Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Brüksel, Avrupa Birliği’ndeki rantçı kurumlar vergilerine karşı kampanya başlatıyor. Zira şirketler ve zengin bireyler için Avrupa’yı kasıp kavuran derin resesyonun mali yüklerini taşıma konusundaki baskılar artıyor. Avrupa Komisyonu’nun ekonomi ve maliyeden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, Brüksel’in sermayedarları “agresif vergi planlamasını yürürlüğe koyan yapıları” ortadan kaldırma konusunda baskı altında bırakmak istediğini söyledi. Bu hamle, Brüksel’in 750 milyar dolarlık iyileşme fonunun bir parçası olacak. Komisyon aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin az bilinen bir anlaşmasını da ortak pazar ilkesini zedeleyen bazı vergi yönetmeliklerini durdurmak için kullanacak. Yetkililer Brüksel’in önümüzdeki yıla kadar herhangi bir büyük girişimde bulunmasını beklemiyor.
İtalyan komisyon üyesi “agresif vergi planlamayı gözden geçirmek, ortak pazarda eşit bir alan oluşturmak için oldukça önemli” dedi. Gentiloni, “agresif vergi planlamaya karşı elimizdeki bütün kozları kullanmalıyız. Özellikle de şimdilerde İyileşme ve Dayanıklılık Aracı’nın uygulanması için yol gösterici ilkelerin üzerinde çalışılıyorken” ifadesini kullandı. Çok uluslu şirketlerin ve net değeri yüksek kişilerin vergiden kaçınması, Avrupa Birliği’nin politika ajandasının zirvesine yerleşti. Zira üye ülkelerin korona virüs nedenli borçları birikiyor. Brüksel, bir takım vergi önemlerini gözden geçiriyor. Bunların arasında, büyük kurumların daha şeffaf olması da var. Ancak bu konuda ilerleme, birçok cepheden engel gördü çünkü vergi konularında üye ülkelerin oybirliğine ihtiyaç duyuluyor.
İyileşme fonu çerçevesinde, korona virüs pandemisinden darbe alan Avrupa Birliği hükümetlerine, ekonomilerini desteklemek için hibe ve kredilerden oluşan bir yardım paketi sunulacak. Program dahilindeki ilk uygulamaların 2021 yılının bahar aylarında başlaması bekleniyor. Gentiloni, ulusal “iyileşme ve direnç” planlarının, komisyona iyileşme fonu şemsiyesi altında sunulmasını talep edeceğini açıkladı.
Komisyon Mayıs ayında, Hollanda, İrlanda, Lüksemburg ve Macaristan gibi ülkelerin vergi yönetmeliklerinin, agresif vergi planlaması yapan şirketler tarafından kullanıldığını tespit etti. Bu da diğer üye ülkelerin adı geçen hükümetlere, vergiden kaçınma ya da reform planlarının reddedilmesi arasında bir tercih yapma konusunda baskı yapma gücünü arttıracak. Kurallar altında, yetkili bir çoğunluğun, komisyonun iyileşme yardımı kararını onaylaması gerekiyor. Ancak hükümetler diğer ülkelerin reform planlarını engelleme konusunda çekimser olabilirler çünkü bunun karşılığında gelecek bir misillemeden korkarlar. Temmuz ayında, Brüksel’de Avrupa Birliği anlaşmasının 116. maddesini kullanma konusunda bir düşünce vardı. Bu madde, ortak pazarı risk altına aldığı takdirde, avantajlı ve rant sağlayan kurumlar vergilerini ortadan kaldırmak için hukuki bir zemin oluşturuyordu. En önemlisi, bu madde altında onaylanacak vakalar, Avrupa Birliği’nin üye ülkelerinin oybirliğine ihtiyaç duyacaktı ve tek bir üye ülke tarafından veto edilemeyecekti.
Gentiloni, “mevcut yönetmelikler vergi tasarılarını oldukça uzun bir hale getirebilir” dedi. “Dolayısıyla, anlaşmalar tarafından bize sağlanan imkanlara bakmayı destekliyorum. Eğer daha fazla destek ve oy gelecekse bu yol tercih edilebilir.” Diplomatlar, daha tercih edilebilir vergi rejimlerine sahip ülkelerin, komisyonun 116. maddesini kullanarak, hukuki eyleme geçmesine engel olabileceğini düşünüyorlar. Avrupa Parlamentosu Üyesi Paul Tang, Hollanda’nın “İtalya’nın sağlam ve sürdürülebilir kamu finansına sahip olmamasından şikayet edip kurumsallardan ve vergi vermeyen insanlardan gelir elde etme yollarına engel olamaz” dedi. “Eğer komisyon bu sistemi dikkatli kurarsa ve odak noktasına bir ülkeyi yerleştirirse, parlamentoda yeterli çoğunluğu elde edememek oldukça güç olacak. Şimdi vergi politikalarını değiştirmenin tam zamanı. Eğer bu yıl olmazsa, ilerleyen yıllarda gerçekleşmeli” ifadelerini kullandı.
116. maddeyle ilgili hukuki ve siyasi hassasiyetler, aracın önümüzdeki yıla kadar kullanılamayacağını gösteriyor. Önlemlerin belirli vergi düzenlemelerini kapsayacak şekilde dikkatle tasarlanması lazım. Böylelikle üye ülkeler zarar veren vergi düzenlemelerini düzeltebilir ya da Avrupa Adalet Divanı’nda yargılanmayı kabul edebilir.
Pazartesi günü Avrupa Komisyonu’nun çevrimiçi gerçekleşen bir vergi toplantısına katılan Benjamin Angel, 116. maddenin, “arka kapıdan” vergi uyumlaştırmasına izin vermediğini söyledi. Ancak açıklamasının devamında, komisyonun “bazı üye ülkelerin pratiklerinden kaynaklanan, iç pazardaki zedelenmelere” hitap etmesini kolaylaştıracak bir potansiyel sağladığını söyledi.
Avrupa ekonomisinde toparlanma zor olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.