<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBrüksel'deki zirveden 'zirve' kararı çıktı----

Brüksel'deki zirveden 'zirve' kararı çıktı

Brüksel'deki zirveden 'zirve' kararı çıktı
18 Aralık 2015 - 06:48 www.finansingundemi.com

Davutoğlu'nun Brüksel'de 11 AB ülkesiyle katıldığı göç temalı mini zirveden şubat ayında zirve yapılması kararı çıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Suriyeli mültecilerden bir bölümünü alması konusunun ana gündem maddesini oluşturduğu bir mini zirveye katıldı. Güven Özalp'in Hürriyet'teki haberine göre Avusturya’nın ev sahipliğinde ve başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere çok sayıda AB liderinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıdan, yeni bir zirve kararı çıktı.

Zirvenin şubat ayında yapılması öngörülüyor. Davutoğlu bu konuda, “Şubat ayı içinde bu sefer 18 Şubat’ta AB Konsey toplantısı öncesinde tekrar bir Türkiye-AB zirvesi anlamında buluşacağız” dedi.

EYLEM PLANI NASIL YÜRÜYECEK

AB’nin Türkiye’deki Suriyeli mültecilerden bir bölümünü gönüllülük bazında almasının detaylı şekilde masaya yatırıldığı mini zirvede, Ortak Eylem Planı bağlamında Türkiye’nin şu ana kadar attığı adımlar ve yakın vadede atacağı adımların yanı sıra AB’nin Suriyeli mülteciler için sağlayacağı 3 milyar Euro tutarındaki yardım da ele alındı. Toplantıya katılan taraflar önümüzdeki yıl bu konuda bir zirve düzenlenmesi konusunda mutabık kaldı. 

18 ŞUBAT’TA ZİRVE ÖNERİSİ

1 Ocak’ta AB Dönem Başkanlığı’nı Lüksemburg’dan devralacak olan Hollanda, Türkiye’den hangi ülkenin ne kadar düzeyde mülteci alacağı konusunu netleştirmek amacıyla 18 Şubat’ta yapılması öngörülen AB Zirvesi öncesinde bir zirve çağrısı yapma kararı aldı.Toplantı hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir AB yetkilisi, Türkiye’nin kısa vadede Avrupa ülkelerine yönelik göç akınını frenleme konusunda somut adımlar ortaya koymasının sürecin geleceği açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi. Aynı yetkili, “Tüm taraflar mülteci krizinin üstesinden gelinmesinin ve yasadışı göçün azaltılmasının ortak görev olduğu konusunda hemfikir” dedi.

MERKEL’DEN ‘ÇOK İYİ’

Merkel, toplantıyı “çok iyi” olarak niteledi ve Türkiye’nin üzerine düşenleri yapacağına güvendiğini söyledi. Türkiye’den mülteci alma konusu da dahil olmak üzere görüşmelerin süreceğini belirten Merkel, “Herkesin bu süreçte yer alması gerekmiyor ama dükkan kapalı da değil. Katılmak isteyen her ülke memnuniyetle karşılanır” dedi. 

DAVUTOĞLU: ATMOSFERDEN MEMNUNUM

Başbakan Davutoğlu da AB-Türkiye Zirvesi’nin üzerinden bir ay geçmeden yapılan mini zirveyle ilgili “son 14 yılın en yoğun görüşmelerinin yapıldığı ve en somut neticelerin alındığı bir süreçten geçildiğini” belirtti. Merkel’in Avrupa içinde güçlü bir liderlik sağladığını belirten Davutoğlu, “Almanya’nın bu tür inisiyatifleri üstlenmiş olması hem Türk-Alman dostluğu bağlamında önemli hem de Avrupa içinde netice almak bakımından önemli” dedi.

Vize muafiyetinin Almanya’nın doğrudan ilgilendiği bir konu olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Merkel’in devrede olmasını bu anlamda işlerimizi hızlandırıcı, kolaylaştırıcı bir faktörü olarak görüyorum... Bu Türkiye-Avrupa ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı, güçlü bir dönemin başlangıcı olarak önemli bir aşama. O konuda son derece memnunum içerideki atmosferden” dedi. Zaman zaman görüş ayrılıklarının yaşandığının altını çizen Davutoğlu, “Ama bu görüş ayrılıkları duvar gibi önümüzde bir engel teşkil etmiyor. Bazen onu yandan bypass edip devam ediyoruz bazen birlikte aşıyoruz. Beni memnun eden bu düzenli istişarelerin devamı” diye konuştu.

AB BİNASINDA YAPILMADI

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı dünkü toplantının, dün AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveyle herhangi bir bağlantısı yoktu. Başta Almanya olmak üzere çok sayıda AB liderinin hazır bulunduğu mini zirvenin AB Zirvesi’nin yapılacağı AB Konseyi binasında gerçekleştirilmesi istenmişti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk itiraz edince toplantı Avusturya Başkanı Faymann’ın ev sahipliğinde Avusturya’nın AB Daimi Temsilciliği’nde yapıldı. İtirazın ardında ise “Tusk’un AB Zirvesi’ne yine bir Türkiye Zirvesi havası verilmesini istememesinin” yattığı ifade ediliyor.

KİMLER KATILDI

Türkiye adına Başbakan Davutoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır’ın katıldığı toplantıya Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Finlandiya, Yunanistan, Slovenya ve Portekiz liderleri katıldı. Fransa ise AB bakanı düzeyinde temsil edildi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da toplantıda hazır bulundu.

EGE’DE GEÇİŞLER AZALDI

AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un AB Zirvesi öncesinde yayımladığı bir raporda, Türkiye’den Birlik ülkelerine göç akınında belli bir azalma olduğuna işaret edilirken bunun Ankara’nın aldığı önlemlerden kaynaklanıyor olmayabileceği ima edildi. 29 Kasım’daki AB-Türkiye Zirvesi’nde Ortak Eylem Planı üzerinde anlaşılmıştı. Raporda aralıkta deniz yoluyla Türkiye üzerinden Yunanistan’a yapılan kayıt altına alınmış günlük geçişlerin 4 bin kişi civarında olduğunun altı çiziliyor. Raporun verilerine göre kasım ayında ise günde 5-6 bin kişi geçiş yapıyordu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)