<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBu illerde karşılıksız çek patladı----

Bu illerde karşılıksız çek patladı

Bu illerde karşılıksız çek patladı
25 Eylül 2014 - 06:50 www.finansingundemi.com

Türkiye’nin ‘çek’teki risk haritası il bazında ortaya çıktı. İşte borcuna en sadık olan ve olmayan o iller...

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin ilk kez yayımladığı il bazında ödenmemiş çek bilgileri istatistiklerine göre, ağustos ayında birçok Güneydoğu ili sınıfta kaldı. Türkiye’de bankalara gelen çeklerin ortalama yüzde 2.7’si ödenmezken bu rakam Bitlis’te yüzde 11.1 ile zirve yaptı. Bitlisliler yazdıkları ve vadesi geldiği için bankaya ibraz edilen çeklerin 10’da 1’ini ödemedi.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Bitlis’te ağustos ayında ödenmesi gereken 6.5 milyon lira değerinde 148 çek karşılıksız kaldı. Bu ilin ardından 2.8 milyon liralık 90 adet çeki ödemeyen Siirt geldi. Siirt’te karşılıksız çek oranı yüzde 8.3 oldu. Osmaniye’de ise 6.3 milyon liralık 156 adet çeki çek sahipleri ödemedi. Türkiye’de çek alanında en kırık not alan dört ve beşinci il yine aynı bölgeden Muş ve Adıyaman oldu.

İSTANBUL’UN 2 KATI

Büyükşehirlere bakıldığında ise İstanbul’un yüzde 1.9’luk oranla Türkiye ortalamalarının altında olduğu görülüyor. İstanbul’da 418 milyon liralık çekin karşılıksız çıkmış olmasına rağmen yüzde 4’lük karşılıksız çek tutarı bulunan İzmir ve verilen her çekin yüzde 3.3’ü karşılıksız çıkan Ankara’ya bakıldığında İstanbulluların borçlarına oldukça sadık olduğu ortaya çıkıyor.

DÜZCE DİKKAT ÇEKİYOR

Batı illerinde ise daha önce kredi kartı ve bireysel kredilerde batık oranı Türkiye ortalamalarının üstünde çıkan Düzce dikkat çekiyor. Düzceliler her 100 liralık çekin 7.4 lirasını ödeyemedi. Ağırlıklı olarak Doğu’dan oluşan iller arasına Batı’dan Kırklareli, Ordu ve Manisa girdi. Bu iller dışında ilk 20 il genellikle Güneydoğu’dan çıktı.

ÇEK KULLANIMI YÜZDE 30 ORANINDA DÜŞTÜ

Toplam rakamlara bakıldığında ise ağustos ayında Türkiye genelinde kullanılan çek adedi önceki aydaki 1 milyon 932 binden 1 milyon 334 bine indi. Verilen çek miktarı da 46.2 milyardan 44.6 milyara geriledi. Daha önce en düşük çek kullanım miktarı 2013’ün ağustos ayında 1 milyon 317 bin ile gerçekleşmişti. Çek kullanımı ağustos ayında adet bazında yüzde 30, tutar olarak yüzde 4 düştü. Türkiye çapında karşılıksız çek adedi 37 bin 557’ye, tutarı ise 1.2 milyar liraya geriledi. Ağustosta karşılıksız çek kullanımı yüzde 2.7 ile son 1 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ÇANKIRI’NIN SÖZÜ SENET

Çekini karşılıksız bırakmayan borcuna en sadık il ise Çankırı. Bu ilde karşılıksız çek oranı toplam çeklerin yüzde 1’ine bile ulaşmadı. Ağustos ayında sadece 303 bin liralık çek ödenmedi ve bu toplam tutarın binde 8'i kadar bir rakama işaret etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)