BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporBu jenerasyonla başarı gelmez----

Bu jenerasyonla başarı gelmez

Bu jenerasyonla başarı gelmez
07 Temmuz 2013 - 12:30 www.finansgundem.com

A Milli Takım’ın unutulmaz 10 numarası Yıldıray Baştürk, Ay-Yıldızlı ekibin yeni bir jenerasyona ihtiyacı olduğunu söyledi

2002 Dünya Kupası’ndaki üçüncülüğü on yıldır beraber oynayan bir kadroyla kazandığımızı hatırlatan Baştürk, “Türk futbolunun tek sorunu sadece teknik adamlar değil. Son dönemde Arda’dan başka yıldız çıkmadı. Yani hocaların elinde malzeme yok.” dedi.Türkiye’nin 2002 Dünya Kupası’nda tarih yazmasında büyük rol oynayan Yıldıray Baştürk, Türk futbolu hakkında ilginç tespitlerde bulundu. Zaman’dan Ahmet Uykan'ın sorularını cevaplayan gurbetçi oyuncu, Ay-Yıldızlı ekibin başarılı olması için yeni bir jenerasyona ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Arda Turan’dan sonra A Milli Takım seviyesine çıkan kaliteli bir yıldızın yetişmediğini vurgulayan 34 yaşındaki futbol adamı, “Hatayı teknik adamlarda aramak işin en kolay yanı.” diyerek bu konuda tek suçlunun Abdullah Avcı olmadığını da belirtti.
Öncelikle 2002 Dünya Kupası’ndan başlayalım. Sence A Milli Takım’ın dünya üçüncüsü olmasının sırrı neydi?
İlk etapta iyi bir jenerasyondan oluşan bir ekip vardı. Ayrıca Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanan kadrosunun iskeletini oluşturan isimler de takımdaydı. Bu oyuncuların adaptasyonu ve diğer futbolcuların en az onlar kadar kaliteli olması Milli Takım’a olumlu yansıdı.
Bir daha böyle bir başarı yakalayabilir miyiz?
Neden olmasın. Ancak bunu yapmak için futbolun temeline inmek gerek. Yani iyi bir altyapı lazım. Son yıllarda Arda’dan sonra A Milli Takım seviyesine çıkan bir futbolcu görmedim. Futbolcularımızın Avrupa’da oynaması lazım. Bizim dönemimizde 5-6 futbolcu Avrupa’da top koşturuyordu. Yurtdışında oynamak özgüveninizi artırır. Sadece Türkiye’de oynamakla olmuyor bu işler. Ancak oyuncularımız son zamanlarda nedense Avrupa’ya gitmekten korkuyor.
Peki altyapıdan oyuncuların çıkması için neler yapılmalı? Federasyona mı yoksa kulüplere mi görevler düşüyor?
Altyapı çalışmasının öncelikle takımlarda olması lazım. Çünkü milli takımda kısıtlı bir vaktiniz var. Bu nedenle kulüplere daha büyük görevler düşüyor. Özellikle oralarda kaliteli hocaları görevlendirmek gerek.
Euro 2008’den bu yana uluslararası turnuvalara katılamamamızın bir başka sebebi de teknik adamlar olabilir mi?
Hocalarda sorun olsa gelen hocalardan illaki biri başarılı olurdu. Hiçbiri başarılı olmadığına göre demek ki yeterli malzemeyi yani kaliteli futbolcuyu bulamıyorlar. Bulamayınca da hocalar sıkıntı yaşıyor. Gelen hocalarda hatayı aramak bence işin en basit yanı. Örneğin Guus Hiddink gibi kariyerli biri gelmesine rağmen başarılı olamadık.
Abdullah Avcı’nın yetersiz kaldığı söyleniyor. Sence Avcı doğru bir seçim miydi?
Abdullah hocanın başarılı bir geçmişi vardı. Hem karakteriyle hem oyuna bakış açısıyla beğendiğim bir hoca. Ancak şu ana kadar bekleneni veremedi. Yine az da olsa umudumuz var.
Avcı’nın en çok eleştirildiği konu, yerli oyuncular yerine Avrupa’da oynayan gurbetçi oyuncuları daha çok tercih etmesi geliyor. Kadro seçimini doğru mu yapıyor?
Dediğim gibi elinde malzeme yok. Türkiye’de yeterince yetenekli futbolcu olmayınca mecburen Bundesliga’ya döndü. Kim hak ettiyse de onu Milli Takım’a çağırdı. Şu anki gurbetçilerde istikrar sorunu var. Örneğin Ömer Toprak ve Nuri Şahin dışında hiçbiri kendi takımlarında ilk 11’de oynamıyor. Bu durum milli takıma olumsuz yansıyor.
Almanların Mesut Özil, Serdar Taşçı gibi iyi gurbetçileri kapıp kötüleri bize bıraktıkları iddialarına katılıyor musun?
Almanlar hep iyiler için savaşıyor. Bundes-liga’da sürekli oynamayan bir futbolcunun milli takımda oynama şansı yok zaten. Onun dışında çok öne çıkan oyuncuları da milli takıma çağırıyorlar. Bence Bundesliga’da oynamayan bir gurbetçi A Milli Takım’a çağrılmamalı.
Fenerbahçe ve Galatasaray geçen sezon Avrupa’da başarılı olmasına rağmen Milli Takım büyük düşüş yaşadı. Bu çelişkili bir durum değil mi?
İki takım da Avrupa’da 8 yabancı ile oynadı. Yani yabancılar ön plandaydı. Bu nedenle Avrupa’daki başarının milli takıma yansımasını bekleyemezsiniz. Galatasaray’ın UEFA şampiyonu olduğu dönemde ilk 11’de 6-7 tane Türk vardı. Özellikle 4 büyükler ilk 11’ini yabancılardan ağırlıklı oluşturursa Milli Takım fayda görmez. Örneğin Almanya’da yabancı kontenjanı serbest olmasına rağmen takımların hemen hepsi ilk 11’lerinde en az 6 Alman oynatıyor.
Bundan sonra seni teknik adam olarak görme şansımız var mı? Kişisel planların nelerdir?
Lisanslarımı aldım. Almanya’da altyapılardan teklif alıyorum. A Milli Takım’la Avrupa bölgesi için görüşmelerimiz oldu. Daha kesin bir şey yok. Türkiye’den teklif gelirse de düşünürüm. Fakat Roberto Carlos gibi acele edip direkt hoca olmam. Önce yardımcı antrenörlük yaparım.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)