Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'ye açtığı davaları birer birer kaybeden Cem Uzan, yeni bir rekor kırdı. Hakkında İnterpol tarafından arama kararı çıkarılan Cem Uzan'ın açtığı milyar dolarlık davalar dünya literatürüne girdi. Dünyanın en büyük hukuk sitesi law.com ile ABD merkezli ALM Legal Intelligence'ın yaptığı araştırmada Uzanlar'ın kaybettiği davalar en pahalı mahkemeler listesinde yer aldı. Nisanda Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı davayı da kaybeden Cem Uzan, en pahalı tahkim dosyaları listesinde yer aldı. Uzan'ı rekora götüren ise 4 dosyanın en büyük 11 dava arasında yer alması oldu. Davalardan 3'ünü kaybeden Uzan'ın tek kozu ise Libananco Holding. Sürecin Türkiye lehine işlediği Libananco davasında da sonucun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Law.com ile ABD merkezli ALM Legal Intelligence'ın 2009 ve 2010 yılına damga vuran, bir kısmı devam eden tahkim davaları sıralamasında alt sınır 100 milyon dolar olarak belirlenirken, ilk sırada Yukos yer alıyor. Rusya'nın en zengini olan ve sahibi olduğu Yukos enerji şirketini yüzlerce milyon dolar dolandıran Mikhail Khodorkovsky, tıpkı Cem Uzan gibi Güney Kıbrıs'taki Hulley Enterprices adlı şirket kanalıyla 103.6 milyar dolarlık dava açmıştı. 2012'de açıklanması beklenen Yukos davasını ise enerjiyi millileştirme kararı alan Venezüella izliyor. Venezüella aleyhine ConocoPhilips 30, Mobil Corporation'ın 20 milyar dolarlık davaları yer alıyor.
LIBANANCO KALDI
İlk 11 dava arasında ise 5'inci sırada geçen yıl temmuzda Türkiye'nin kazandığı Saba Fakes davası yer alıyor. 19 milyar dolarlık davayı kaybeden Uzan aleyhine de Ürdün'de TMSF dava açmıştı. Sonucu merakla beklenen Güney Kıbrıs'ta kurulu Libananco Holdings'in açtığı dava 8'inci sırada. 10.1 milyar dolarlık davanın sonucunun Türkiye lehine sonuçlanması bekleniyor. Türkiye'nin kazandığı Polonya tarafından açılan Nowa Huta adlı şirketin açtığı 4.8 milyar dolarlık davası 9, bir diğer Nowa Huta dosyası olan 4 milyar dolarlık dava da 11'inci sırada yer alıyor. Sıralamada en ilginç ayrıntı ise bir kişi ve kurum tarafından bu kadar yüksek tutarlı açılan tazminat davalarını kaybeden başka bir ismin de olmaması. Hatırlanacağı üzere Türkiye aleyhine mağdur olduğunu belirterek AİHM'de 170 milyar dolarlık dava açan Uzanlar'a kötü haber nisanda gelmişti. AİHM, Türkiye'yi haklı bulmuştu.
KERİM ÜLKER - SABAH
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.