Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yıla hızlı büyüme hedefleri ile giren turizm sektörü oyuncuları başta enerji olmak üzere artan maliyetlerin altında kalmaya başladı. Düşük sezon olmasına ve otellerin büyük bölümünün kapalı olmasına rağmen işletmelere gelen elektrik ve doğalgaz faturaları sektörü büyük bir çıkmaza sürükledi. Başta elektrik, doğalgaz olmak üzere gıda fiyatları ve asgari ücret ile birlikte yüzde 100 artan maliyetlerin büyük bir kredi borç yükü altında olan otelleri zora soktuğunu kaydeden Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu nereye götürür? Yatırımcıyı iflasa ve oteli kapatmaya götürür. İlk defa hesap yapamıyoruz. Enerjide ocakta yüzde 300'e yakın fark geldi ki otellerin en düşük olduğu sezon. Maliyetlerdeki artış yüzde 100'ü aşmış durumda. Yaptığımız bütçelerin hepsi çöpe gitti. Şimdi yeni bütçelerde yüzde 100 fark koyduğumuzda da yakalayamıyoruz.”
TURİZM YAPILAMAZ
Otelcilik sektöründe hedeflerin tehlikede olduğunu anlatan Karcılıoğlu, “Bu enflasyon düşmediği sürece, enerji fiyatları normale indirilmediği veya nakdi destek verilmediği takdirde 2023 yılını bir şahlanma yılı olarak kabul ediyorduk turizmciler olarak. Bu bir hayal olur. Bu ülke bir daha turizm yapamaz” dedi.
Borçlar katlanarak artıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre Aralık 2021 itibarıyla 157.8 milyar TL toplam kredi borcu bulunan otellerin takipteki kredi miktarı ise 5.8 milyar TL. 2020 sonunda ise sektörün nakdi kredileri 105.6 milyar TL, takipteki krediler ise 5.2 milyar TL seviyesindeydi.
Misafir yokken ışıklar kapanıyor
Bu yıl tüm gelir gruplarının tatil sürelerini kısalttığını veya planlarını rafa kaldırdığını kaydeden Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Yakup Dinler, “Pandemide iç pazar ve gurbetçiler bizi ayakta tutmuştu. 2022'de de uçuyoruz gibi olmayacak. Enerjiye, gıdaya gelen zamlar çok fazla. Mini barda kullandığım cipsin 40 gramını 3.80 TL'ye alırken şimdi 10.80 TL'ye alıyorum. Enerji faturaları 2.5 kat arttı. Misafir yokken ben ışıkları kapattırıyorum. Maliyetlerimiz geçen yıla göre yüzde 100 arttı” dedi.
(Sayime Başçı-Sözcü)
EPDK'dan elektrik fiyatlarıyla ilgili yeni karar!
Sobalı köy evine 1722 lira elektrik faturası geldi
"Elektrik pahalı olacaksa Akkuyu'yu niye kurduk"
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.