BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBu atama ne anlama geliyor?----

Bu atama ne anlama geliyor?

Bu atama ne anlama geliyor?
03 Temmuz 2012 - 01:16 www.finansgundem.com

Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın TCMB Başkan Yardımcılığı'na atanmasını nasıl okumak gerekiyor?

Barış BEKAR / [email protected]
Dr. İbrahim Turhan’ın İMKB Başkanlığı görevine atanması sonrasında, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na yapılacak atama merakla bekleniyordu. Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın, bir süredir kulislerde konuşulduğu ve beklendiği üzere, ataması hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanarak tamamlandı. FinansGündem bu atamayı bir ay önce okuyucularına duyurmuştu?
Peki, bu atamayı nasıl okumak gerekiyor?
Kamu bürokrasisi ve ekonomi yönetiminin en önemli ve etkili koltuklarından biriyle ilgili tercih aslında, hükümetin ve Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme bakışına dair işaretler taşıyor. Öncelikle bu tercihin önemli bir yönü piyasa deneyimi olan ve bankacılık sektöründen bir ismin görevlendirilmiş olması. Merkez Bankası’nın genel teamülünün Başkan Yardımcılıkları için genelde akademi dünyasından veya Merkez Bankası kadrolarından atama yapılması yönünde olduğu düşünüldüğünde, bu karar aslında yeni bir yaklaşıma işaret ediyor. Bu tercihin Erdem Başçı’nın Merkez Bankası’nı piyasaya yakın tutma ve piyasa ile diyaloğu güçlendirme stratejisinin bir adımı olarak görmek mümkün.
Önemli projelerde yer aldı, büyük deneyim kazandı
Murat Çetinkaya’nın kariyerine bakıldığında bu hedef için uygun bir isim olduğu görülüyor. 2003 yılında katıldığı Halkbank’ın dönüşüm sürecine katkıda bulunan Çetinkaya, Pamukbank birleşmesini de yürüten ekipte yer almıştı. Bankanın Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası gibi yurt dışı kuruluşlarla ilişkilerini de yürüten ve yapılandırılmış finansman birimini hayata geçiren Çetinkaya, halka arz sürecini de yöneten ekipte yer almıştı.
2007 yılında İMKB tarihinin o zamana kadarki en büyük işlemi olan Halkbank halka arzında roadshow ekibinde yer alan Çetinkaya, halka arz sonrasında Yatırımcı İlişkileri Birimi’ni kurup yöneten isimdi. Bankada önemli projelerde yer alırken 30 yaşında Halkbank tarihinin en genç Genel Müdür Yardımcısı olan Murat Çetinkaya, bankada değişim projelerinin her zaman yönetici ismiydi. Bu dönemde Halk Yatırım’da Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürürken sermaye piyasaları ile ilgili önemli bir deneyim de kazanmış oldu.
Katılım bankacılığı sektöründe değişimin öncüsü
Çetinkaya’yı ekonomi yönetimi için önemli kılan bir başka unsur da İstanbul Finans Merkezi projesinde faizsiz bankacılık ve Körfez sermayesinin önemli bir yer tutuyor olması. İFM projesi kapsamında İstanbul’u bölgenin finans merkezi haline getirme çabasının çok önemli bir parçası Körfez fonları ve faizsiz bankacılık açısından da İstanbul’u ön plana çıkarabilmek.
Çetinkaya, 2008 yılından itibaren görev yaptığı Kuveyt Türk’te bu anlamda ciddi projelere imza attı ve sadece Kuveyt Türk’te değil, katılım bankacılığı sektöründe de bir değişimin öncüsü oldu. Uzun yıllardır tartışılan ancak hayata geçirilemeyen faizsiz bono (Sukuk) ihracını Türkiye’de ilk kez 2010 yılında gerçekleştiren Kuveyt Türk’teki ekibin başında Murat Çetinkaya vardı. Yurt dışında da büyük ses getiren bu ihraç sonrasında SPK tarafından çıkarılan Kira Sertifikası Tebliği’ne katkıda bulunan Çetinkaya, bu kez 2011 yılında Türkiye’nin beş yıl vadeli ilk Kira Sertifikası ihracını gerçekleştirdi.
İFM projesi ve ilk faizsiz bankacılık şubesi
Körfez bölgesini yakındanbilen ve bölgede oldukça iyi tanınan bir isim olarak Çetinkaya’nın faizsiz bankacılık sistemine katkısı Sukuk’la sınırlı kalmadı. Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde ilk Türk bankası olarak Kuveyt Turk (Dubai) Ltd. adlı banka iştirakini kuran ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ni yürüten Murat Çetinkaya, böylece İstanbul Finans Merkezi projesinin rakipleri arasında yer alan bir finans merkezinde iştirak kurma ve yönetme konusunda tecrübeye de sahip oldu.
Atanma tarihi itibariyle Katar’da Katar Finans Merkezi’nde ilk Türk banka şubesini açmak üzereydi. Ayrıca, Almanya’da ve Kıta Avrupası’nda ilk faizsiz bankacılık şubesini hayata geçirmeyi başararak önemli bir adıma imza attı. Çetinkaya, bu dönemde Bahreyn Şubesi aracılığıyla ülkeye kazandırılan Körfez fonlarının hacminin ciddi ölçüde arttırmayı başardı.
Altın bankacılığında hızlı çıkışın mimarı
Diğer taraftan, Türk bankacılık sektörünün halen popüler gündem maddesi olan “Altın Bankacılığı”nda ilk adımı atanlardan biri Murat Çetinkaya oldu. Kuveyt Türk’ün bir süredir çalıştığı projeyi yurt dışı bağlantıları ve yeni hazine ürünleriyle destekleyerek altın bankacılığında bankanın hızlı bir çıkış yakalamasını sağladı ve bu çıkışla Kuveyt Türk’ün girişimdeki öncülüğünde büyük pay sahibi oldu.
Bu kariyer geçmişi açısından bakıldığında, uluslararası bankacılık, yatırım bankacılığı ve hazine tecrübesinin yanı sıra Türkiye’de hem konvansiyonel hem faizsiz bankacılıkta üst düzey tecrübeye sahip neredeyse tek isim olarak Murat Çetinkaya’nın, Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin yeni vizyonu açısından tercih edilmesinin ve bu tercihte ısrarın nedenleri daha net anlaşılıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sade Bankacı05 Temmuz 2012 23:15

    Murat Bey gerçekten çok yetenekli çalışkan bir bankacı. Halk Bankasında en genç Genel Müdür Yardımcısıydı. Güzel işlere imza attı. Bu günkü yaşlı ve dinazor kadrolarla Halk Bankasının işi çok zor. Şimdiki Genel Müdür Bey çok kaliteli. Ancak Genel Müdür Yardımcıları dökülüyor. Biraz gençlere fırsat vermek gerekiyor. Okyanusun ötesi berisinden ziyade liyakate ve şube tecrübesine bakmak lazım beyler...

  • Cevat03 Temmuz 2012 17:56

    Sevindik, gurur duyduk. Allah yolunu acik etsin

  • kenan03 Temmuz 2012 14:35

    kardesim baskan kimi istiyorsa onu önerir onu atar. bu da ekip isi sonucta. adama yetki verdiysen adam da istedigin atar.

  • 03 Temmuz 2012 14:34

    rahmetli adnan bey aklıma geldi. ne oldu, onu da birileri karaladi. adamcagiz baskan olamadi. kim kaybetti peki.

  • nejat bey çok komiksin03 Temmuz 2012 14:29

    senin bu söyledğine kargalar bile güler nejat. adam kuveyt türk de çalışıyordu hiç olmazsa çalıştığı kuruma baksaydın. çok komiksin.cemaati sevmeye bilirsin murat ççetinkayayı da sevmeye bilirsin.ama iki sevmediğin aynıdır diyemezsin. emin ol senin bu söylediğinin zerre kadar doğruluk payı olsa o adam kararnamesi çıkmış olsa bile oraya oturtmazlar.finansgundem okuyucuları kaliteli okuyuculardır. galiba sen öyle bir girdin çıktın.burada insanlara çamur atmak için yorum yapılmaz.işkembeden sallanmaz.burası senin bildiğin diğer sitelerdeki gibi yorumların olduğu bir yer değildir.burada yorum yapanlar katkı verir.okuyanlarda birşeyler öğrenir.umarım nejat bey sende birşey öğrenmişsindir.

  • 03 Temmuz 2012 14:25

    Nejat kod adlı arkadasin okumasi yok herhalde. sen benzer isler yapmis "dueyen"leri bul öner de onları secsinler

  • katılımcı03 Temmuz 2012 14:24

    katılım bankalarına hala kafayı takmis bazi tipler var. at gozluklerini cikarin artik beyler.

  • nejat birşey bilmiyorsun03 Temmuz 2012 14:23

    nejat bey murat çetinkaya nın okyonus ötesiyle alakası olsaydı bu zamanda merkez bankasına değil başkan yardımcısı bir uzman olarak bile atanamazdı. biraz konjoktür den haberin olsun.adama bir çamur atmak istiyorsun belli ama bu çamur tutmaz. butun türkiye ve cümle alaem biliyorki cemaata yada senin tabirinle okyonus ötesine sempati duyan hiç kimse önemli bir makama getirilmiyor.aksine hepsi tırpan yiyiyor. murat çetinkayay yı da tanımadığın ve işkembei kübradan salladığın o kadar belliki

  • güzel karar03 Temmuz 2012 14:23

    sevdigimiz bir isim. sevindik gercekten

  • Ankara03 Temmuz 2012 14:20

    Bürokrasi hala duvar gibi her isin onunde duruyo bu memlekette. fazla birsey beklememek lazim

  • 03 Temmuz 2012 14:19

    Arkadaşlar, tanıyan ya da tanımayan herkesin şunu görmesi lazım. Merkez Bankası özel bir alandır. Oradaki başarı farklıdır. Yaşanır görülür.

  • Nejat03 Temmuz 2012 12:31

    Kimse kusura bakmasin da Sn. Cetinkaya universiteyi bitirirken bankacilikta duayen olan kimseler varken bu atamanin yapilmasi bana "okyanus otesi torpili"nden baska bir seyi cagristirmiyor. Devasa bankalarin basinda bulunan yoneticiler dururken kucucuk bankadan boyle birini atamalarinin baska bir aciklamasi yoktur...

  • selim03 Temmuz 2012 10:59

    beyefendi birisi.çalışkan insana tepeden bakmayan mütevazi bir yapısı var.birşeyleri ne kadar zorlasa da çalışsada olmayınca olmuyor.yapı direniyorsa yapacak birşey yok.inşaallah daha iyi yerlere gelecektir.yaşı çok genç.her çalıştığı yerde üzerine birşeyler koyuyor.

  • Kuveytli02 Temmuz 2012 22:24

    Gidisi epey sarsti. Bundan sonra "eski tas eski hamam"... Su makus talihi yenemedik gitti arkadas.

  • Mani02 Temmuz 2012 22:21

    Her turlu engellemeye direndi, dogru bildiginden donmedi. Yillik Toplantilardaki sunumunu dinlemek bile yeterdi. Gunu kurtaranlardan olmadi. Tebrik ediyoruz. Hakkimiz (varsa) helal olsun, helal olsun.

  • Mustafa Kahraman02 Temmuz 2012 20:30

    Hem hüzünlü hem de sevinliyiz...Hakkın(mız)da hayırlısı...

  • Palmiye02 Temmuz 2012 20:05

    Kuveyt Turkte yaptigi hizmetler hep anilacaktir. Samimiyeti ve gayretinin karsiligini aldi; yolu acik olsun

  • 02 Temmuz 2012 19:25

    Üstadı tebrik ediyoruz. Hakkında hayırlısı olsun.

  • Katilim02 Temmuz 2012 19:24

    Katilim bankaciligi icin kayiptir bence.

  • 02 Temmuz 2012 19:22

    Merkez Bankasi guzel isler yapiyor ama unutmayalim: hala test edilmedi. İc piyasa guclu olmasa kirk kere devaluasyon yasamistik

  • Selman Bayoğlu02 Temmuz 2012 18:34

    Kuveytt Türk için üzücü, Türkiye icin büyük kazanım.

  • 02 Temmuz 2012 18:09

    Genc olması güzel. Değişim şart.

  • 02 Temmuz 2012 18:02

    Tebrik ediyoruz...

  • tek bir soru:02 Temmuz 2012 16:32

    Sayın Murat Çetinkaya,Halkbank'a nasıl geçmiş?