Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dogecoin’in 20 Nisan tarihindeki sert yükselişi kripto para yatırımcılarında büyük yankı uyandırdı. 2013 yılında espri niyetiyle kurulan altcoin 5 gün içerisinde %200 yükseliş gösterdi. Dogecoin’in yükselişin ardından %24 düşüş gösterdi.
Bloomberg yazarı Lionel Laurent iki kripto cüzdanının piyasanın %40’ını kontrol ettiği bir kripto para için bu denli bir volatilitenin normal olduğunu belirtiyor. Laurent’e göre söz konusu volatilite pandemi gölgesinde olan günümüz konjonktürüne uygun olduğunu da belirtiyor. Zira resmi kurumlara olan güvenin aşınması sürecinde dijital para birimleriyle ilgili anlatılar bu boşluğu dolduruyor. Bununla birlikte dünyanın en büyük kripto para biriminin de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 64 milyar doları görmesi de bu anlatıları destekliyor.
Laurent’e göre tüm bunlar çok şey anlatmasına karşın paranın geleceğine ilişkin henüz bir şey ifade etmiyor. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta İngiltere Hazine Bakanı Rishi Sunak’ın “Britcoin” ifadesini kullanması Bloomberg yazarına göre ciddi bir hedefi gösteriyor. İngiltere Merkez Bankası ve İngiltere Hazinesi ortaklaşa bir görev gücü oluşturarak merkez bankaları tarafından basılan bir dijital para birimi oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. Sunak kendilerine ait bir Blockchain uygulaması oluşturmayı hedefliyor.
Dünyadaki diğer merkez bankası-dijital para birimi projelerinde olduğu gibi, Britcoin'in amacı da Dogecoin hayranlarına kur yapmak yerine reel ekonomiye yardımcı olmaktır. Britcoin’in sağlayacağı en acil fayda, özellikle de Brexit'in ardından finans konusunda yetenekli bireyler ve likidite çekmek için büyük bir ulusal fintek projesi oluşturmak. Blockchain girişimleri, dünya çapında 2021'in ilk üç ayında 2020'nin tamamından daha fazla olmak üzere yaklaşık 2,6 milyar dolar risk sermayesi topladı. Finans uzmanına göre bunun sebebi herkesin devletlerle çalışmak konusunda istekli olmaması ve politikacıların fintek sektöründeki kazananları seçme konusunda kötü bir sicili olması.
Buna karşın Laurent kripto paralar alanında devletlerin nüfuzlarını genişletmesi halinde kripto para alanında daha fazla kural ve düzenleme isteyeceklerini belirtiyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları Facebook gibi Silikon Vadisi devlerinin kripto varlıklara yatırım yapması çok riskli olarak karşılanıyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in Yeni Başkanı Gary Gensler kripto para piyasalarının dolandırıcılık ve manipülasyondan uzak tutulması gerektiği konusunda uyardı.
Merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) gerçekten uygulamaya sokması halinde bunun çok daha değişik faydalarının da oluşması mümkün. 2016 yılında İngiltere Merkez Bankası’nın yaptığı bir araştırma gayrisafi yurtiçi hasılanın %30’una eşdeğer bir CBCD ihracının düşük maliyetleri nedeniyle GSYİH’yı kalıcı olarak %3 arttırabileceğini hesaplıyor. CBCD aynı zamanda merkez bankaların para politikalarını daha etkin bir şekilde sürdürmesine de yardımcı olabilir. Tüketicilere merkez bankasında bir hesap sunmanın rekabetçi etkisi, teoride bankaların faiz oranlarındaki değişikliklere daha hızlı tepki göstermesini sağlayacaktır.
Ekonomiler giderek nakitsiz hale gelir, tüketiciler daha açık alternatifler üzerinde merkez bankasında tutulan programlanabilir paraya güvenmeye daha istekli olabilirler. Düzenli elektronik ödemelerin halihazırda doğal hale geldiği bir ortamda CBCD fikri hayatı kolaylaştıran uygulama ve hizmetlerin oluşmasını da sağlayacaktır. Laurent Dogecoin gibi altcoinlerin şu anda bir talep oluştuğunu kabul etmekle birlikte Britcoin gibi merkez bankası dijital para birimlerinin gelecek için çok daha fazlasını vadettiğini belirtiyor.
Fintek kredi pazarı yükseliyor
ECB dijital parada bir adım öne geçti
Kripto para mağdurlarına 'suç duyurusunda bulunun' çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.