Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küreselleşmenin en çok eleştirilen ayaklarından biri olan çokuluslu şirketlerin gereğinden fazla büyümesi artık öyle bir hal aldı ki, bu firmalar devletleri sollamaya başladı. İngiliz sivil toplum örgütü Global Justice Now (Küresel Adalet Şimdi) hazırladığı raporla, küresel 10 büyük firmanın cirosunun birçok devletten daha büyük olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, küresel 13 şirketin cirosu Türkiye'nin kamu gelirinden daha büyük. Şirketlerin ülkeler ile aynı sıralamaya girdiği listede Türkiye 37'nci sırada. Şirketler içinde en büyüğü de listede 10'uncu sırada bulunan Walmart oldu. Sadece Shell ve Apple'ın cirosunun toplamı ise 180 fakir ülkenin bütçesinden daha büyük.
LİSTEDE İLK 100'ÜN 69'U ŞİRKET
Listenin ilk 100'üne baktığınızda sadece 31'inin devlet olduğu ortaya çıkıyor. Yani ilk 100'ün 69'u şirketlerden oluşuyor. Walmart, Apple ve Shell gibi firmalar Belçika, İsveç gibi ülkelerden daha zengin durumda. Rakamlar geçtiğimiz yılki liste ile karşılaştırınca bu sene daha da kötüleştiği ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıl ilk 100 içerisinde 63 şirket yer almıştı. İlk 200'de ise 153 şirket bulunuyordu.
KÜRESEL ŞİRKETLER KORUNUYOR
Global Justice Now Direktörü Nick Dearden'e göre, şirketlerin gücünün ve servetinin bu kadar artışı aslında dünyanın en önemli sorunlarının kaynağı. Çünkü, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi sorunların altında bu güç yatıyor. Dearden, "Kısa vadede kârlar milyonlarca insanın temel haklarından daha değerli gözüküyor. Aynı zamanda büyük şirketler korunuyor" dedi. Ülkelerin vergi konusunda büyük şirketlere iltimas tanıdıklarını belirten Dearden, yaptıkları ticaret anlaşmalarıyla da daha da büyümelerini sağladıklarını söyledi
Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.