<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBRIC'ler için ışık görünmüyor----

BRIC'ler için ışık görünmüyor

BRIC'ler için ışık görünmüyor
01 Ağustos 2013 - 00:44 www.finansingundemi.com

BRIC ekonomileri için zor günler bitmiyor. Büyüme kaygıları bölge ekonomileri üzerine baskıyı arttıryor

Nouriel Roubini’nin 10 yıl süren hızlı büyüme trendinden sonra BRIC ülkesi ekonomilerinin büyümelerinin yavaşladığına dikkat çekmişti.  Kriz sonrasında bozulan görünüm ABD’de FED’in varlık alımlarının azaltacağını açıklaması BRIC ülkeleri üzerindeki baskıları arttırıyor.
Bloomberg editörü Megan McArdle son yazısını, BRIC ülkelerindeki ekonomik görünüm hakkında yazdı. Makalede Brezilya gayri safi yurt içi hasılası geçtiğimiz yıl sadece yüzde 1 oranında büyüdüğüne dikkat çekerken, bu yıl da yüzde 2'den fazla büyüyeceğe benzemediğini yazdı. Petrol fiyatlarının varilin 100 dolar civarında olmasına karşın, Brezilya'nın büyüme potansiyeli de zaten yaklaşık olarak yüzde 3 civarında.
2010'da 11,2 ve 2011'de 7,7 olmak üzere yıllardır güçlü bir büyüme oranı yakalayan Hindistan, 2012'de büyüme hızının yönünü aşağıya çevirerek yüzde 4 büyüdü. Son 30 yıldır her yıl ortalama yüzde 10 civarında büyüyen Çin ise 2012'de yüzde 7,8 büyüdü ve sert iniş yapma riskiyle karşı karşıya'' ifadelerini kullandı.
Roubini; Türkiye, Arjantin, Polonya, Macaristan gibi birçok hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkenin de büyümesinin yavaşladığına dikkat çektı ve "BRIC ile diğer gelişmekte olan ülkelerin büyümesinin yavaşlamasına ne sebep oluyor" sorusunu yöneltti.
Roubini, 2010 ve 2011 yılında bu ekonomilerin fazla ısındığını aynı zamanda zengin dünya ekonomilerinin zayıflaması, emtia ticaretindeki düşüş ve sanayi sektöründeki problemlerin de etkisiyle böyle bir yavaşlamanın beklendiğini söyledi. Bloomberg editörü Megan McArdle, bunun üzerine bir de ABD parasal genişlemeye bir şekilde son verecek olmasının, bu ülke ekonomilerini olumsuz etkilediğini, bunun yüksek getiri elde etmek amacıyla gelişmekte olan ülke pazarına giren yatırımcıların burada daha fazla kalmayacağı anlamına geldiğini yazdı.
McArdle, Brezilya ve Hindistan'da bölgesel koşulların ekonomik büyüme hızını etkilediğine inandığını belirtti. McArdle makalesinde ''Bu ekonomilerde hala en önemli rolü tarım sektörü oynuyor. Örneğin Hindistan’da musonlar tarım verimini etkileyen çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu denli önemli bir yavaşlama yaşanmasında emtia fiyatları büyük rol oyuyor, özellikle Çin ekonomisinin yavaşlaması, üretim ağında Çin ile ilişkide bulunan bütün ülkelerin ekonomisini negatif anlamda derinden etkiliyor'' diye yazdı.
Çin'in probleminin bu ülkelerden tamamen farklı bir problemi olduğunu belirten McArdle, yazısında ''Çin'in en büyük problemi, arzdan kaynaklanıyormuş gibi gözüküyor. Fakat bu yerine konulabilecek bir şey. Çin'deki asıl problem ucuz işçi gücünün ülkeden göçü. İnsanların sonsuza kadar bu şekilde çalışacak olmayışı ve başka ülkelere göçü maliyetleri arttıran bir etkan olarak Çin'in karşısına çıkıyor'' ifadelerini kullandı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rözer01 Ağustos 2013 11:35

    Büyüme hızı düşünce ışık bitmiş olmaz.Ülkeyi yönetenlerin aklına ferasetine bağlı olarak her yeni koşula uygun önlemler alınarak sıkıntılar atlatılabilir.