Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Osmaneli ilçe merkezine 12 kilometre uzaktaki Gaziler köyünde 2012'de küçük bir atölye kuran Seyyar ailesi, talebin artması üzerine atölyeyi kent merkezine taşıdı. Burada kuka ağacının meyvesinden üretilen tespihler, iç pazarın yanı sıra Suudi Arabistan'da ilgi görüyor.
Tespih üretilen işletmenin yetkilisi Zafer Seyyar yaptığı açıklamada, Hindistan cevizi görünümünde olan kuka ağacının meyvesini Brezilya'dan ithal ettiklerini söyledi. Köylerinde açtıkları küçük atölyede ürettikleri kuka tespihine talebin kısa sürede arttığını, bunun üzerine atölyeyi kent merkezine taşıdıklarını anlatan Seyyar, şöyle konuştu:
"Tespih üretimine İznik'te yaşayan aile dostumuzun tavsiyesi üzerine başladık. Geçmişte 2-3 işçiyle başladığımız üretime şu an 9 işçiyle devam ediyoruz. Tespihin manevi değerini biliyoruz, o bilinçle yapıyoruz. Kuka tespihi Osmanlı'dan bu yana bilinen bir tespih. Her bir tespih yapımında dikkat edilmesi gereken incelikler vardır. Bu işte el emeği ve göz nuru çok. Tespihteki ufak bir hata, emeğinizi boşa çıkarır. Köyde küçük bir atölyede 2-3 kişiyle başladığımız çalışmamız bu hale geldi, büyüdük. Hala da büyümeye devam ediyoruz. Tespihimizin kalitesinden dolayı talep çoğaldı. Suudi Arabistan'a ihraç ediyoruz ve gittikçe de talepler artmaya başladı."
Ayda 12 bin tane üretiliyor
Seyyar, delme, yuvarlama, zımpara, boyama ve cilalama işlemlerinin ardından boncuk halini alan taneleri ipe dizerek tespih yaptıklarını anlattı.
Çok çeşitli tespih yaptıklarını ve ayda yaklaşık 12 bin adet ürettiklerini kaydeden Seyyar, sayıyı daha da artırmayı düşündüklerini belirtti. Seyyar, tespihlerin iç pazarda da satışa sunulduğunu ifade etti.
Kuka meyvesi antibakteriyel özelliğe sahip
Seyyar, kuka ağacının meyvesini, Osmanlı döneminde "mikrop kırıcı" özelliğinden dolayı hekimlerin sağlık sektöründe kullandığını söyledi. Bu meyvenin sağlık alanında önemli yere sahip olduğunun ifade edildiğini kaydeden Seyyar, şöyle konuştu:
"Osmanlı döneminde hekimlerin, padişahın yanına gidebilmesi için kuka tespihi kullanması gerekiyormuş. Kuka tespihi kullanmayan hekimler, padişahın yanına alınmazmış. Bunun, hekimlerin ellerinin bakterilerden arındırılmasından kaynaklandığı biliniyor. Tespih çektikçe parlayan, kullandıkça insanı rahatlatan bir özelliği de bulunuyor. İlk önce mat halinde olan tespih, kullandıkça parlayan güzel bir tespihtir. Kuka tespihi, hijyenik özelliğinin yanı sıra hem psikiyatri dalında hem de insanların günün şartlarında stresini atabilmesi için güzel bir tespih."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.