Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Teknoloji geliştikçe internet hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de internet kullanımı yaygın. Son 10 yılda 2 milyondan 35 milyona yükselen internet kullanıcısı yüzde 1750 artış gösterdi.
Bu denli hızlı artan internet kullanımında en son dönede en yaygın kullanım online alışveriş üzerinde. Arka arkaya açılan fırsat siteleri yüzde 90’a varan indirimler ile alışverişi daha cazip ve zahmetsiz hale getiriyor.
Sanal alışveriş çılgınlığı son dönemde 5 milyon kişi internetten alışveriş yapıyor ve e ticaret ile sektör giren şirketlerde büyüme yüzde 300’e kadar ulaştı.
Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, Türkiye’de her 5 kişiden birinin internet üzerinden alışveriş yaptığını belirterek, e-ticaret ile yapılan alışverişte 9 ayda yüzde 52 oranında artış gerçekleşti.
Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük pazarları arasında yer aldığını alırken Eylül ayı sonu itibariyle yerli ve yabancı kredi kartları ile farklı e-ticaret sitelerinden yaptığımız harcamaların cirosunun, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 52 oranında artarak 16 milyar 971 milyon 250 bin TL’ye ulaştı.
Bu kadar büyümeye açık bir pazarda dolandırıcılık da ağız sulandıran bir kapı haline geldi. Emniyetten yapılan açıklamalarda online alışverişlerin sınırlı tutulması yönünde telkinler yer alırken dünyada dönüp bakıldığında bu sektörün milyon dolarlar değerinde olduğu görülüyor.
En yakın örneği ise Groupon. Son dönemde halka arzı ile gündeme gelen şirketin ilk halka arzında 700 milyon dolarlık talep topladı. Bu rakam bu öngörülerin %30 üstünde. 20 dolardan 35 milyon adet hisse satıldı. Groupon firmasının ilk halka arzı, 2004 yılında Google’ın 1,9 milyar dolarlık arzından sonra bir internet firmasının yapmış olduğu en büyük arz olarak dikkat çekti. Ortaya çıkan rakam bu olunca elbette hemen markanın değeri hesaplandı. Groupon’un piyasa değeri 12,7 milyar dolar olarak belirlendi.
GÜVENLİ ALIŞVERİŞ İÇİN
Güvenli bir alışveriş yapabilmek için bazı noktalara dikkat etmekte fayda var.
Sadece güvenli olan sitelerden alışveriş yapın: Alışveriş yapacağınız sitenin SSL güvenliği kullanıp kullanmadığını denetleyin ve güvenli bir sayfada olmadıkça sipariş vermeyin. SSL güçlü bir şifreleme algoritması kullanır ve veri iletişimi güvenli olarak gerçekleşir.
İrtibat bilgisi olmayan sitelerden alışveriş yapmayın
Sitede belirtilmiş iade politikasının mevcut olup olmadığına bakın
Sipariş sözleşmesini mutlaka okuyun:
Sadece alışveriş için gerekli olan en az bilgiyi girin
Alışverişlerinizde ikinci bir e-posta hesabı kullanın
Kayıt tutun
İnternette arama motorlarında site hakkında aratma yapınız ve bilgi edinin
Sanal Kredi Kartı ile ödeme yapın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.