıldığı sistemdir.
Merkez faizi indirdiginde borçlanmayı surduremezse ne olur?Tekrar faizler yükselir.Serbest piyasada kimse göz göre göre sermayesinin veya parasının değer kaybetmesine seyirci kalmaz.Enflasyon düşürulmeden faizleri dusururseniz sermaye daha güvenli limanlara demir atar.
Mahfi, dünya siyasi - ekonomik düzleminden, Türkiye'yi yüzeysel anlamda sıyırıp tüm gerçekliği vermeden bu tip 3-5 veri ile size sunar. CDS primi Türkiye'nin siyasi duruşu ile ilgilidir ki, bu coğrafyada batı ile ters düştükçe indirmezler. Kredi kuruluşları ile derecelendirme kuruluşlarının sahipleri aynıdır. Kur sizin yaptığınız ve sattığınız ürün hizmet vb. ile doğrudan ilgilidir. Ancak bunlarda da gelişme büyüme sermaye girişi ve ucuz para ile olur. Enflasyon zaten ikisi ve üretime doğrudan bağlı. Sonuç ekonomide bu yüzyılda bir savaş aracıdır.
Konuşan bu adam ekonomist falan değil yahu. Ekonomiyi sadece kitaplardan gördüğü kadar biliyor. Eski hazine müsteşarıymış. 1997 yılında ülkenin krize sürüklendiği yıllarda görev yapan bürokratlardan biri. Anlayın gerisini gari :)))) Bu arada Güney Afrika'yı küçümseyen MZD hacım sen iyi misin?
Dolar çok yükselirse Bankalar Batar. TL alacaklari Dolar borçlari var. Olay bu kadar basit. Faiz yükselirse insanlar işsiz kalir doğru. Demekki neymiş yediğimiz hurmalar bir gün gelir tirmalar. Olmayan para ile yapilan saçma sapan gelir üretmeyen yatirimlar. Uzun vadeli ev almalar araba almalar. Köprüler tüneller hava limanlari hep lüks. Bugün oralara harcadiğimiz paralari tarima hayvanciliga harcamadiğimiz icin aç kalma dövünme zamani
Mahfi Eğilmez’e kesin katılıyorum. Ekonomiyi kötü idare edersen böyle olur işte. Çok güzel açıklamış. Teşekkür ederim.
g.afrikanın cdc i bile 178 ne diyim daha...
faizler inmesinde para sahipleri iş yapan emek verenlerin emeklerini mi? sömürsün. bu ülke sanayisiz mi üretimsizmi kalkınacak banka parayı nerden bulacakta faize verecek sonra bankalar battı paralarımız battı bu ne tamahkarlık.
Faiz kesin indirilecek 200 civarı. Fed de 25 puan indirecek. Ondan sonra yabancı bu faiz oranını beğenmeyecek ve yavaş yavaş tl mevduattan dolara geçecek.sonbaharda dolar 7 olur
Tayland’da bile yüzde 1,5 faiz oranları ayıp artık.Kamu borç stoğu bu kadar yüksek iken neden devlet daha yüksek maliyete katlansın.Dolar 7 olacaksa olsun,zaten her şey 7’li seviyelerden daha zamlı.Faiz sebep değil sonuç desen farklı ama bu politika söz konusu ise düşmelidir.
MAHFİ DE BU DEVLET IDARESINDE OLMADIGI GIBI KAFA HIC VAR OLMADI AMA SUREKLI MASAL ANLATTILAR...BU ULKELERIN TAMAMININ GEZI DONEMINDEN BU YANA VERILERINI INCELYIN...MAHFI DE DUZENIN COCUGU...DUZENLER DE SADECE MASAL ANLATIR...TURKIYEDEKI TEK SORUN PATRONLARIN KAGIT USTUNDEKI DOVIZ BORCLARI VE BUNUN PAZARLAMASI YAPILARAK VATANDASA VE ULKEDEKI BIRIKIMLERIN DOLARA YONLENDIRILMIS OLMASI..TURKIYE PARA YANI TL O KADAR COK TEVACUZE UGRADI KI TURKIYEDEKI FIYATLAMALARIN HIC BIRI DOGRU DEGIL SU ANDA...AMA ITHALATA BAGIMLI OLDUGUNUZ ENERJI FIYATLARI USTUNDEN BU ULKEDE HERKES ALAKASI OLSUN OLMASIN TL FIYATLARINA GOMEREK TL ENFLASYONU YARATTILAR VE DEVAMINDA DA FAIZ...TURKLER KENDI KENDILERININ BACAGINA SIKIP KENDI HIRSIZ SERMAYE, BEYINSIZ IDARE VE AVANTACI VATANDAS DAVRANIS KALIPLARININ KENDI EKONOMISINE NE KADAR ZARAR VERDIGINI DAHI GOREMEZ KADAR KORLESMIS HALE DUSMUS DURUMDALAR..
Problem...250-300 diyorlar..Hareket alani kalmaz yaparsa...200 ustu
Öyle yada böyle en az 150 baz puan indirecek çünkü CB istiyor
Beklenti siyasi erk nedeniyle TCMB'nin bağımsız karar alamayacağı.
merkez bankası şu an belkide yarı bağımsız hale gelmiştir daha önce dışa ve içimizdeki vatan hainlerine bağımlıydı memleket menfaatine hiçbir kararını görememiştik. sadece faizci gürüha çalışıyordu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.