Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sermaye Piyasalarının ünlü ve tecrübeli ismi Yaman Törüner, Büyük Buhran, 2000 krizi ve pandeminin yol attığı derin krizde ekonomiyi karşılaştırmalı olarak ele aldı. Törüner, 20 yıl önce nasıl bir yanılgı içinde olunduğuna işaret ederken, ekonomi yönetiminin bugün nasıl davrandığını da ifade etti. Yazar, bu krizden çıkış yolunda para basmanın kurtuluş olup olmayacağına da masaya yatırdı. İşte Yaman Törüner’in Milliyet’teki o yazısı..
KÖTÜ AMA EN KÖTÜSÜ DEĞİL
Korona virüs salgını, küresel ölçüde tüm ekonomileri sarstı. Karamsar ekonomistler ordusu, çok yakında dövizsiz; hatta, aç kalacağımızı söylüyor. Türk ekonomisinin batacağını, enflasyon bile yaratamayacağını söyleyenler var. Bir taraftan da, yüksek enflasyonu eleştiriyorlar.
Oysa, ABD’deki 1929 ekonomik buhranı veya ülkemizdeki 2000 yılları krizi ile karşılaştırıldığında bile, sanıldığı kadar kötü durumda olmadığımız anlaşılıyor. Çünkü, yukarıda bahsettiğim biri ABD’de, biri de ülkemizde karşılaşılan iki krizde, para basılarak sorunun çözülebileceği bilinmiyordu.
2000 Türkiye krizi, IMF’nin emrinden çıkmayarak para basmayı gündeme getirememek yüzünden başımıza geldi. Şimdi, o zaman IMF’nin emrinden çıkılmaz diyenler bile, “para basalım” diyorlar. Ekonomi yönetimi de para basmaya devam ediyor. Yapılması gereken de bu.
Büyük Buhran verisi
ABD’nin ‘Büyük Ekonomik Buhran’ olarak adlandırdığı, Ekim 1929 ilâ Ekim 1932 arasındaki dönemde, fiyatlar yüzde 32 düşmüş; ‘ABD Bütçe Açığı’nın GSMH’ya oranı yüzde 4 yükselmiş; faizler yüzde 14 artmış; işsizlik yüzde 24 yükselmiş, üretimde yüzde 34’e varan kayıplar yaşanmış ve borsa yüzde 80 düşmüştü. Şimdi ise, ne ABD’de ne de ülkemizde, böyle büyük dengesizlik yok.
Sadece bizim ve diğer ülkelerin işsizlik oranlarında oldukça büyük artışlar göze çarpıyor. Ancak, bu konuda çabuk toparlanma sağlanıp, salgından hemen sonra, salgınından önceki seviyelere geleceğimizi söyleyebiliriz.
Bu konuda, ‘işsizliğin süresi’ önem taşıyor. Öte yandan, ABD’de değil ama ülkemizde birçok şirketin işçi çıkarmalarını sınırlı ölçüde tuttuğunu da gözlemledik.
İflaslar...
Korona virüs salgını, ABD’de 28 büyük şirketin iflasına neden oldu. Bunlar arasında Hertz, J.C. Penney ve Neiman Marcus var. Ülkemizde ise, salgın öncesi var olan kriz nedeni ile karşılaştığımız iflaslar dışında, büyük iflaslar olmadı. Doğal olarak, gerçek sonuçlar zamanla gözlemlenecek.
Dünya büyük bir değişim içinde. Önlenemez ise, salgın, kargaşayı bile gündeme getirebilir. ABD, bunun küçük ölçekli örneğini yaşıyor.
Bundan sonra, hiçbir şey eskisi gibi veya eskisi kadar kolay olmayacak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.