Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve en az 11 ili etkileyen iki büyük depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları için en kritik ilk 72 saatte iletişim altyapısında ciddi arızalar meydana geldi. Yaşanan mobil iletişim aksaklıkları GSM şirketlerinin genel yönetim performansının da mercek altına alınmasına neden oldu.
Depremdeki aksaklıklar şirketlerin afet planlamasındaki eksikliklerini ortaya koyarken, yatırımlardaki reel gerileme dolayısıyla altyapının etkin bir şekilde geliştirilememesi de tepki çeken konular arasında öne çıktı.
Bloomberght'te yer alan habere göre, şirketlerin finansal sonuçları yatırımlardaki reel gerilemeye dikkat çekerken, aynı zamanda şirketlerin gelirlerini artırma konusunda başarılı bir performans göstermediğine de işaret etti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) verilerine göre TT Mobil, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un toplam gelirleri 2017'den 2021'e göre dolar cinsinden gerileme kaydetti. 2021 itibariyle son 5 yılın üçünde bu şirketlerin gelirlerinde reel gerileme izlendi.
7,6 milyar dolara düştü
BTK verilerine göre 4 şirket 2017 yılında 39,5 milyar TL satış gelirine imza attı. Dolar cinsinden bakıldığında 2017'de 4 şirketin geliri 10,8 milyar dolara karşılık geliyordu.
2018 yılına gelindiğinde bu şirketlerin gelirleri dolar cinsinden 9,4 milyar dolara, 2019'da 8,9 milyar dolara ve 2020'de 8,2 milyar dolara geriledi.
2021 itibariyle yıllık satış gelirleri 67,2 milyar TL olarak kaydedildi. Dolar cinsinden bakıldığında 4 şirketin toplam satış gelirlerinin 2021 itibariyle 7,6 milyar dolar olarak gerçekleştiği izlendi.
Böylelikle şirketlerin dolar cinsi gelirlerinde 2017'den 2021'e 3,3 milyar dolarlık erime izlendi.
Dolar cinsinden gelirleri
Gerileme eğilimi
Söz konusu gelirlerdeki artışın enflasyon karşısındaki performansına bakıldığında da reel gerileme eğilimi olduğu görüldü.
BTK verilerine göre 2021'de gelirler bir önceki yıla göre yüzde 16,7 artış kaydetti. Fakat 2021'de enflasyon yüzde 36,08 olarak gerçekleşmişti. Böylelikle gelirlerde reel olarak gerileme görüldü.
Aynı tablo 2020 ve 2018 yıllarında da izlendi.
Hatay'daki depremlerde iletişim kesildi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.