Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Zaman zaman kontrol altına alınsa da corona virüsü salgını yeni varyantlarıyla hâlâ devam ediyor. Bilim insanları da iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan, yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan hastalığın nedenlerini, etkilerini araştırmaya devam ediyor.
Yeni bir araştırma da hangi hastalıkların COVID için daha riskli olduğunu mercek altına aldı.
Kronik akciğer rahatsızlıkları, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların, organ bozukluğuna neden olup bağışıklık sistemini zayıflattığı ve hastayı enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirip COVID nedeniyle ölüm riskini artırdığı uzun zamandır biliniyordu. Ancak yeni araştırmayla beraber COVID nedeniyle ölüm riskini artıran hastalıklara nörolojik rahatsızlıklar da eklendi.
HASTALAR İNCELENDİ
Amerika Birleşik Devletleri Gazi İşleri Bakanlığı’ndan corona virüsü olan 300 bin hastayı izleyen araştırma; bunama ve Alzheimer gibi dejeneratif nörolojik hastalıkları olan hastaların COVID’den ölme olasılığının, diğer hastalıklardan muzdarip kişilere göre daha yüksek olduğunu ileri sürdü.
Araştırma; Alzheimer hastalığı olanların COVID nedeniyle ölüm riskinin 5,2 kat, belirtilmemiş demansı olanların corona virüsü enfeksiyonlarından ölme olasılığının 5,1 kat ve hipertansiyonu olan hastaların ölme olasılığının ise 4,83 kat fazla olduğunu söylüyor.
HAFİFE ALMAYIN!
Araştırmacılar, doktorların nörolojik hastalıkları, ciddi corona virüsü enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız bırakabilecek solunum sorunu ve zayıf bağışıklık sistemleri ile ilişkilendirmediğinden, hafife alabileceğine dikkat çekiyor.
Daha önceki araştırmalarda bilim insanları, önceden var olan koşulları geniş kategoriler altında gruplandırarak bir hastanın corona virüsünden ölüm riskini değerlendirmeye odaklanıyorlardı. Hatta bu çalışmalarda zaman zaman nörolojik hastalıklar da dahil olmak üzere bazı rahatsızlıklar hariç tutuluyordu.
Yeni çalışmada ise daha önceden var olan her durumun riski hesaplanarak corona virüsü nedeniyle ölüm oranı tahmin edilmeye çalışıldı. Araştırmacılar, bu yeni modelin ölümü tahmin etmede önceki birkaç yaklaşımdan daha iyi olduğunu buldu.
BİRBİRLERİNİ TETİKLEYEBİLİYORLAR
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, nörolojik koşullar da insanları ciddi corona virüsü enfeksiyonları için yüksek risk altına sokabilir. Bunun nedeni kısmen, rahatsızlık nedeniyle hafıza sorunu yaşayan hastaların maske takmak ve el yıkamak gibi önlemleri atlaması ve demansın neden olduğu hasarlı kan damarlarının bakteri ve virüslerin kişinin vücudundan daha kolay geçmesine izin vermesi olabilir.
Alzheimer ve demansın COVID nedeniyle ölüm riskini artırmasıyla beraber, COVID’in de bu hastalıkları tetikleyebileceği üzerinde duruluyor. Araştırmalar, COVID’inyaşlı insanları Alzheimer’a karşı daha savunmasız bırakabileceğini öne sürüyor. 65 yaş ve üstü altı milyondan fazla insan üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, COVID’e yakalananların, potansiyel olarak corona virüsü beyinde devam eden değişiklikleri kötüleştirebilecek iltihaplanmaya neden olması nedeniyle, bir yıl içinde Alzheimer teşhisi konma riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
Kovid-19'u tespit edebilen maske
Araştırma: Kovid-19 çocuklarda tip 1 diyabete neden olabiliyor
Kovid-19 geçirenlerin uzun süreli beyin hasarı riski daha fazla
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.